Hva er IoT på 4G?

Med IoT på 4G kan enheter og sensorer kobles til internett og snakke sammen – i hele Norge.

Det er mange grunner til at IoT-sensorer bør bruke 4G-nettet når de skal kobles opp til internett, men hovedårsaken er at 4G-nettet er sikkert, robust og fleksibelt.

Fleksibiliteten gjør at IoT på 4G passer for alt fra applikasjoner og bevegelige sensorer som trenger mye båndbredde og høye hastigheter, selvkjørende busser og overvåkningskameraer, til de som bruker minimalt med data, men er avhengig av lang batterilevetid og dekning på vanskelige steder, slik som nedgravde parkeringssensorer og vannmålere.

Med to nye globale standarder for IoT på 4G-nettet, NB-IoT og LTE-M, er det nå mulig å koble opp batteridrevne IoT-terminaler med lavt strømforbruk, samt kommunisere fra steder med vanskelige dekningsforhold som kjellere og under bakken.

Forskjellen mellom tradisjonell M2M og IoT-kommunikasjon er mulighetene overføringsteknologiene som Telenor nå tilbyr i 4G-nettet gir. Narrowband IoT (NB-IoT) og LTE-M er skreddersydde for batteridrevne sensorer som sender få og små meldinger, og trenger utvidet gjennomtrengende dekning. IoT-terminaler kan kommunisere i flere år på batteridrift ved å gå i hvilemodus over lengre perioder og kun være aktive ved behov.

IoT + 4G = IoT på 4G

  • Bruker 4G-nettet

    NB-IoT og LTE-M er ny kommunikasjonsteknologi som gjør det mulig for «ting» å kommunisere via det eksisterende 4G-nettet.

  • Inntrengende dekning

    Nettet er designet for å knytte objekter til internett som er på vanskelig tilgjengelige steder og som tidligere har vært for dyre å koble til internett.

  • Lengre batterilevetid

    Sensorene som benyttes er også rimelige i produksjon og har lang batterilevetid, på omtrent 10 år.

  • Flere ting på nett

    Dette vil gjøre det mulig å koble «ting» til internett hvor det tidligere ikke har vært lønnsomt eller praktisk gjennomførbart pga. strøm og dekningsutfordringe

Hvorfor er IoT best på 4G?

1

4G-nettet er fleksibelt­

IoT på 4G passer utstyr som trenger båndbredde og hastighet, men også utstyr som bruker lita data eller er avhengig av lang batterilevetid.

2

Lett på nett

IoT på 4G fungerer veldig likt tradisjonell maskin-til-maskin-kommunikasjon over 2G og 3G. Alt du trenger er et SIM-kort og et abonnement, så er du på nett.

3

Globale standarder

Våre frekvensbånd for IoT er bygget på globale standarder. IoT på 4G er underlagt det samme kvalitets- og sikkerhetsregimet som all annen 4G-trafikk.

4

Telenors mobilnett

Som kunde hos oss slipper du å rulle ut og drifte egne ulisensierte nett. Mobilnettet gir dekning til sensorer som beveger seg over store områder.

5

4G gir mange muligheter­

IoT på 4G digitaliserer en hel mengde utstyr og maskiner fra selvkjørende busser, droner og overvåkningskameraer til nedgravde parkeringssensorer og vannmålere.

6

Dekning i verdensklasse

Bevegelige sensorer som brukes til sporing av transportpaller og i forbrukerelektronikk har det best på verdens raskeste mobilnett.

5G er på vei

En ny digital grunnmur er på vei, femtegenerasjonen av telenettet testes i disse dager ut ulike steder i landet. Og ifølge EU-kommisjonen vil dette danne ryggraden i samfunnet og økonomien vår, og knytte sammen milliarder av IoT-enheter og systemer. Også i samfunnskritiske bransjer som energi, transport, bank, helse og industri. 5G forventes å være en driver i den digitale transformasjonen til fremtidens IKT-samfunn, for eksempel med sensor- og kommunikasjons-løsninger for smarte byer, autonome transportløsninger og nødnett.

Det nye 5G-nettet vil levere en markant større kapasitet enn dagens 4G-nett, og dette vil oppleves gjennom rekordrask nedlastning av data og generelt bedre brukeropplevelse for 5G-brukerne. Nettets samlede kapasitet gjør at kjernenettet kan ta unna forventede trafikktopper, for eksempel under store idrettsarrangementer, uten at det går ut over brukeropplevelsen. Dette vil sikre HD-kvalitet både for 4G- og 5G-streaming.

Forskjellen mellom 4G og 5G

Enkelt sagt er 5G raskere enn 4G, men det er slett ikke farten som er den største endringen. De største forskjellene er den økte datamengden som 5G-nettet kan håndtere og at nettet kan skivedeles. Noe som i praksis betyr at viktige funksjoner kan få prioritet foran andre mindre viktige ting. For eksempel kan nødnettet være en prioritert del av 5G-nettet, og få tildelt større betydning enn vanlige brukere. Minimale forsinkelse i nettet og økt pålitelighet er også fremhevet som en viktig forskjell. Det vil for eksempel være viktig der det å få sanntidsinformasjon uten nevneverdig forsinkelse er essensielt som i industrien, ved fjernkirurgi og håndtering av økt antall påkoblede enheter.