Film og serier

«Forhøret»: Danmark er tilbake på den skandinaviske krimtronen

Strålende skuespillere, tettpakket tempo og en nervepirrende mordgåte gjør denne Viaplay-serien essensiell for alle krimfans i høst. 

Forhøret

Det er ingen tvil om at Danmark var tidlig ute med serier som bidro til å definere krimsjangeren som ble døpt «Scandinavian noir» – alvorstunge, skarpskårne, ujålete og ofte brutale beretninger fra våre nordlige breddegrader. 

Aller først ute var «Forbrytelsen», serien som for alvor satte skandinavisk krim på kartet i 2007, og som ble en megasuksess i amerikansk drakt som «The Killing» i 2011. Og mektige «Broen» sementerte danskenes plass øverst i vårt hjemlige krimhierarki.

Siden da har det imidlertid vært litt mer stille. Frem til nå?  

Med den intense serien «Forhøret» – som er aktuell med en ny sesong – går nemlig Viaplay hardt inn for å hente den skandinaviske krim-gullmedaljen hjem til Danmark igjen.

Far, datter og hemmeligheter

Har du ikke sett serien før, gjør du lurt i å starte ved første sesong - som først kom ut på tampen av 2019.

Her møter vi politimannen Bjørn Rasmussen, som er kalt ned til rettslaboratoriet i forbindelse med en ung jentes selvmord.

Forhøret

Det som skal være et rutineoppdrag tar en helt ny vending når det viser seg at det er hans egen datter som ligger på obduksjonsbordet.

Et litt søkt premiss? Tja, men da har vi ikke nevnt at det er Ulrich Thomsen som spiller Bjørn - og er det noen som har tyngde til å bære et slikt premiss i land er det han. Thomsen er jo en stor favoritt fra en rekke tidligere roller, blant annet i dogmeklassikeren «Festen» og HBO-serien «Banshee».

Vår mann nekter naturlig nok å akseptere teorien om at datteren har tatt sitt eget liv, og gjennom resten av serien forfølger han ledetrådene etter hvert som de dukker opp – fra leiligheten der hun ble funnet – via et bordell – og langt inn i en kriminell underverden. 

Men alt er ikke som det først fremstår i denne mørke, særegne serien. Og hemmelighetene som etter hvert avdekkes skal vise seg å være av det rystende slaget. 

I «Forhøret» utstråler Ulrich en guffen – for ikke å si direkte voldelig – energi. Dette kompliserer handlingsforløpet: På et punkt blir det uklart om Bjørn er redningsmannen eller skurken i denne fortellingen.

Toppet landslag

I sommerens fotball-EM viste danskene at dette flate, underlige lille landet i nord har fostret fotballspillere i verdensklasse. «Forhøret» viser det samme om nasjonens skuespillere: Her stilles det med toppet landslag.

Serien er konstruert på en måte som gjør at sannheten avdekkes gjennom en serie avhør - ett avhør per episode.

Formen har gjort det attraktivt for gode skuespillere å være med - de får hver sin episode, uten å måtte forplikte seg til en hel sesong.

Forhøret

Lars Mikkelsen («House of Cards»), Lars Ranthe («Et glass til») og Nikolaj Lie Kaas («Rettferdighetens ryttere») er blant dem som er med i første sesong.

Fantastiske Trine Dyrholm («Arvingene») overtar på sin side hovedrollen i sesong to, som nettopp ble sluppet på Viaplay. Veteranen Pernille August (sist sett i «Young Royals») er blant de verdige medspillerne.

Flott ny sesong

I sesong to følger vi Susanne - Bjørns ekskone og moren til drapsofferet i første sesong.

Hun arbeider som psykolog, og når hun setter en klient i hypnose i forbindelse med et banalt røykeslutt, åpner hun en dør inn i hans underbevissthet. Mannen avslører under hypnosen at han har drept en rekke unge kvinner for penger - og at han allerede har en ordre på et nytt offer. 

Forhøret

Hjernen bak «Forhøret» heter Christoffer Boe, og ble en gang tippet som Lars von Triers arvtaker i Danmark.

Rundt 2010 lagde han en rekke kunstnerisk høyverdige, men kanskje litt smalere filmer.som gjorde stor suksess på prestisjetunge filmfestivaler. Men det var med  Jussi Adler-Olsen-filmatiseringer «Journal 64» (sett av 700 000 dansker på kino) at han virkelig nådde ut til mainstream.

Suksessen ga tydeligvis mersmak. Publikum har virkelig også omfavnet «Forhøret», som er blitt den største danske Viaplay-suksessen noensinne.

Om du vil vite hvorfor, anbefaler vi at du søker den opp og trykker play.

To sesonger av «Forhøret» er ute på Viaplay nå.

Se serien med Telenor T-We