Film og serier

«Try Hard»: Danske gamergutter med eksemplarisk komiserie om e-sport

Swingere, «Counter-Strike» og masse tøys med norsk språk! Denne serien er kanskje ikke det mesterverket e-sport fortjener, men et veldig godt forsøk.

Stillbilde fra Try Hard

Har du allerede runda «Pørni» på Viaplay? Vel, det slippes stadig nye Viaplay Originals - serier av høy kvalitet fra hele Norden. Nylig kom for eksempel første sesong av den danske komiserien «Try Hard», som er vel verdt å sette av noen timer til.

Vi møter gameren Sebastian, som blir kastet ut hjemmefra i en alder av 23. Foreldrene og lillesøsteren har nemlig ingen tro på hans eneste ønske for fremtiden: Å bli profesjonell i skytespillet «Counter-Strike».

Dette gir selvfølgelig en perfekt motivasjon - ikke til å skaffe seg utdanning eller jobb, men i stedet å raske sammen kompisene på den lokale nettkafeen og sikte mot e-sportens stjernehimmel.

De resulterende opp- og nedturene munner ut i en gøyal og lettbeint serie. Og at resultatet er blitt såpass bra var slett ingen selvfølge ...

Utfordrende seriestoff

For selv om det er gøy å spille dataspill, er det ofte et vrient prosjekt å lage god TV av det. 

For, hva er det egentlig du kan rette kameraet mot i når folk spiller?  Du har spillet på skjermen, en spiller med et fokusert blikk som roper noe inn i en mikrofon og en kombinasjon av tastatur og mus som får hard medfart. 

Kanskje, om det er et stort nok arrangement, kan du filme en arena full av jublende fans.

Om det er på spillingen tyngdepunktet i historien ligger, vil bildene du får stort sett bare la deg fortelle én historie, om og om igjen:

«Taper de? Vinner de?» Og det er det. Engasjerende om du digger e-sport. En smule flatt for alle andre.

Men!

Det samme kunne man lenge si om Formel-1. Så kom serien «Drive to Survive» på Netflix, som ga flere innsikt i alle personkonfliktene, nepotismen, tvilen og troen. Først da forstod flere av oss det menneskelige aspektet ved sporten. Og først da kunne man se hele sirkuset med nye øyne. 

Kan «Try Hard» ha en liknende funksjon for å gi flere innsikt i e-sport? 

Fokus på folkene

Tja. 

«Try Hard» ser ut til å ha plukket opp en god porsjon tips fra Felicia Days klassiker «The Guild» og den sjarmerende YouTube Red-originalen «Good Game».

Som sine amerikanske motstykker fokuserer danskene fokusert på forholdet mellom sine unge (og ikke fullt så unge) rollefigurer og hvilke brysomme situasjoner de kan sette dem i. 

Dette involverer både rottejakt, swingere (tross alt en dansk serie) og et nær manisk forhold til ulike typer ost. Vær også forberedt på en god slump mobbing av nordmenn og hvordan vi prater -  visstnok holder ingen dansker ut med oss som kjærester på grunn av det klukkende talemålet vårt.

Gutta

Det er ikke så ofte jeg ler høyt når jeg ser serien, men jeg småflirer flere ganger i løpet av en episode. 

Samtidig er potensialet stort, om det blir flere sesonger. Vi nerder er ikke alltid de letteste å elske ved første øyekast og/eller samtale, men finner vi først tonen med noen kan det bli et forhold for livet.

Laget av «True Blood»-kjekkas

Antagelig kan vi legge norskevitsene ved føttene til seriens hovedforfatter, den danske «True Blood»-kjekkasen Allan Hyde. Muligens er dette en revansj etter at han måtte spille temmelig kjip dansk prins i «Askeladden: I Dovregubbens hall»?

Sammen med medskaper Anders Morgenthaler (best kjent som 50 prosent av tegneserieduoen Wulffmorgenthaler) viser han seg som et multitalent her,og dukker også opp i en liten rolle som vert for en e-sportturnering.

Bilde fra Try Hard

Det gjør også «Rita»-favoritten Lise Baastrup, bedre kjent som den 100% elskelige særingen Hjørdis. 

Samtidig er krølltoppen Ari Alexander et funn i hovedrollen som stabeistet Sebastian. 

Bilde fra Try HArd

Man blir rent glad i ham - etter hvert.

Første sesong av «Try Hard» er ute i Viaplay nå. Som kunde hos Telenor T-We kan du velge strømmetjenesten som en del av din TV- og strømmepakke.

Se serien med Telenor T-We