Film og serier

«Romerrikets tapte skatter»: Avslører historiens skjulte hemmeligheter

 «Romerrikets tapte skatter» gjør et dypdykk inn blant skattene til et av verdenshistoriens mektigste imperier.

Bilde fra Romerrikets tapte skatter på National Geographic.

I flere tiår har en firkantet, gul TV-logo vært synonymt med nysgjerrighet, kunnskap og kvalitet.

Som papirmagasin strekker National Geographic seg helt tilbake til 1888, mens TV-kanalen hadde sine første sendinger høsten 1997. Den brukte kort tid på å etablere seg som en tungvekter innen dokumentarer, med vitenskap, historie, natur og politikk som de viktigste bærebjelkene.

En ny dokumentarserie viser at National Geographic fortsatt holder den skyhøye standarden merkevaren er verdenskjent for.

«Romerrikets tapte skatter», som strekker seg over seks timelange episoder, gir ikke bare et spennende innblikk i hverdagslivet for 2000 år siden. Serien viser oss i tillegg hvor mange likhetstrekk som finnes mellom romernes liv og våre egne.

Akkurat nå kan du se serien på National Geographic.

En oldtidsby frosset i tiden

I første episode blir vi tatt med til Pompeii, byen som ble fullstendig begravd da vulkanen Vesuv hadde et voldsomt utbrudd i år 79. Rundt 2000 menneskeliv gikk tapt i katastrofen, og byen ble dekket av et seks meter tykt lag av aske og stein.

Paradoksalt nok – de enorme ødeleggelsene tatt i betraktning – gir Pompeii oss en unik mulighet til å granske hvordan det var å leve i Romerriket da imperiet var på sitt mektigste.

De fleste av oss har nok sett bildene av utgravde menneskekropper frosset i øyeblikket da de forgjeves forsøkte å flykte. Men hele Pompeii er i stor grad frosset i tid, og dermed et yndet sted for utgravninger og granskinger av historien.

I «Romerrikets tapte skatter» tar et knippe arkeologer fra hele verden oss dypere i materien – bokstavelig talt.

Slaven som ble fri

Selv om utgravningene i Pompeii har pågått i snart 300 år, er fortsatt en tredjedel av byen uutgravd. Og store oppdagelser venter fortsatt under bakkeplan.

Bilde fra Romerrikets tapte skatter på National Geographic.

«Romerrikets tapte skatter» ser på både menneskelige, religiøse og tekniske aspekter ved det romerske samfunnet. Et av de mest slående funnene er levningene etter Marcus Venerius Secundio, som startet livet som slave og døde som en av de mest velstående mennene i byen.

Marcus ble rundt 60 år gammel, men skulle bli det som 2000 år senere må kunne kalles et vakkert lik: Der de fleste av borgerne i Pompeii ble kremert da de døde, er fortsatt rester av hår og et øre synlige på kraniet hans.  

Like fascinerende er det å følge speleologene på deres trange og klaustrofobiske ferd under et av byens badeanlegg. Her finner de en godt bevart innretning som ble brukt til å varme opp badevannet, en såkalt testudo, med en sjelden inngravering.

Et kranium som viser seg å være en okseskalle, viser seg på sin side å kunne gi viktig kunnskap om romernes dyreofring til gudenes ære. 

I keiser Neros fotspor

Det er i det hele tatt et ufattelig rikt og levende samfunn som gradvis kommer til syne under arkeologenes nennsomme plukke- og pussearbeid.

Bilde fra Romerrikets tapte skatter på National Geographic.

I løpet av de seks episodene får vi – via underjordiske tunneler og tapte amfiteatre i Storbrittania og Toscana – helt nye innsikter i Colosseum, Romerrikets ikoniske og beryktede arena for gladiatorkamper.

Et annet storslått bygningskompleks fra imperiets velmaktsdager er keiser Neros palass Domus Aurea, «det gylne hus», som ble påbegynt etter den store romerske brannen i år 64 e. Kr. og utslettet fra jordens overflate bare 40 år senere.  

Historier om det moderne mennesket

Legg til nye oppdagelser knyttet til Hadrians mur, det store forsvarsverket som strekker seg 117 kilometer gjennom dagens Storbritannia, og Pompeiis «tvillingby» Herculaneum, som faktisk fikk enda hardere medfart under Vesuvs utbrudd, og du har en engasjerende og rik dokumentarserie som belønner tålmodigheten din.  

Ved hjelp av intervjuer med kunnskapsrike arkeologer og historikere, 3D-animasjoner og dronebilder forteller National Geographic historien om et samfunn som minner mistenkelig om vårt eget – og som neppe noen andre kunne gjort like grundig og levende.

Se National Geographic med T-We