Film og serier

«Landscapers»: Mørkt og morsomt om morderisk ektepar

Olivia Colman og David Thewlis glitrer i årets beste true crime, basert på en historie om et par som hadde skjult en forbrytelse i 15 år.

Landscapers

Det er en kjent sak at virkeligheten i mange tilfeller er underligere enn fiksjonen – det holder å ta en titt på på true crime-serier som «Tiger King», «The Jinx» og «Making a Murderer» for håndfaste bevis. 

Likevel: Du skal tråkle deg gjennom rause mengder middelmådig true crime for å finne de virkelige gullkornene. 

Helt på tampen av 2021 kommer det imidlertid en miniserie som baserer seg på et høyst reelt dobbeltdrap som fant sted i Mansfield, Nottinghamshire i 1998. Men et mørkt, komisk og absurd manus, fantastisk skuespill og frekke filmatiske virkemidler er det som gjør historien levende.     

Begravd i hagen

Dramaserien «Landscapers» (HBO Max) introduserer oss for det keitete, middelaldrende ekteparet Susan og Christopher Edwards (Olivia Colman og David Thewlis), som lever et tilsynelatende harmonisk liv i Frankrike. Vel, nesten.    

Det blir tidlig klart at duoen befinner seg i en temmelig akutt pengeknipe. Når Chris ringer stemoren sin for å be om et lån, kommer han i skade for å røpe at han har begravd sine svigerforeldre i deres egen hage. 

Landscapers

Stemoren ringer naturlig nok det lokale Nottinghamshire-politiet, som graver opp hagen og – ikke uten en viss vantro – kan konstatere at historien stemmer. 

Og det er her «Landscapers» starter på ordentlig. Ikke bare som en opprulling av hva som egentlig hendte, hvordan og hvorfor, men som et menneskelig og fascinerende portrett av to drømmere som endte opp som mordere.     

Drømmer om Hollywood

Spoiler alert – om sånt må være nødvendig å skrive i en sak om en serie basert på reelle hendelser: Virkelighetens Susan og Christopher Edwards ble begge dømt til 25 års fengsel i 2014.

Landscapers

Til tross for parets nokså kommunegrå og puslete oppsyn, er det mange sider ved denne saken som er direkte elleville. Ikke bare svindlet de til seg store pengesummer via Susans avdøde foreldre – de hadde i tillegg et usunt oppheng på Hollywood-autografer og -memorabilia, og brukte mangfoldige tusen pund på effekter som hadde tilhørt eller var signert Susans store helt Gary Cooper. 

«Landscapers» lykkes godt i å vise frem denne svermeriske siden av de to einstøingene, ofte ved hjelp av surrealistiske sekvenser, dagdrømmer med tidskoloritt fra 30-tallet og scener der «den fjerde veggen» mellom karakterene og publikum knuses til pinneved. 

To av de største

Blant kritikerne har «Landscapers» blitt utropt til en åpenbar kandidat når årets serier skal kåres. 

Det er det mange grunner til.

Alt fra manus og ambisjonsnivå til et herlig galleri av biroller, ikke minst blant politifolkene som får i oppgave å pønske ut denne underlige kriminalsaken. 

Landscapers

Men som Lucy Mangan skriver i sin euforiske anmeldelse for The Guardian: Oscar-vinneren Olivia Colman («The Favourite», «Broadchurch», «The Crown») og David Thewlis («Naked», «Fargo», «Harry Potter»-filmene) er blant de aller fremste skuespillerne i sin generasjon. 

Og tospannet bærer virkelig denne fortellingen på sine nevrotiske skuldre. I det smale spillerommet mellom kalde fakta og fri diktning har Colman og Thewlis skapt to karakterer det ikke bare er mulig å tro på, men også lett å heie på – om enn motvillig – og en av årets sterkeste serier i samme slengen. 

Én av fire episoder av miniserien er i skrivende stund tilgjengelig hos HBO Max, og nye episoder slippes de kommende onsdagene. Episodene er foreløpig kun tilgjengelig i HBO Max sin egen app, og ikke på T-We-boksene.

Velg HBO Max med Telenor T-We