Heia Norge! Strømmetips fra innflyttere

Collage fra norske serier

Vi spurte fire innflyttere til Norge om å anbefale sine norske strømmefavoritter.

Det er ikke veldig mange år siden norske filmer og serier hadde et litt dårlig rykte, og vi så med misunnelse på både Hollywood og våre nordiske naboer.

I dag er det selvsagt helt annerledes. Serier som «Vikingane» og «Dag» er blitt tilgjengelig i en drøss andre land, TV 2-serien «Maniac» er nyinnspilt med Jonah Hill og Emma Stone i hovedrollene, mens selveste New York Times nylig trakk fram «Heimebane» som en av seriene alle bør se.

Julie Andems «SKAM» – kanskje den største norske seriesuksessen noensinne – har gjort begrep som «russefeiring» og «rulling» til en naturlig del av fansens vokabular i Kina og Brasil.

Og mer kommer. NRK, TV 2, Netflix, HBO Nordic og Viaplay har alle nye norske serier på vei – sistnevnte har premiere på actionserien «Maskineriet» med Kristoffer Joner og Bjørn Sundquist allerede 24. mai.

Som et slags ekstra klapp på egen skulder har vi spurt de ferskeste nordmennene blant oss om deres favoritter. Her er de beste strømmetipsene fra mennesker som har flyttet til Norge fra et annet land:

Amerikanske Deborah (30) digger vill vikingkomedie

Jeg ble først tipset om «Norsemen» av vennene mine i USA, fordi de visste at jeg elsket serier som tøyser med stereotypier. Jeg så den da jeg kom til Norge og hadde fått mer kontekst for humoren og de norske referansene, og den er bare så bra! Serien handler om en maktkamp i en vikinglandsby som bare blir mer og mer latterlig. Min favoritt er Trond Fausas karakter Rufus, som er maktsyk og håpløs. «Norsemen» er frekk, latterlig og forskrudd!

«Norsemen» kan du se på Netflix.

Tyske Andrew har dilla på Sven Nordin

Jeg begynte å se «Wisting» etter at en venn anbefalte den for meg, og jeg klarte ikke å legge den fra meg. Serien tar utgangspunkt i et grusomt drap i Larvik, og etterforsker William Wisting kommer på sporet av en seriemorder som ikke har vært aktiv på 20 år. Jeg syns Sven Nordin gjør en skikkelig god hovedrolle her, jeg fikk mye sympati for ham! Serien er mørk, veldig anspent og ikke minst nervepirrende. Liker du skandinavisk krim, er «Wisting» et must.

«Wisting» kan du se på Viaplay.

Spanske Álvaro er fascinert av politietterforsker fra fortiden

HBO Nordics «Beforeigners» blander realisme og science fiction på en veldig kul måte. Den tar for seg hva som skjer med Oslo etter at mennesker fra fortiden på mystisk vis ankommer vår tidsalder. Min favoritt er hovedkarakteren Alfhildr (Krista Kosonen), som med sin ekstremt annerledes bakgrunn prøver å tilpasse seg en fremtid hun ikke kjenner, og som ikke nødvendigvis vil ha henne. Premisset er veldig innovativt, jeg har i hvert fall aldri sett noe lignende på TV før.

«Beforeigners» kan du se på HBO Nordic.

Irske Fiona (40) er forelsket i ærlig og sårt trekantdrama

En av mine norske favorittfilmer er «Natt til 17.»! Den handler om to 15 år gamle kompiser, Sam og Amir, som begge er forelsket i den samme jenta. Det skaper mye drama, og natt til 17. skal jenta ha hjemme alene-fest. Filmen er veldig øm og ekte, og får en til å tenke tilbake til sin egen ungdomstid. Også viser den fram det flerkulturelle Oslo på en veldig naturlig måte, syns jeg.

«Natt til 17.» kan du se hos Nordisk Film+.

Relaterte artikler

Se flere artikler