Film og serier

Med denne menyen blir romjulen en TV-fest

Disse seriene, programmene og filmene bør du kaste deg over i uken mellom julaften og nyttår.

TV i romjulen

Det er ikke til å komme utenom: De ulike TV-kanalene satser gjerne på klassikere framfor ferske premierer i romjulen. Forståelig nok, egentlig – for mange av oss blir det simpelthen ikke ordentlig julestemning uten «Flåklypa Grand Prix», «Love Actually» eller «Grinchen». 

Men heldigvis finnes det nye produksjoner å stifte bekjentskap med også. Her er et utvalg av fersk TV-underholdning som kjapt vil komme til å løfte «den stille uken».

Sett sammen poengpakken din her

Tradisjonen tro er det NRK som stiller med det skarpeste TV-skytset denne romjulen. 

Serien det knytter seg kanskje størst forventninger til er den helt ferske BBC-nyinnspillingen av «Jorda rundt på 80 dager», der eventyreren Phileas Fogg spilles av David Tennant («Doctor Who», «Broadchurch»). 

Sammen med hjelperen Passepartout (Ibrahim Koma) og journalisten Abigail Fix (Leonie Benesch) må Fogg legge ut på en ellevill reise for å komme seg rundt kloden på 80 dager – og vinne veddemålet har han inngått med de snobbete medlemmene av herreklubben Resort Club. 

Sørafrikansk krim og nervepirrende sjakk

I tillegg byr statskanalen på kvalitetskrim fra Sør-Afrika og Storbritannia. I «Reyka» møter vi politietterforskeren med samme navn, som jakter på en brutal seriemorder blant sukkerrørene i KwaZulu-Natal, samtidig som hun må bearbeide sine egne traumer fra fortiden.

Helten i den britiske krimserien «Du skal ikkje drepe» er etterforskeren Matthew Venn. Sammen med ektemannen vender han tilbake til den religiøse småbyen han vokste opp i etter 20 år som utstøtt, for å begrave sin far – og etterforske et mord.   

Mindre skummelt, men minst like spennende blir det når Magnus Carlsen skal jage nye seire i VM i lyn- og hurtigsjakk fra og med 2. juledag.

Karate på nyttårsaften

Netflix har også en pen dose snadder på lur til når julefreden har senket seg – ikke minst sesong fire av seer- og kritikersuksessen «Cobra Kai», der fokuset er flyttet fra Daniel «Karate Kid» LaRusso (Ralph Macchio) til hans værbitte nemesis Johnny Lawrence (William Zabka).

I denne sesongen – som slippes i sin helhet på nyttårsaften – må de tidligere erkefiendene for alvor legge gammelt agg til side og samarbeide om å bekjempe Johnnys gamle trener John Kreese (Martin Kove) og hans dojo.  

To andre «Netflix»-serier som kommer med sin andre sesong akkurat tidsnok til romjulen er fantasyserien «The Witcher» og den romantiske romantiske dramakomedien «Emily in Paris», som begge er som skapt for fråtsing mellom juleselskapene.    

Blockbustere og Oscar-favoritter

Romjulen gir deg også en ideell anledning til å se deg opp på helt nye filmer – samt noen av de beste fra året som har gått. Og ukens store slipp har premiere på selveste julaften. 

Vi snakker selvsagt om den satiriske dommedagskomedien «Don’t Look Up» (Netflix), med Leonardo DiCaprio og Jennifer Lawrence på toppen av den omfattende rollelisten og Adam McKay («The Big Short», «Vice») i regissørstolen. Her må to astronomer advare menneskeheten om en komet som er på vei mot jorden – med variabelt hell. 

En mer hjemlig premiere kommer på TV2 25. desember. Da er det nemlig duket for «Beck – Et nytt liv», den første av fem filmer der Peter Haber og Kristofer Hivju er tilbake i rollene som Martin Beck og Steinar Hovland. 

To andre godbiter som er blant favorittene før neste års Oscar-nominasjoner offentliggjøres i februar, er også tilgjengelig for strømming: Scifi-eposet «Dune» (HBO Max) og «The Power of the Dog» (Netflix). Begge anbefales varmt.

Sett sammen poengpakken din her