Film og serier

«American Rust»: Jeff Daniels storspiller i ny mørk krim

Knallsterk krim basert på suksessroman sparker i gang høsten på Paramount+.

American Rust

Denne høsten er det duket for en krimfortelling utenom det vanlige på Paramount+. Romanen «American Rust» av debutant Philipp Meyer ble omtalt i samme ånd som Ernest Hemingway, Cormac McCarthy og John Steinbeck da den kom i 2009.

Siden da har serieversjonen vært inn og ut av produksjon, men nå som den endelig dukker opp for strømming, viser den seg å være vel verdt ventetiden.

Her møter vi Jeff Daniels ruslende rundt som en loslitt hund i rollen som Del Harris. Han er politisjef i småbyen Buell i Pennsylvania og forsøker å kutte ned på medikamentene sine mens han etterforsker et drap.

Mistanken rettes mot Billy, sønnen til Harris' av-og-på-kjæreste Grace («The Affair»-stjernen Maura Tierney), noe som gjør Harris mindre ivrig i forsøkene på å oppklare det hele. Muligens så lite ivrig at han i stedet stikker kjepper i hjulene for kollegene. Samtidig har Billys kompis Isaac stukket fra byen med en god slump penger.

Arbeidsledighet og rust

Gjennom et skjær av gråblå sosialrealisme blir vi kjent med menneskene i USAs rustbelte, som lever midt i ruinene av den amerikanske drømmen. På små steder hvor fundamentet var stålproduksjon, men hvor jobbene er borte og alt som er igjen er rust.

Fortellingen ulmer sakte i starten. Mesteparten av spilletiden i første episode går med til å sette opp rollefigurene og gjøre oss kjent med livene deres, men tida brukt på å legge grunnmur betaler seg når temperaturen begynner å stige i andre episode.

American Rust

Da begynner ingrediensene å koke sammen til en lekker liten lekeplass for noen særdeles dyktige skuespillere. Fans av serier som «Rectify», «The Afffair» og «Bloodline» vil finne mye å bite i her.

Gripende karakterstudie

Heller enn fra drapsmysteriet henter «American Rust» nerven sin fra gripende karakterstudier av både rollefigurene og småbyen de bor i.

Både det triste og mørke, men også varme øyeblikk av samhold, som når de håndterer tvangsauksjoner av barer og hjem med hagle og megetsigende blikk, eller slipper seg løs på bryllupsfester.

American Rust

Her er det spesielt lurt å se opp for Bill Camp i rollen som Isaacs far. Han er den typen karakterskuespiller du har sett ørten ganger før men aldri helt husker navnet på, selv om han stjeler enhver scene han er med i.

Det burde holde å nevne stjernespillet hans i en av de beste episodene av «The Leftovers» – mannen som påstår å være Gud – for å ønske ham evig lovsang fra hver høyde i TV-himmelen.

«American Rust» har premiere på Paramount+ mandag 13. september.

Velg Paramount+ her