True crime-dramaer blir ikke bedre enn «Den lange skyggen»

Telenor T-We

Den intense jakten på en av Englands mest notoriske seriemordere – The Yorkshire Ripper – får endelig TV-serien den fortjener. 

Selv om vi lever i ustadige tider, virker en ting helt sikkert: Fans av true crime vil fortsatt ha mye å glede seg over i tiden som kommer. Virkeligheten overgår som kjent fiksjonen, og rekken av bisarre forbrytelser og bekmørke mysterier er tilsynelatende endeløs.   

En true crime-serie som garantert vil bli stående igjen når 2024 skal oppsummeres, er «Den lange skyggen» (SkyShowtime) – en dramaserie i sju deler som tar for seg seriemorderen Peter «The Yorkshire Ripper» Sutcliffes grufulle herjinger i England mellom 1975 og 1980, som krevde minst 13 menneskeliv.   

Serien har blitt tatt imot med lovord fra kritikerne i hjemlandet, og det er enkelt å forstå hvorfor – her klaffer nemlig alt, fra manus, foto og skuespill til fortellerdriv og tidskoloritt. 

At historien i tillegg skildres såpass nervepirrende som den gjør, til tross for at den er en av Storbritannias mest kjente og beryktede kriminalsaker noensinne, er heller ingen ulempe.  

Vil du ha flere serietips fra SkyShowtime? Her er de beste nye seriene på strømmetjenesten.

Strøm Den lange skyggen på SkyShowtime

  • Se på SkyShowtime

  • Basert på den sanne historien om The Yorkshire Ripper

  • True crime

  • 7.8 IMDB

  • Nye episoder ukentlig

Se SkyShowtime med T-We

En morder på frifot

«Den lange skyggen» starter i Leeds i 1975. Det engelske samfunnet er preget av sosial uro og økende klasseskiller, og vanlige mennesker sliter med å få endene til å møtes. 

Med dette som et grått og depressivt bakteppe, begynner forferdelige ting å skje i Yorkshire-regionen i Nord-England – kvinner, de fleste av dem prostituerte, blir funnet drept på bestialsk vis, uten at det finnes nok ledetråder til å kunne sirkle inn en mistenkt. 

Serien følger politiets eskalerende klappjakt på morderen, med etterforskerne Dennis Hoban (Toby Jones) og George Oldfield (David Morrissey) som drivkrefter i detektivarbeidet, men vi får også et innblikk i hvordan The Yorkshire Ripper preget England gjennom sine fem år på frifot – både på lokalt og nasjonalt plan.     

Bilde fra Den lange skyggen på SkyShowtime.

Fokus på ofrene

Det er ingen overdrivelse å hevde at Peter Sutcliffe, som døde i fengsel i 2020, har blitt behørig portrettert i populærkulturen. Utallige bøker, filmer, serier og låter har tatt utgangspunkt i drapsmannen fra Bingley, som av kriminalpsykologen David Holmes ble karakterisert som en «ekstremt følelsesløs og seksuelt sadistisk morder».  

Når «Den lange skyggen» skiller seg ut fra forgjengerne, skyldes det i stor grad at serien fokuserer på ofrene og deres omgivelser – og hvordan fordommer, sjåvinisme og tvilsomt kvinnesyn preget politiets arbeid med saken, tross gode intensjoner. 

Bilde fra Den lange skyggen på SkyShowtime.

I denne fortellingen blir Sutcliffe selv bare en bifigur, noe som bidrar til at serien aldri henfaller til sensasjonalismen og fråtsingen i groteske detaljer som skjemmer enkelte andre true crime-dramatiseringer. Mørkt og rystende er dette like fullt, men med respekt for de som døde – og de som overlevde.

Briljante skuespillere

«Den lange skyggen» er skrevet av George Kay («Lupin», «Litvinenko», «Killing Eve») og regissert av Lewis Arnold, som også tidligere har laget serier basert på virkelige forbrytelser («Sherwood», «Des»). 

Med seg har de fått et kremlag av skuespillere. Nevnte Toby Jones og David Morrissey er flotte som aldrende etterforskere som strever i motbakke, mens Daniel Mays overbeviser i rollen som patetisk ektemann som skal få tilværelsen sin snudd på hodet.

Bilde fra Den lange skyggen på SkyShowtime.

Men vel så viktige – og dyktige – er kvinnene i rollebesetningen. Særlig Katherine Kelly og Jasmine Lee-Jones glitrer i sine korte, men sentrale innhopp som Emily Jackson og Marcella Claxton. 

Førstnevnte, et av drapsmannens første ofre, var en trebarnsmor som ble tvunget ut i prostitusjon på grunn av familiens sviktende økonomi, mens Claxton var blant ofrene som overlevde et hammerslag i bakhodet – og som naturlig nok fortsatt sliter med ettervirkningene av det som skjedde, nesten 50 år senere. Begge disse skjebnene berører dypt.

Bunnsolid i alle ledd

«Den lange skyggen» finner ikke opp kruttet på nytt, men det trenger den heller ikke: Dette er britisk kvalitetskrim fra øverste hylle – bunnsolid i absolutt alle ledd, med en troverdig tilnærming til et engelsk traume som fortsatt er en rystende påminnelse om hva vi mennesker er i stand til å gjøre mot hverandre. 

Sånt blir det gode kritikker av. Serien har blant annet høstet lovord fra anmelderne i Times, The Guardian og The Telegraph, sistnevntes TV-kritiker Anita Singh kaller den «strålende true crime» og «et faktabasert drama som behandler en historie gjennomsyret av tabloidoverskrifter på gjennomtenkt og usensasjonalistisk vis».   

Flere serietips