«The Undeclared War» er en skremmende realistisk teknothriller

Telenor T-We

Det kan være lett å skyve langt bak i hodet idet en krig raser i foruroligende nærhet til vår del av verden, men cyberkriminalitet – spionasje, sabotasje eller politisk påvirkning fra eksterne aktører – kan ha potensielt ødeleggende effekt på et samfunn og dets infrastruktur.  

Men går det an å lage engasjerende TV-drama om noe så teknisk og tilsynelatende «tørt» som et cyberangrep? 

Den britiske miniserien «The Undeclared War» (SkyShowtime), som utspiller seg over seks episoder, viser at det ikke bare er fullt mulig, men at resultatet kan bli en intens og saktebrennende thriller som verken trenger store fakter eller halsbrekkende actionsekvenser for å gjøre inntrykk.

The Undeclared War (SkyShowtime)

  • Se The Undeclared War med SkyShowtime

  • Thriller

  • 6.9 IMDB

  • 6 episoder

Se SkyShowtime med T-We

En briljant hjerne

Handlingen i «The Undeclared War» utspiller seg før parlamentsvalget i 2024 og kretser rundt det unge datavidunderet Saara Parvin (Hannah Khalique-Brown), som har blitt ansatt som praktikant i den britiske etterretningstjenesten GCHQ. 

Allerede i løpet av hennes første dag på jobben begynner varsellampene å blinke: En utenlandsk aktør tvinger store deler av nettet i Storbritannia ned i knestående. Saara avdekker raskt at den opprinnelige koden i angrepet skjuler en annen og potensielt farligere trussel. 

Parallelt med dette får vi innblikk i livet til Saaras tidligere medstudent Vadim (German Segal), som befinner seg på en russisk trollfabrikk i den andre enden av angrepet. Strekker han ut en hånd til fienden, eller er hans forsøk på kommunisere kun nok et ledd i manipulasjonen fra russisk hold?

Bilde fra The Undeclared War på SkyShowtime.

Storpolitikk og menneskelig drama

En av de fremste kvalitetene ved serien er aktualiteten. At utenlandske aktører har påvirket både presidentvalg i USA og Brexit-avstemningen i Storbritannia er hevet over enhver tvil, og det er dessverre ingen grunn til å tro at dataangrep vil bli en mindre trussel i årene som kommer. Tvert imot. 

I tillegg skildrer «The Undeclared War» de personlige omkostningene ved å jobbe under et umenneskelig press, samtidig som jobben må holdes hemmelig selv for de aller nærmeste. 

Det fiendtlige arbeidsmiljøet i etterretningstjenesten og frykten for å bidra til en eskalering av en storpolitisk konflikt tærer på Saara, samtidig som hun går gjennom en personlig livskrise når faren dør under dramatiske omstendigheter.

Bilde fra The Undeclared War på SkyShowtime.

Kjente fjes møter sterk nykommer

Bak «The Undeclared War» står en av de mest markante engelske film- og serieskaperne de siste 40 årene, Peter Kosminsky, som tidligere har gjort seg bemerket med TV-produksjoner som «Wolf Hall» og «The State». 

Her har han fått meg seg to tungvektere som mange av oss har et forhold til på rollelisten: Simon Pegg («Shaun of the Dead», «Mission: Impossible») spiller den hardt prøvede GCHQ-operasjonslederen Danny Patrick, mens Mark Rylance («Bridge of Spies», «SVK») bringer varme til sin tolkning av den vennlige, men desillusjonerte veteranen John Yeabsley.   

Likevel er det Hannah Khalique-Brown som stjeler showet i sin første store rolle. Hennes Saara befinner seg åpenbart på dypt vann, både profesjonelt og privat, men greier likevel å manøvrere seg gjennom det tungrodde GCHQ-systemet med en blanding av pågangsmot og intelligens.

Bilde fra The Undeclared War på SkyShowtime.

– Har aldri blitt fremstilt så realistisk

For enkelte kritikere blir «The Undeclared War» for saktegående og omstendelig til å gjøre det helt store inntrykket, mens andre lar seg skremme og begeistre av seriens virkelighetsnære fremstilling av mekanismene bak – og effekten av – et dataangrep. 

En av dem er svenske Kjell Häglund, som gir full pott i sin anmeldelse på nettstedet TVdags under tittelen «En perfekt storm av alle våpnene russerne har brukt mot vesten de siste årene». 

Han skriver videre: 
– Hacking på det høyeste nivået har aldri, aldri tidligere blitt skildret så realistisk. Og Russlands mangeårige nedbryting av de vestlige demokratiene har aldri blitt skildret så altomfattende som dette.