Film og serier

«Friheten»: Dansk seriedynamitt som får oss til å smile fra øre til øre

En pengelens familie er i krise. Redningen? At ekskriminelle mamma og pappa blir med på årets millionsvindel. 

Bilde fra Friheten på Viaplay.

Viaplay har blitt en glimrende leverandør av nordiske serier fra alle forskjellige sjangre.

Og en av de beste krimseriene de har er utvilsomt «Friheten»

Med noen av Danmarks mest kompetente skuespillere (kjent fra serier som «Broen» og «Forbrytelsen») og et særdeles originalt plott, anbefales krimkomedien til alle som er på jakt etter en serie som kanskje ikke stikker så dypt, men som likevel har stor underholdningsverdi.

Begge sesongene kan ses direkte på din T-We-boks og i appen.

Fra barnefamilie til banditter

Vi møter Erik og Nina (spilt av Lars Ranthe og Lene Maria Christensen), to tidligere svindlere som egentlig har lagt bedrageriet på hyllen for et roligere A4-liv med de to barna. 

Problemet er bare at det blir for traust – med S-toget som nærmeste nabo og voksende økonomiske problemer lengter de begge etter noe annet.

Romantikken er det så som så med, og særlig Erik sliter med å finne mening med tilværelsen.

friheten3.gif

Så dukker det opp en person fra deres fortid med et forslag: Børst støv av finlandshettene, og vær med på et siste kupp som vil løse alle økonomiske problemer og kanskje også få blodet til å bruse litt igjen.

Et uimoståelig tilbud, og snart baller det selvsagt på seg.

Intrikate og morsomme svindelplott driver episodene framover, men det er virkelig en hyllest til både manus og skuespillere at vi lar oss engasjere i at paret skal lykkes med sitt dobbeltliv.

Som danske Informationen påpeker:

– Som alle fans av «Breaking Bad» vet, er det noe grunnleggende spennende å se lovlydige mennesker blomstre opp ved å bruke talentene de har til å begå forbrytelser.

Avisen hyller også hovedskuespillerne Lars Ranthe og Lene Maria Christensen for å være troverdige i roller som krever mye.

– Ranthe og Christensen er begge i stand til å la karakterene skifte fra å være null til å bli nesten uovervinnelige på sekunder. Serien lever i høy grad på denne dynamikken.

Vanskelig dobbeltspill

Erik og Nina glir rett inn i det hardbarka skurkelivet igjen som om de siste 15 årene med bleieskift og babyprat aldri skjedde. 

Kombinasjonen av spionasje, sabotasje og foreldremøter for seksåringen skjer dog ikke knirkefritt. Det er her serieskapere Thor Bjørn Krebs og Mikkel Serup får «Friheten» til å skinne.

Bilde fra Friheten på Viaplay.

Mange av seriens desidert beste øyeblikk kommer nemlig fra karakterenes desperate forsøk på å opprettholde en slags form for balanse mellom det rotete familielivet de lever og yrket som kriminelle. 

Å gi guttungen en skjennepreken for å ha klort en klassekompis før man går ut for å svindle farmasøytindustrien for millioner av euro, gir en kontrast mellom liv og lære som mange foreldre nok kjenner igjen (dog på et litt lavere nivå).

Blander satire og svindel

Dansk presse er svært fornøyde med Viaplay-serien, og har skrytt spesielt mye av måten den blander sjangre på. 

Information skryter av seriens kombinasjon av jovial satire og gjøgleraktig svindel, mens andre peker på den vellykkede miksen av klassisk dansk humor og amerikansk action - tenk «Olsenbanden» møter «Mission Impossible», hvis det lar seg gjøre.

Ved å blande humor og mindre seriøse elementer (forvent å se en solid mengde parykker og gøyale kostymer) med en helt alminnelig krimhistorie, skiller i hvert fall «Friheten» seg ut fra mengden med skandinaviske noir-serier vi allerede kjenner så godt.

Bilde fra Friheten på Viaplay

– Den nye sesongen av «Friheten» er ekstremt god underholdning, og et friskt og muntert pust i en tid hvor dystre dramaserier dominerer, skriver Soundvenue i en anmeldelse

Dersom du trenger en skamløst underholdende start på serieåret 2021, er «Friheten» et godt sted å begynne.

Se «Friheten» med Telenor T-We