Film og serier

TV-høsten blir knallsterk

I ukene som kommer ruller kanalene ut sine storsatsinger.

Bilde fra Atlantic Crossing på NRK TV

Årets TV-høst blir noe utenom det vanlige. 

En rekke faste produksjoner er blitt satt på hold som følge av pandemien, som «Grey’s Anatomy» og «Riverdale». 

Like fullt kommer det nye storsatsinger som har vært under planlegging i årevis, og vi tør garantere at TV-høsten blir alt annet enn kjedelig.  

Under finner dere noen av seriene vi gleder oss mest til i høst: 

Spektakulær norsk krigshistorie

Bilde fra Atlantic Crossing på NRK TV

I oktober kommer en av de virkelig store TV-titlene vi har ventet lenge på: «Atlantic Crossing» med «Broen»-stjernen Sofia Helin som kronprinsesse Märtha får endelig premiere på NRK. 

Over åtte episoder får vi se Helin, Tobias Santelmann og «Twin Peaks»-legenden Kyle MacLachlan dekke Märthas flukt til USA under 2. verdenskrig. MacLachlan stiller som president Franklin D. Roosevelt, som kronprinsessen utvikler et spesielt nært forhold til. Dette byr på en mulighet til å kunne påvirke krigens sluttspill. Santelmann har også en sentral rolle i serien som kronprins Olav. 

«Atlantic Crossing» er sannsynligvis en storsatsing uten like for årets TV-høst, og siden avslutningen på innspillingene i juni i fjor har det bygget seg opp det skyhøye forventninger til dramaserien. 

Dette kommer ikke bare av det spektakulære stjernelaget som fronter serien, men selvsagt også det spennende materialet som står så sentralt i historien om Norge som en fri nasjon.

Unik krim

Bilde fra Livstid på NRK TV

En annen spennende NRK-tittel er spenningsserien «Livstid». Her møter vi politietterforsker Victoria Woll, og når vi møter henne for første gang sitter hun selv i fengsel. Det store spørsmålet blir selvsagt: Hvordan havnet hun der?

«Livstid» er skapt av anerkjente Gjermund S. Eriksen, som tidligere har vunnet en prestisjefylt Emmy-pris for «Mammon». NRK har lovet en «unik krimfortelling» – en slags fornying av noir-sjangeren, kalt «happy noir». Hver av de åtte episodene avdekker flere og flere deler av Victorias fortid, og gir nye brikker til puslespillet. 

Serien kommer til NRK TV-appen i september, og vi kommer til å sitte klistret til skjermen.

Lovecraft-skrekk i segregerte USA

Med tanke på temperaturen rundt spørsmål om rasisme og politikk i USA for tiden, tror vi «Lovecraft Country» på HBO Nordic kan skape mye oppstyr. 

Her ser vi nasjonen på 50-tallet under «Jim Crowe»-tiden, da var landet preget av segregering og hvite privilegier. Hovedpersonen er Atticus Black, en ung, svart amerikaner på jakt etter sin savnede far, og som også må håndtere endel overnaturlige trusler. 

De høye forventningene skyldes også i stor grad folkene  bak. Her finner vi noen av bransjens største navn, som Jordan Peele («Us» og «Get Out») og J.J. Abrams («Lost», «Alias»). 

Seriens første teaser er både intens og gripende, og har gjort «Lovecraft Country» til en av høstens mest essensielle serier på HBO Nordic.

TV-comeback etter fire år

Bilde fra Ylvis på TVNorge.

Høsten bringer gode tider for fans av «I kveld med Ylvis». Vegard og Bård Ylvisåker vender nemlig tilbake til skjermen etter fire år med et helt nytt program på TVNorge - «Ylvis på holmen med Calle og Magnus».

Komiserien har premiere tidlig i høst, og gjenforener Fana-duoen med sine tidligere samarbeidspartnere Calle Hellevang-Larsen og Magnus Devold. Nøyaktig hva kvintetten skal finne på i serien er ikke helt kjent, men brødrene og Discovery lover å levere «humoren, galskapen og uforutsigbarheten» morogjengen er kjent for. 

«Mysteriet Marianne» er også blant seriene vi gleder oss til i tiden fremover. Det etterlengtede true crime-dramaet tar for seg Marianne Rugaas Knutsen, som forsvant fra Risør etter en tur på butikken i 1981 da hun var bare seks år gammel.

Saken fikk den gang mye oppmerksomhet i nasjonale media, men likevel forble saken uløst og en familie ble stående igjen sønderknust og uten svar på sine spørsmål. Nå ønsker TV 2 å gjenåpne saken og få ny innsikt i den tragiske saken.

En djevelsk god politietterforsker

Netflix slipper selvsagt nye filmer og serier hver uke, men en særlig populær serie mange venter på er «Lucifer»

Denne ble gjenopplivet av Netflix etter å ha blitt kansellert av FOX, og er en slags deilig blanding mellom drama, komedie, fantasy og politiserie.

Lucifer, sjarmerende spilt av Tom Ellis, tar turen til jorden for å starte nattklubb. Her blir han involvert med det lokale politiet i Los Angeles, og må sammen med sin nye politipartner Chloe (Lauren German) takle trusler som rammer samfunnet - både av den naturlige og den overnaturlige sorten. Det blir det mye god underholdning av!  

21. august slippes første halvdel av sesong fem på Netflix. 

Svenske stjerner på Viaplay

En av de store satsingene fra Viaplay er svenske «Partisan»: en krimthriller satt til et idyllisk, og tilsynelatende perfekt jordbrukssamfunn kalt «Jordnära». 

Mens Amir Chamdin står for regi, er det «Westworld»-stjernen Fares Fares som stiller i hovedrollen. 

- Jeg har lenge villet gjøre noe på svensk ettersom det er en stund siden sist. Samtidig har Amir og jeg har forsøkt å jobbe sammen i evigheter, men ikke funnet noe riktig. Amir kom med «Partisan», og etter et par møter var det ingen tvil, dette måtte jeg bare gjøre, forteller Fares Fares. 

Viaplay har uttalt at serien er en unik krimthriller, samtidig som den skal ha et høyaktuelt tema. Utifra teaseren over kan man se tydelige likhetstrekk med filmer som «Midsommar», som også var sentrert rundt et kultlignende samfunn i Sverige - og dette er svært lovende! 

Husk at dette kun er noen av de spennende serienyhetene vi har i vente på tvers av de forskjellige strømmetjenestene. Flere norske TV-kanaler, blant annet TV 2 og TVNorge har ennå til gode å slippe de fullstendige høstprogrammene sine - så det er ingen grunn til å tro at det vil bli mangel på underholdning i månedene som kommer!