Hva er sosial manipulasjon?

Sosial manipulasjon er mekanismen bak alle typer phishing-angrep i større eller mindre grad. Sosial manipulering eller menneskelig informasjonssvindel gir svindlere tilgang til verdier som forretningshemmeligheter, personopplysninger og informasjon om IT-systemer.

De alle fleste svindlere spiller på frykt, tillit eller fristelser og utnytter følelsene våre.

Frykt

Du kan få beskjed om at du har fått virus på datamaskinen din og at du må installere et antivirus-program som viser seg å være falskt, eller at noen sitter på informasjon om deg de truer med å offentliggjøre hvis du ikke gjør det de anbefaler. Svindlerne presiserer ofte at du må handle fort for å unngå negative konsekvenser. Kjente svindelmetoder som spiller på frykt er pornosvindel.

Tillit

Svindlerne utgir seg for å være fra seriøse virksomheter eller arbeidsgivere og utnytter din tillit til det etablerte og velkjente. Kjente svindelmetoder som spiller på tillit er direktørsvindel og Olga-svindel.

Fristelser

Du kan få beskjed om at du har vunnet noe, at du skal få noe gratis eller at noen ønsker å gi deg en fordel. Kjente svindelmetoder som spiller på fristelser er kjærlighetssvindel og pop-up meldinger om at du har vunnet noe.

Lær mer om nettsikkerhet