«Gutter» tar dansk ungdomsdrama til et rått nytt nivå
En ung mann blir funnet druknet i en sjø i Jylland. Tok han sitt eget liv, eller lå det noe mer bak?
Det har blitt sagt før, og det tåler å gjentas: Viaplay viser seriøse muskler når det kommer til skandinaviske egenproduksjoner, enten det måtte dreie seg om drama, komedie eller krim.
I sistnevnte kategori tilhører definitivt «Gutter», en serie som over sju korte episoder utforsker et helt spesielt miljø i den jyske byen Silkeborg – der regissør og serieskaper Jonas Risvig tilfeldigvis(?) kommer fra.
Det resulterer i en serie som har tempoet til «Skam», de overskridende elementene fra «Euphoria» og det nervepirrende uttrykket til en drøss skandinoir-serier som utspiller seg i skogen. Heldigvis kommer den utstyrt med sin helt egen vri i tillegg.
Slåsskjempe med hjerte av gull
«Gutter» kretser rundt Robin (Sylvester Byder), som vender tilbake til hjembyen for å selge sin nylig avdøde fars bolig etter noen år i fengsel. Robin er en hissigpropp som kan kunsten å slåss, men med betydelig rettferdighetssans plantet i knyttnevene.
Hjemme treffer han ungdomsflørten Leonora (Karoline Hamm), som nylig mistet kjæresten Lasse i det som i lokalsamfunnet omtales som et selvmord. Leonora mener det var tilknytningen til en lukket losje, ledet av den karismatiske og privilegerte rikmannssønnen Nikolaj (Viktor Hjelmsø) – som kostet Lasse livet.
Snart infiltrerer Robin losjen for å komme til bunns i mysteriet. Og ting viser seg ganske riktig å være mørkere og mer kompliserte enn de umiddelbart fremstår.
Gutter blir menn
Til tross for at krimelementet er svært fremtredende i «Gutter», reiser historien i tillegg mer grunnleggende spørsmål om vennskap og lojalitet.
For selv om losjebrorskapet – som symbolsk nok også opererer som guttekor på gudstjenestene i den lokale kirken hver søndag – i stor grad preges av rus, sex, grenseoverskridelser og andre ting som hører ungdommen til, finnes det også en viktig dimensjon av nærhet og tilhørighet i det røffe fellesskapet mellom dem.
I løpet av de sju episodene skal flere av de sentrale karakterene finne ut hva det koster å gå fra å være gutt til å bli mann – på brutalt og livsendrende vis.
Fremadstormende regissør
Det er bare å merke seg navnet Jonas Risvig først som sist: Det er nemlig god grunn til å tro at «Gutter» kan bli 28-åringens store gjennombrudd utenfor Danmark.
Bare de to siste årene har den selvlærte regissøren stått bak kameraet i fem ungdomsserier, deriblant «Grenser» og «Salsa», som begge har vakt oppsikt – og blitt sammenlignet med «Skam» – i hjemlandet.
Risvig beskriver «Gutter» som sitt mest personlige prosjekt hittil. I et intervju forklarer han hvorfor det er interessant å utforske mannsrollen gjennom serieformatet:
– Å være mann handler mye om å ta kampene – kampen om kjærlighet, kampen om å være øverst i hierarkiet blant kameratene, kampen mot sin far, kampen om å tørre å være seg selv og tro på seg selv, kampen for å blomstre. Det er noen av kampene som gjør det tøft å skulle være mann i dag.
Glimrende som psykopat
For norske seere vil det være mange nye fjes å glede seg over i «Gutter» – ikke minst Viktor Hjelmsø, som pangdebuterer som skuespiller i rollen som den dypt plagde alfahannen Nikolaj.
Sylvester Byder er også sterk som tøffe, men rettferdige Robin, som rives mellom guttastemning og jakten på sannheten.
Men det spørs om ikke Dar Salim («Broen», «Game of Thrones») tar kaka hva minneverdige figurer angår: Med subtile fakter og intens tilstedeværelse portretterer han Nikolajs tyranniske og livsfarlige far Mikael glimrende. I sin anmeldelse mener SoundVenue at «Salim stjeler showet»:
– Han er den typen psykopat man faktisk møter i virkeligheten: stolt, omskiftelig, privilegert og et kroneksempel på giftig maskulinitet. Med han i byen kan alt skje, og han gjør på en og samme tid serien mer jordnær og mer dramatisk.
Sånt blir det fråtsbar TV-underholdning av. Det er bare å glede seg til neste dypdykk i den unge virkeligheten fra Jonas Risvig – og nyte «Gutter» i mellomtiden.