Film og serier

«The Tourist»: Gøy, drøy og spennende

Jamie Dornan mister hukommelsen i den australske ødemarken. Sjekk ny eksplosiv, kritikerrost thrillerserie!

Bilde fra The Tourist på HBO Max.

Fra «Memento» og «Jason Bourne»-filmene til «Finding Nemo» og «Twin Peaks: The Return»: Hukommelsestap er et velbrukt premiss for filmer og TV-serier.

Likevel: Det er fortsatt fullt mulig å lage noe dønn originalt med oppnøstingen av identitet som utgangspunkt og drivkraft.

Et ferskt og herlig eksempel er miniserien «The Tourist», en samproduksjon mellom blant andre BBC og HBO, som i disse dager rulles ut på HBO Max.

HBO Max er tilgjengelig for 60 poeng for deg med Telenor T-We.

Fortapt i den australske ødemarken

Premisset for «The Tourist» er enkelt nok: I den aller første scenen presses en bil brutalt ut av veibanen et sted i den australske ødemarken.

Når den irske mannen i bilen (Jamie Dornan) våkner på sykehuset, husker han ingenting – verken navnet sitt, hvor han kommer fra, hva som har skjedd eller hvorfor noen skulle være ute etter å skade ham.

Med hjelp fra den lokale trafikkpolitikvinnen Helen (Danielle Macdonald) og kaféansatte Luci (Shalom Brune-Franklin) prøver mannen (som rollen er kreditert som) å pusle sammen brikkene i livet sitt.

Bilde fra The Tourist på HBO Max.

Samtidig skjer det mystiske ting rundt ham: En nifs amerikaner i cowboyhatt (spilt av islandske Ólafur Darri Ólafsson) er åpenbart ute etter å knerte ham. En stakkar som ligger levende begravd i en tønne i ørkenen ringer mannen og bønnfaller ham om å finne og redde ham. Og små glimt av en foruroligende fortid kommer gradvis tilbake tilbake til vår mann.

Mer enn dette er det strengt tatt ikke nødvendig – eller i det hele tatt mulig – å røpe av handlingen, som starter på temmelig tradisjonelt vis og tar noen elleville avstikkere (inkludert en uhyre potent LSD-tripp!) underveis.      

«The Tourist» er en serie som hviler vel så mye på stemning, replikker og karakterer som selve handlingen.

Australia har sjeldent sett mer støvete, forblåst og herjet ut, og kontrasten mellom barske omgivelser og eksplosiv vold på den ene siden og joviale, naive australiere på den andre, vekker tidvis assosiasjoner til Coen-brødrene – ikke minst «No Country for Old Men».

Får juling

På skuespillersiden er det Jamie Dornan, kanskje best kjent fra «50 Shades of Grey» og «The Fall», som trekker det tyngste lasset i hovedrollen som forvirret og fortapt fyr med broket fortid.

Det er i tillegg en drøss bifigurer som må trekkes frem: Den klønete og kuede politikvinnen Helen fremstilles briljant av Danielle Macdonald, og hennes vordende ektemann Ethan portretteres med nevemagnetisme av Greg Larsen. Og Damon Herriman («Justified», «Mr. Inbetween») gjør en finfin innsats som hardt presset og arrogant sjefsetterforsker.

Bilde fra The Tourist på HBO Max.

For enkelte vil muligens «The Tourist» bli for sjangeroverskridende til å treffe helt klokkerent: Her går nemlig nervepirrende thrillersekvenser, brutal vold og bekmørk galgenhumor hånd i hånd med romantikk, slapstick-komedie og mellommenneskelig drama. Og slutten er virkelig noe for seg selv.

Likevel har serien har blitt godt mottatt av TV-kritikerne i Storbritannia, der den allerede har blitt sendt på BBC One. Og det er nettopp det uforutsigbare og egenartede ved den som har fått mest ros.

Som Lauren Morris i Radio Times skriver i sin positive anmeldelse:  

– «The Tourist» er som et møte mellom «The Bourne Identity» og «Priscilla, Queen of the Desert», med elementer fra «Monty Python» – en uvanlig thriller der Dornan skinner.

«The Tourist» er ute på HBO Max nå.

Se HBO Max med T-We