Film og serier

«The Green Planet»: Ny, storslått naturserie fra Attenborough

Legendariske Sir David Attenborough (95) er kjent for å servere storslagne naturdokumentarer som gir oss innsikt i vår forbløffende verden. Nå står plantene for tur i «The Green Planet».

The Green Planet

Sir David Attenborough bør være et kjent navn for de fleste som er interessert i naturdokumentarer. De siste årene har han bidratt med fortellerstemmen til blant annet The Blue Planet og Planet Earth. Endelig er han tilbake med en serie der han selv reiser rundt til lokasjoner over hele verden.

Nå ligger mannen, som fyller 96 år i mai, bokstavelig talt på bakken, henger i gondol over regnskogen og er ute i robåt for å gi oss inspirerende, sjokkerende og utrolige fakta om vår forunderlige verden.

I The Green Planet er det plantene det er fokus på. Vi får innblikk i deres forsvars- og kampstrategier, og, som alltid i en Attenborough-serie, hvilke utfordringer plantene står overfor med tanke på klimaendringer og menneskeskapte forandringer. 

En verden som overrasker

Med bruk av det ypperste innen kamerateknologi og mikroskopi er The Green Planet en visuell fest som fanger spesielle og merkverdige øyeblikk fra USA til Costa Rica, Kroatia til Nord-Europa.

Gjennom fem episoder får vi innblikk i alt fra den yrende og krevende regnskogen, den bisarre vannverdenen, via ørken og områder som har vært utsatt for skogbrann, til årstidenes prøvelser og plantenes forhold til mennesker, og vi til dem.

Stillbilde fra The Green Planet

Og du må ikke tro at plantene ikke har noen agenda. De kommuniserer, jakter, beskytter og manipulerer for å få det som de vil. I motsetning til hvordan det kan se ut når planter og dyr samhandler, er det vanligvis planten som har ansvaret.

– Overlevelse handler om presis timing. Overalt undersøker vi de kritiske og intime forholdene mellom planter og dyr, inkludert oss selv. Bli med meg i en verden som overrasker deg. Se planeten vår som aldri før, fra plantenes perspektiv, oppsummerer sir David Attenborough.

Spiser 50 000 blader hver dag

Første episode «Tropical Worlds» starter i regnskogen, der halvparten av alle kjente plante- og dyrearter holder til. Og når Attenborough sier «dette er en slagmark», og peker ned mot skogbunnen, vet vi hva som kommer.

Vi får se den dramatiske kampen for sollyset, der planter utstyrt med tentakler og klør karrer seg opp, eller dukker under. Vi får også kjennskap til merkverdigheter som en underjordisk sopp som spiser 50 000 blader på en dag.

The Green Planet

Den andre episoden tar for seg vannverdenen i blant annet Kroatia, Brasil, Colombia og Thailand. Vannplanter utgjør noen av de vakreste og viktigste levestedene som finnes. Sjøgress kan absorberer karbondioksid 35 ganger fortere enn tropiske skoger, men er truet. Vi får også innblikk i hvordan vannliljen utkonkurrerer andre planter på drastisk vis.

Våre fremste allierte

«Seasonal Worlds» handler om planter som lever med fire årstider. Her får vi vite mer om ildliljen, som vokser etter brann, samt de flere tusen år gamle mammuttrærne i California, som begynner å lide av konsekvensene av klimaendringene.

Fjerde episode dreier seg om ørken, der den viktigste varen for å overleve, vann, er sjelden vare. Vi får se hvordan hvor skarpe piggene til kaktusen teddy bear cholla er, og høre mer om hva som truer baobabtreet.

Stillbilde fra serien

Siste episode tar for seg menneskenes forhold til plantene, og hvordan vi påvirker dem. To av fem ville planter er truet av utryddelse, og folk jobber på kreativt vis verden over for å ta vare på våre fremste allierte.

I skrivende stund kan du se tre episoder av The Green Planet i T-We - i appen eller på boksen. Nye episoder ser du søndager kl. 18 på BBC Earth.