Film og serier

«The Flight Attendant»: Kritikernes favorittspion er tilbake

 «The Flight Attendant» er en spenstig spionthriller som mesterlig blander mørk komedie og nervepirrende krim. Sesong to tar spenningen til nye høyder.

Bilde fra The Flight Attendant på HBO Max.

Jada, det er et luksusproblem, men like fullt: Det kommer for mange gode TV-serier. I alle for mange til at alle kan få den oppmerksomheten de fortjener.

Et godt eksempel er HBO Max-serien «The Flight Attendant».

Første sesong rullet over verdens skjermer i 2020, men til tross for gode anmeldelser, prisnominerte skuespillerprestasjoner og et hektende plott, har historien om en flyvertinne som brått befinner seg i sentrum av en drapsgåte trolig forblitt noe av en hemmelighet for mange TV-seere.

Nå er imidlertid en rykende fersk sesong av «The Flight Attendant» klar i HBO Max. Det er en god anledning til å bli kjent med dette mørkt komiske, stilige og superfengende thrilleruniverset. 

Død mann i senga

Når vi først møter den alkoholiserte og surrete flyvertinnen Cassie Bowden (Kaley Cuoco), må hun hanskes med et temmelig uvanlig problem: Etter en vill natt i Bangkok med den kjekke flypassasjeren Alex (Michiel Huisman), våkner hun opp i hotellsenga med uklare minner fra begivenhetene – og en Alex som har fått strupen skåret over.

Gjennom åtte episoder følger vi Cassie gjennom hennes forsøk på å komme til bunns i hva som faktisk skjedde – og renvaske seg selv – samtidig som hun vikles dypere inn i et plott der leiemordere, pengevasking og internasjonal spionasje er blant ingrediensene.

Til tross for at førstesesongen av «The Flight Attendant» tidvis både er mørk og blodig, blir det raskt klart at humor og elegant lek med krimsjangeren er vel så viktige elementer i serien som noe annet.

Og med en rekke hallusinasjoner og tilbakeblikk i grenselandet mellom drømmesekvenser og virkelighet, er dette noe helt for seg selv – visuelt så vel som plottmessig.  

Et streitere liv?

I andre sesong av «Flight Attendant» er mange av disse elementene beholdt – til tross for at selve mysteriet fra debutsesongen er oppklart.

Bilde fra The Flight Attendant på HBO Max.

Her treffer vi en edru utgave av Cassie, som endelig ser ut til å ha fått livet på beina igjen etter prøvelsene i forrige runde. I det minste tilsynelatende. Hun har flyttet til Los Angeles, der hun bor sammen med drømmemannen i en strøken leilighet.  

I tillegg har hun blitt en såkalt «human asset» for CIA og må kombinere jobben som flyvertinne med spionasjeoppdrag i diverse storbyer.

Når en morderisk dobbelgjenger (og ymse mystiske karakterer fra forrige sesong) dukker opp, får Cassie mer enn nok å henge fingrene i – samtidig som hun desperat prøver å holde seg på vannvogna.

Fra nerdehumor til thriller

I tillegg til et bunnsolid manus og fargesterke miljøskildringer, må skuespillet fremheves.

Michiel Huisman («Game of Thrones») er herlig i rollen som snakkesalig lik, mens Zosia Mamet («Girls») overbeviser som advokatvenninnen Annie – en av få fornuftige røster i dette universet. Legender som Rosie Perez og Sharon Stone dukker også opp i serien.

Bilde fra The Flight Attendant på HBO Max.

Men «The Flight Attendant» står og faller på Kaley Cuoco, som både spiller hovedrollen og er involvert på produsentsiden. Hun vil for svært mange være kjent som Penny i den massivt populære nerde-komiserien «The Big Bang Theory», men her viser hun at hun har langt mer å spille på.

Det komiske talentet hennes gjør at hun bærer de mange absurde opptrinnene gjennom serien utmerket, men Cuoco formidler også den eskalerende desperasjonen og de bakenforliggende traumene til Cassie med en tyngde som har sikret henne nominasjoner til både Emmy og Golden Globe. 

En uventet opptur    

Det er på ingen måte gitt at en såpass «konseptuell» serie som «The Flight Attendant» har mer i seg enn én sesong – særlig ikke når den kretser rundt et mysterium som faktisk blir nøstet opp.

Men kritikerne er enige om at den nye sesongen, der vi kommer enda tettere på hovedpersonen og hennes personlige utvikling, både er en forlengelse av den opprinnelige historien og en fruktbar vei videre.

Som Mary Siroky skriver i sin glødende anmeldelse for Consequence:

– Gjør dere klar for takeoff, mine venner – det kommer til å bli en turbulent tur. 

Se HBO Max med T-We