Film og serier

Her er seriene vi gleder oss til i 2022

Fra norsk terrordrama til en viss Game of Thrones-spinoff. Dette blir et supert serieår!

TV-serier 2022

2022 ligger an til å bli et monster av et serie-år. På toppen av alle de nye sesongene av kjente og kjære seriene vi allerede følger er det også flust med reale høydepunkter på horisonten for dem som er på utkikk etter noe nytt.

Her har vi samlet opp noen serier vi gleder oss til - både de som starter rett over nyåret og de som ennå ikke har noen klare premieredatoer.

Tilpass poengpakken din her

«Alt du elsker» (discovery+)

Alt du elsker

Et dypdykk i norsk høyreekstremisme og utenforskap kan høres ut som tunge saker, men dette dramaet - blant annet inspirert av Manshaus-saken - har et særdeles lovende utgangspunkt.

Når en t-banestasjon i Oslo evakueres møter Sara igjen ungdomskjæresten Jonas, og de gjenopptar forholdet. Imidlertid oppdager hun gradvis at han er i ferd med å radikaliseres på nett.

– Vi ville lage en serie som rommer varme og kjærlighet, om en person vi ser på som et menneske, ikke bare en høyreekstremist. Det tror jeg er nødvendig for å kunne komme videre og forstå hvordan folk radikaliseres, har serieskaper Marie Hafting sagt til Dagsavisen.

«Ida tar ansvar» (Viaplay)

Ida tar ansvar

Her en ordentlig godbit for deg med sans for godt norsk drama" 

«Ida tar ansvar» er en ung og engstelig psykologistudent som konstant bekymrer seg for terror. Serien er basert på den kritikerroste debutromanen med samme navn skrevet av forfatteren Kjersti Halvorsen. Elli Rhiannon Müller Osborne (Psychobitch, Utøya) spiller tittelkarakteren.

I tillegg kan serien by på andre spennende, unge navn som Arthur Hakalahti  (Kongens nei, Skam, Tre nøtter til Askepott), Mohammed Aden Ali (P3-serien 17) og Sofia Tjelta Sydness som nylig høstet skryt og lovord for den mye omtalte Viaplay-serien Delete Me.

Får premiere på Viaplay 30. januar. 

«Inventing Anna» (Netflix)

Når Shonda Rhimes, serieskaperen bak «Scandal» og «Grey's Anatomy», slipper sin første egne kreasjon på ti år er det grunn til å rette seg opp i ryggen og følge med.

«Inventing Anna» er basert på den sanne historien om Anna Delvey, den tysk-russiske svindleren som lurte fiffen i New York til å tro at hun var en arving med millioner på konto.

Mens stjerneskuddet Julia Garner («Ozark», «The Assistant») har fått rollen som Anna, er Anna Chlumsky («My Girl», «Veep») journalisten som skal avsløre henne.

Premiere: 11. februar 2022.

«The Gilded Age» (HBO Max)

Gamle penger møter nye penger i dette portrettet av New York på slutten av 1800-tallet.

Fortellingen følger Marian (Louisa Jacobson), en ung kvinne som blir foreldreløs og flytter inn med sine rike tanter, spilt av Christine Baranski og Cynthia Nixon. Slik blir hun vitne til en sosial krig mellom den etablerte fiffen og de nyrike oppkomlingene - anført av Carrie Coon fra «The Leftovers».

Denne blir verdt å se for dette skuespillerensemblet alene, men legg til at den er skapt og skrevet av «Downton Abbey»-skaper Julian Fellowes og du har en sikker slager i sikte.

«1883» (Paramount+)

Vi holder oss på 1800-tallet litt til. «1883» er en skikkelig godbit for alle «Yellowstone»-fans, og har premiere allerede 10. januar.

Der «Yellowstone» er en nywestern om den moderne Dutton-familiens strabaser med å beholde USAs største ranch, er dette en forløper som følger reisen slekten la ut på gjennom et ugjestmildt USA mot det lovede landet i Montana.

