Film og serier

«Kin»: Knallhard gangsterkrim fra irsk stjernelag

En av høstens mest uventede krimsuksesser beskrives blant annet som en irsk versjon av «The Sopranos»

Kin

Mordbranner, rørbomber og en lang rekke blodige skuddvekslinger. 

Den virkelige konflikten mellom narkokartellet Kinahan og den like kriminelle Hutch-gjengen er sannsynligvis den mest voldelige gjengkrigen som har rammet Dublins gater i nyere tid. 

Etter Kinahans attentat på et av Hutch-gjengens sentrale medlemmer, Gary Hutch, i den spanske turistbyen Marbella i 2015, har minst 18 mennesker mistet livet i de brutale sammenstøtene som fulgte. 

Med en så dramatisk historie, var det derfor helt naturlig at noen ville lage en TV-serie basert på konflikten.  

Heldigvis er ikke Viaplay Originals-serien «Kin» noe billig forsøk på å rake inn gryn ved hjelp av virkelighetens tragedier. I stedet er det blitt et glimrende gangsterdrama med noen av Irlands største stjerner i spissen.

En fortapt sønn vender hjem

I «Kin» er navn og spesifikke detaljer endret fra de virkelige hendelsene den skal være inspirert av. 

Seriens tittel (som oversettes til familie) refererer derfor ikke til Kinahan, men heller klanens fiktive motpart: Den kriminelle familien Kinsella.

Kinsella-slekten styrer et lite imperium av kriminelle som kontrollerer Dublins gater, inkludert narkosalg

De er fryktløse, stresser ikke over å være i politiets søkelys og tar gjerne en liten stripe kokain over middagsbordet sammen med tenåringsbarna.

Trivelig gjeng, med andre ord.

Kin

«Kin» begynner med at familiens fortapte sønn Michael ønskes velkommen inn i varmen igjen etter et lengre fengselsopphold. Samtidig overtar gangsteren Eamon Cunningham, en av Kinsellas tvilsomme samarbeidspartnere, stadig større deler av av byens narkomarked. 

Dette gjør stemningen mellom partene temmelig anspent. Når et av Kinsellas sentrale familiemedlemmer så blir drept, oppstår en dypt personlig feide.

Handlingsmessig prøver ikke «Kin» å gjøre noe spesielt nyskapende, og krimkjennere vil sannsynligvis kunne ane hvilken retning serien tar.

Dens sterkeste kvalitet er imidlertid det gjennomsolide håndverket, ikke minst foran kamera.

Irsk all star-lag

Skuespillerne gjør nemlig en formidabel jobb med å få publikum til å investere i Kinsella-familiens kamp for å få dominere Dublin.

Fans av superserien «Daredevil» vil sannsynligvis dra kjensel på den fortapte sønnen Michael Kinsella, som spilles av Charlie Cox.

Kin

Cox gjør en spesielt god figur som den tidligere fengselsfuglen, som nå leker med tanken om å kunne leve et liv som en lovlydig borger i håp om å få tilbake omsorgsretten for datteren. 

Han vinner vår sympati, selv om vi stadig fores med små smuler av en bakhistorie som hinter om de grusomme handlingene som førte til at Michael først ble fratatt datteren. 

Et annet høydepunkt i «Kin» er Aidan Gillen («Game of Thrones»). Selv om rollefiguren hans her er hakket mindre ekkel enn Petyr “Littlefinger” Baelish, viser Gillen at talentet hans for å spille sleipe skurker absolutt ikke var noe blaff.

Kin

Sist, men absolutt ikke minst, må vi trekke frem Gillens «Thrones»-kollega; den spesielt allsidige Ciarán Hinds. 

Hinds får virkelig frem det ekleste av det ekle i antagonisten Eamon Cunningham. Spesielt imponerende er han når han dukker opp med hevet hode under begravelsen for Kinsella-familiemedlemmet han selv var ansvarlig for å få drept. Æsj. 

– Det beste dramaet RTE har laget på mange år

Med en såpass sterk bakhistorie og såpass med stjerner på rolleliste, er det ikke så rart at «Kin» har blitt en massiv suksess på hjemmebane. 

Serien har sikret imponerende seertall for RTE, som sendte serien i hjemlandet, og seerne etterlyser allerede en oppfølgersesong av “den irske versjonen av «Sopranos»”. 

Tidligere i høst ble den også lansert i USA:

TV-nettstedet AV Club legger ikke skjul på at serien følger gangsterformelen ganske tett, men skryter stort av dens underholdningsverdi: 

– «Kin» er ikke veldig banebrytende, men den gir oss muligheten til å se noen veldig talentfulle skuespillere gjøre en virkelig god jobb med en historie som underholder, skriver nettstedet.  

Kin

Det kan jeg skrive under på.

Ønsker du en veldreid, solid gangsterkrim i høstmørket, er «Kin» herved anbefalt.

«Kin» er en Viaplay Original, og kan ses på T-We-boksen om du har valgt V Film og Viaplay. Da får du også tilgang til Viaplay-appen.

Velg Viaplay i poengpakken