Film og serier

«Sort of»: Skjult, skeiv serieperle med et stort hjerte

En ikke-binær barnevakt er årets mest uventede seriehelt. 

Sort Of

I en tid der spørsmålet om flytende kjønnskategorier har en tendens til å sette sinnene i kok, særlig på sosiale medier, trenger vi alle en serie som «Sort of». 

En serie som ikke nødvendigvis forsøker å hamre inn politiske poenger med slegge, men som løfter de store spørsmålene ned på individnivå og skaper empati med sin varme og finurlige humor. 

Hovedkarakter Sabi Mehoob i den ferske Viaplay-serien «Sort Of» er altså ikke-binær, noe som innebærer at hen (eller “de”, som er et ofte brukt pronomen om ikke-binære), har en flytende kjønnsidentitet. 

Det er ikke noe omverdenen uten videre aksepterer. Mamma Raffo sliter for eksempel med å forstå Sabi, som hun fortsatt omtaler som sin sønn. Hun spør: 

– Du bruker sminke, smykker og passer barn. Om du ikke er en jente, hva er du egentlig da?

På alle måter fin

Seriens tittel, «Sort Of» («på en måte»), spiller selvsagt på kjønnstematikken, men ikke bare. 

Sabi er også på en måte elektriker (droppet ut av skolen), på en måte en bartender (jobber kun deltid), på en måte en forelder (egentlig bare en engasjert barnevakt), på en måte pakistansk og på en måte kanadisk.


Over åtte avsnitt tar «Sort Of» oss med inn i Sabis hverdag på et tidspunkt hvor hen står ved et veiskille:

Sabi kan flytte med bestevennen «7ven» til Berlin («det skeiveste stedet på jord»), eller hen kan bli i Toronto hvor Sabi fortsatt ikke tør vise seg for familien i feminine klær.

Sort Of

Valget blir vanskeligere når mammaen i hipsterfamilien hen sitter barnevakt for blir utsatt for en alvorlig sykkelulykke, og Sabi er en eneste tilgjengelige voksenpersonen som kan minne om en fungerende forelder. 

Faller for karakterene

«Sort Of» er definitivt en serie skreddersydd for yngre seere. I hvert fall er det en fordel om ikke du syns politisk korrekt er de to styggeste ordene i ordboka. 

Det som likevel gjør at «Sort Of» skiller seg fra mange andre serier med transkarakterer, som «Euphoria» og «Pose», er at den føles litt mer hverdagslig, på en god måte. 

Sort Of

Det er ikke overdrevent med mørke, destruktiv sex og tårevåte drama.

I stedet faller jeg pladask for karaktergalleriet. Sabis mor, for eksempel, er litt klumsete, men likevel sjarmerende når hun prøver å lese seg opp på fremmede ord og uttrykk hun ikke forstår. Karakteren «7ven» blir veldig fort den bestevennen vi alle har lyst til å dra på byen med. 

Friskt humorpust

Sabi er også en karakter man virkelig elsker, på grunn av hens empati og lune humor – og ikke minst omsorgen for barna.  

Da hen i løpet av av seriens første episode oppdater at den utforskende mannlige kjæreste vil forlate hen til fordel for en kvinnelig eks, kommer svaret i form av en saftig punchline:

– Jeg skal stjele den fremtidige babyen de kommer til å få. De tror sikkert at babyen vil gi dem mening i livet, men jeg skal selge den på svartebørsen. 

Sort Of

Hovedrolleinnehaver Bilal Baig har påpekt at øyeblikk som dette er sjelden vare på TV.

– Vi ser sjelden transpersoner og ikke-binære få være seg selv på TV, vi ser dem sjeldent få være morsomme uten at morsomhetene skjer på deres bekostning, sier Bilal.

Roses opp i skyene

Navnet Bilal Baig er sannsynligvis ikke et mange nordmenn har hørt før. 

Nå står hen imidlertid overfor et større gjennombrudd, også fordi HBO Max har kjøpt serien i USA (i Norge er det altså Viaplay som har den ). 

Nå utpekes Baig til Canadas første skeive og muslimske seriestjerne, og det skrives artikler i nasjonale aviser hvor nøkkelord som «banebrytende» og «historisk» går igjen. 

Sort Of

Yahoo er blant dem som skryter mest av Bilal og «Sort Of». I deres dekning av serien kaller de den blant annet «glimrende ærlig»

– [Serien] har en virkelig god forståelse for komedie som driver historiene om disse karakterene videre i en høy fart, med en fantastisk dynamikk som utvikler seg mellom dem alle sammen. 

Har du sansen for kjappe humorserier som røsker litt i hjerterota, så vil den binge-vennlige «Sort Of» være vel verdt de knappe tre timene det tar å se den. 

Hva venter du på? 

Første sesong av «Sort Of» er tilgjengelig på Viaplay Originals på T-We-boksen eller i appen.

Velg Viaplay inn i poengpakken