«Annika» (NRK TV)

Annika

Her et høydepunkt av det litt kuriøse slaget. For hva sier du om en britisk TV-serie om en norsk politikvinne, som har satt seerrekorder i Storbritannia? 

Annika Strandhed er en norsk etterforsker (spilt av Nicola Walker) som arbeider i havnepolitiet i Glasgow, der hun bor sammen med sin tenåringsdatter. Her blir det sjelden kjedelig, og allerede i første episode må hun håndtere et lik som blir funnet med en harpun gjennom brystet. 

Bygger på et BBC-hørespill kalt «Annika Stranded», bare at der er handlingen lagt til Oslo og omegn. Også dette anbefales varmt. 

Får premiere på NRK TV 14. januar. 

«Vikings: Valhalla» (Netflix)

Hundre år etter slutten av forrige viking-saga skal vi følge Leiv Eriksson ut på sjøen sammen med en gjeng nye vikinger, inkludert søsteren Freydis og prins Harald Sigurdsson. De vil støte på alt fra mannevonde briter til kristne vikinger som motsetter seg de norrøne gudene og - selvsagt - det nordamerikanske kontinentet.

Serien lander i slutten av februar, og vil nok være kjærkommen for alle som var fans av «Vikings» livlige lek med historiebøkene.

... Og her er fire serier du må vente litt på:

«Halo» (Paramount+)

Ikke en filmatisering av den populære Beyoncé-låta, men derimot en serieversjon av det eviggrønne skytespillet med samme navn, med blant andre Steven Spielberg på produsentsiden.

Pablo Schreiber tar rollen som en av spillverdenens mest gjenkjennelige (og ansiktsløse a la «The Mandalorian») helter i krigen mot romvesenrasen The Covenant.

Etter at Netflix med «Castlevania» og «Arcane» har vist at tv-serier basert på dataspill faktisk er liv laga, blir det spennende å se om de andre strømmetjenestene også kan treffe blink.

«The Last of US» (HBO Max)

Apropos dataspill som blir serier: Det er få spillfortellinger som er mer kritikerroste enn den om smugleren Joel og fjortisen Ellie som må legge ut på en farefull ferd gjennom et zombieapokalyptisk USA.

Med rollen som Joel sikrer Pedro Pascal for alvor signingsferden som nerdekonge, all den tid CV-en nå teller både «The Mandalorian», «Game of Thrones» og «Wonder Woman 1984». Samtidig er det tronspill-kollega Bella Ramsey (beinharde Lyanna Mormont) som har landet rollen som Ellie, med spillskaper Neil Druckmann og «Chernobyl»-skaper Craig Mazin bak spakene.

Med andre ord er dette en storsatsing som nok vil bringe en høyt elsket fortelling ut til et enda større publikum.

«House of the Dragon» (HBO Max)

I kategorien «runde 2 av høyt elskede fortellinger på HBO Max» kommer vi nok heller ikke utenom forløper-serien til «Game of Thrones».

Historien om begynnelsen på slutten for huset Targaryen er lagt to hundre år før starten på det som etter hvert ble en av tidenes mest populære serier. Forvent lange blonde manker, drager, ubekvemme troner og krangling om arverekkefølge.

Ifølge serieskaperne skal dette bli annerledes enn originalserien, men også likt. Så, noe for gamle blodfans men også nok av et friskt pust til at nykommere og de som ennå er mette etter forrige runde vil la seg fenge.

«1889» (Netflix)

Mehr Netflix auf Deutsch? Dankeschön!

I fjor klarte det logistiske marerittet «Dark» mot alle forutsetninger å lande en utrolig tilfredsstillende avslutning på tidsreise-dramaet sitt. Etter dette har det knyttet seg store forventninger til neste serie fra det tyske ekteparet Baran bo Odar og Jantje Friese.

Denne gangen er det snakk om en gjeng europeiske migranter ved århundreskiftet som legger ut på reise i et dampskip, bare for å møte et annet migrantskip drivende ute på havet. Og så blir det (ut ifra det lille vi vet så langt) skummelt.

Serien er forøvrig inspirert av Brexit, og vil inkludere et mylder av nasjonaliteter og språk.

Tilpass poengpakken din her