Film og serier

Disse filmene og seriene kan hjelpe deg å forstå Ukraina-krisen

I tillegg har du fri tilgang til en rekke nyhetskanaler i T-We.

Ukraina Russland filmer og serier

24. februar 2022 kommer til å bli stående som en mørk dato i moderne europeisk historie. 

Russlands invasjon av Ukraina har allerede forårsaket enorme menneskelige lidelser og blitt møtt med nær unison fordømmelse av en hel verden, samtidig som trusselen om en global katastrofe oppleves mer prekær enn på mange år. 

Konfliktene i denne delen av Europa strekker seg langt tilbake i historien, og det kan være vanskelig å holde oversikten. Derfor har vi samlet fem TV- og filmtips, fra dokumentarer til fiksjon, som belyser problemstillingen fra ulike sider – ikke bare krigen i Ukraina, men også Russlands samfunnsstruktur, historie og tenkemåte. 

Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom (Netflix)

Netflix-dokumentaren «Winter on Fire» er en sterk skildring av de dramatiske månedene i 2013 og 2014, der demonstrasjoner mot den daværende ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj eskalerte til intense gatekamper mellom opprørspoliti og folket – og gjorde Majdan-plassen midt i Kyiv til en krigssone, der 82 mennesker ble drept. 

Bakgrunnen for protestene var den ukrainske regjeringens beslutning om å knytte tettere bånd til Russland, på bekostning av en varslet tilknytningsavtale med EU. 

«Winter on Fire» følger hele prosessen fra gateperspektiv, fra de første menneskene samlet seg i protester til politibrutaliteten som til slutt skulle føre til avsettelsen av Janukovitsj 22. februar 2014 og den russiske annekteringen av Krim-halvøya samme måned.  

Se Netflix på boksen

Ukraina – på randen av storkrig (NRK)

Ukraina på randen av storkrig

For en fersk innføring i den aktuelle situasjonen i Ukraina, kan den todelte dokumentaren med den profetiske tittelen «Ukraina – på randen av storkrig» være et lurt sted å starte. 

Med utgangspunkt i samlingen av hundretusenvis av russiske soldater langs den ukrainske grensen i april i fjor, får vi et innblikk i hvilken geopolitisk skvis Ukraina befinner seg i.  

Blant intervjuobjektene er den sittende ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskiy, mens eksperter og arkivklipp med storpolitiske aktører som Angela Merkel, Joe Biden, Emmanuel Macron og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov bidrar til å fylle ut helhetsbildet.

Se NRK TV på boksen

Chernobyl (HBO Max)

HBOs miniserie «Chernobyl» er en dramatisering av de katastrofale begivenhetene som utspilte seg ved kjernekraftverket i Tsjernobyl natt til 26. april 1986, da en eksplosjon med påfølgende brann i en av reaktorene førte til enorme konsekvenser, både lokalt og globalt. 

Serien fremstiller ikke bare selve ulykken og den ødeleggende effekten den hadde på lokalsamfunnet, men i minst like stor grad det politiske etterspillet, som var preget av fryktkultur og fortielser i Sovjetunionens siste fase. 

I forrige uke inntok Russland Tsjernobyl-området, som nå er en del av Ukraina, på nytt, og Statens strålevern har uttalt at de følger situasjonen nøye.    

Se serien her

Leviathan (HBO Max)

Det russiske dramaet «Leviathan» (2014) – en moderne vri på den tragiske bibelfortellingen om hardt prøvede Job – er en av de mest bejublede og prisvinnende europeiske filmene fra det siste tiåret, og er verdt å se alene på grunn av sine filmatiske kvaliteter. 

I tillegg viser filmen, som handler om en manns kamp for å beholde huset sitt i et lite samfunn ved Barentshavet, fram korrupsjonen og maktmisbruket som gjennomsyrer det russiske samfunnet på hjerteskjærende vis. 

VGs anmelder kalte den «en rystende samtidsskildring uten filter».

Se filmen her

Pussy Riot: The Movie (T-We Filmleie)

Få enkeltpersoner har vist større opprørsvilje og trass mot Vladimir Putins autoritære og demagogiske ledelse av Russland enn den feministiske punkgruppen Pussy Riot. De har da også måttet betale prisen for dette. 

Det finnes flere dokumentarer om bandet, blant annet «Pussy Riot: The Movie», som følger bandmedlemmene Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina og Yekaterina Samutsevich gjennom tre dramatiske år – fra de ble arrestert, tiltalt og dømt til to år i fengsel for å ha spilt en Putin-kritisk låt i en katedral i Moskva i 2012 til de kunne gjenoppta aktivismen etter soningen. 

Se filmen her
Fri tilgang til nyhetskanaler

I tillegg gjør behovet for oppdatert informasjon fra Ukraina at T-We gir alle TV-kunder fri tilgang til nyhetskanalene CNN, BBC World News, Sky News og Al Jazeera. Du finner dem på følgende kanalplasser: 

BBC World News (kanalplass 27)
CNN (kanalplass 28)
Sky News (kanalplass 91)
Al Jazeera (kanalplass 94)