Film og serier

Heia Norge! Strømmetips fra innflyttere

Vi spurte fire innflyttere til Norge om å anbefale sine norske strømmefavoritter.

Collage fra norske serier

Det er ikke veldig mange år siden norske filmer og serier hadde et litt dårlig rykte, og vi så med misunnelse på både Hollywood og våre nordiske naboer.

I dag er det selvsagt helt annerledes. Serier som «Vikingane» og «Dag» er blitt tilgjengelig i en drøss andre land, TV 2-serien «Maniac» er nyinnspilt med Jonah Hill og Emma Stone i hovedrollene, mens selveste New York Times nylig trakk fram «Heimebane» som en av seriene alle bør se.

Julie Andems «SKAM» – kanskje den største norske seriesuksessen noensinne – har gjort begrep som «russefeiring» og «rulling» til en naturlig del av fansens vokabular i Kina og Brasil.

Og mer kommer. NRK, TV 2, Netflix, HBO Max og Viaplay har alle nye norske serier på vei – sistnevnte har premiere på actionserien «Maskineriet» med Kristoffer Joner og Bjørn Sundquist allerede 24. mai.

Som et slags ekstra klapp på egen skulder har vi spurt de ferskeste nordmennene blant oss om deres favoritter. Her er de beste strømmetipsene fra mennesker som har flyttet til Norge fra et annet land:

Amerikanske Deborah (30) digger vill vikingkomedie

Jeg ble først tipset om «Norsemen» av vennene mine i USA, fordi de visste at jeg elsket serier som tøyser med stereotypier. Jeg så den da jeg kom til Norge og hadde fått mer kontekst for humoren og de norske referansene, og den er bare så bra! Serien handler om en maktkamp i en vikinglandsby som bare blir mer og mer latterlig. Min favoritt er Trond Fausas karakter Rufus, som er maktsyk og håpløs. «Norsemen» er frekk, latterlig og forskrudd!

«Norsemen» kan du se på Netflix.

Tyske Andrew har dilla på Sven Nordin

Jeg begynte å se «Wisting» etter at en venn anbefalte den for meg, og jeg klarte ikke å legge den fra meg. Serien tar utgangspunkt i et grusomt drap i Larvik, og etterforsker William Wisting kommer på sporet av en seriemorder som ikke har vært aktiv på 20 år. Jeg syns Sven Nordin gjør en skikkelig god hovedrolle her, jeg fikk mye sympati for ham! Serien er mørk, veldig anspent og ikke minst nervepirrende. Liker du skandinavisk krim, er «Wisting» et must.

«Wisting» kan du se på Viaplay.