Film og serier

«Succession»: Slik blir du klar for høstens store seriebegivenhet

Et av tiårets mest underholdende, velspilte og hardtslående familiedramaer er straks tilbake på HBO Nordic. Det er bare å gi etter for hypen.

Succession

Det er ingen tvil om at penger, makt, sex, svindel og grådighet egner seg godt i serieformat. Tenk bare på «Suits», «Billions», «Black Monday» eller vår egen «Exit» for håndfaste bevis. 

Når det gjelder pur underholdningsverdi, rappkjefta sitatvennlighet og bekmørk familiedynamikk, er det imidlertid én serie som rager over alle de nevnte.  

«Succession» har ikke bare vært en av de store publikumssuksessene til HBO Nordic siden starten i 2018. Den kunstneriske kvaliteten har i tillegg vært åpenbar fra seriens første scene.

Nå er tredje sesong på vei, og forhåndsrapportene fra USA bærer bud om at serien om mulig er blitt enda bedre (mer om anmeldelsene i USA senere i artikkelen).

Om ikke du har sett «Succession» før, er det med andre ord på tide å komme i gang om du skal kunne ta del i det som trolig blir høstens viktigste lunsj-samtaleemne.

En tyrann og hans arvinger

Serien følger den skruppelløse mediemogulen Logan Roy (Brian Cox) og hans ambisiøse, men kuede arvinger, som alle er kandidater til å ta over sjappa når den tyranniske gamlingen en gang takker for seg – noe som ser ut til å kunne være nært forestående når serien starter. 

Men tross helseproblemer, generell ufyselighet og en alt annet enn «woke» tilnærming til verden, klorer Logan seg fast til makten i konglomeratet Waystar Royco.

Det er vel ingen hemmelighet at Rupert Murdoch var et forbilde for Logan Roy, men også William Randolph Hearst, Robert Maxwell og dronning Elizabeth (!) har gitt inspirasjon til historien.

Blant de fire voksne barna som tripper etter å ta over imperiet med umiddelbar virkning, stikker den usikre sønnen Kendall (Jeremy Strong) og den skarpe datteren Siobhan (Sarah Snook) seg ut som de mest seriøse kandidatene. 

Særlig førstnevnte fremstår som den egentlige – og hardt prøvede – helten i «Succession». 

For selv om dette universet strengt tatt ikke har plass til noen heltefigur, er Kendalls tapre forsøk på å redde familiebedriften, holde seg inne med paps og få det trøblete privatlivet sitt på rett kjøl såpass dømt til å mislykkes at man blir nødt til å heie på ham.

Rottekjeften går amok

Noen av de mest minneverdige rollefigurene i «Succession» finner vi i gjengen som observerer familiedramaet fra en noe tryggere avstand enn stakkars Kendall. 

Lillebror Roman Roy (Kieran Culkin) er velsignet med en gudbenådet rottekjeft - han fornærmer stort sett alle som kommer i sin vei, til stor fornøyelse for oss seere. Som «comic relief» får han følge av Siobhans veike og smiskete ektemann Tom (Matthew Macfadyen) og den klønete fetteren Greg (Nicholas Braun), som må jobbe seg opp i firmaet som Toms assistent – eller rettere sagt dørmatte.

Succession

Hvilket bringer oss på inn på en annen ting som skiller denne mørke maktsatiren fra røkla – den fantastiske (og fantastisk grove!) humoren som gjennomsyrer serien. 

Fornærmelsene flagrer med ellevill presisjon og hyppighet, og en shot for hver gang noen foraktfullt utbryter «f**k off!» vil på ingen måte være en forsvarlig drikkelek.

Succession

Kritikerrost og prisvinnende

Den særegne miksen av seriøst drama og svart komedie, toppet med manus og skuespill fra aller øverste hylle, har definitivt truffet verdens seere.

Dessuten har hypen fått godt med tid til å bygge seg ytterligere opp. Av koronarelaterte grunner har det nemlig tatt hele to år siden sist episode gikk på lufta. Og det var ikke en hvilken som helst episode – sesong to sluttet nemlig med en særs dramatisk og vellaget cliffanger. En av de aller beste i moderne TV-seriehistorie.

Umulig å leve opp til? Neida, forhåndrapportene fra anmeldere som har fått se de nye episodene fra sesong tre er glødende.

Når vi også legger til at godfolk som Adrien Brody og Alexander Skarsgård dukker opp i gjesteroller i kommende episoder, tyder alt på at tempoet, intrigene, konfliktene og frekkhetene vil eskalere ytterligere denne høsten.

Det er i så fall bare å feste sikkerhetsbeltet. 

Sesong tre av Succession starter på HBO Nordic mandag 18. oktober, mens de to første sesongene ligger tilgjengelig nå.