Film og serier

Seriene for deg som savner skolegården

Forbudt kjærlighet, utspekulerte krigsplaner og møter med de udødelige. På TV kan alt skje i skolegården.

Kongen av Gulset

En heldigital skolehverdag låt kanskje fristende, sånn i utgangspunktet. Hvem kan vel ikke like å få en pause fra blytunge ryggsekker og å drasse seg ut i grå, regnfulle morgener?

Likevel er det nok mange som nå ser fram til en normal skolehverdag igjen. Vi gleder oss til lunsjpauser og studiegrupper med klassekamerater på biblioteket - uansett hvor deilig det er å gå i pysjbukse under historieforelesning.

Dersom den kommende skolehverdagen frister eller ei, finnes det også underholdende alternativer – på skjermen:

Skreddersy din TV- og strømmepakke her

Buffy the Vampire Slayer

En overnaturlig klassiker man virkelig kan sette tenna i er «Buffy: The Vampire Slayer», som du finner i FOX+. Sarah Michelle Gellar er Buffy Summers, en vanlig high school-jente med en usedvanlig fritidssyssel: Hun slakter vampyrer.

Joss Whedons monsterslaktende gjeng satte standarden for kultserier på 90-tallet. Serien om den blonde heiagjenglederen som jakter demoner snudde stereotypene på hodet. Seriens tilhengere ble så oppslukt av dramaet at de opprettet de første fanforumene som var utelukkende dedikert til å diskutere siste nytt om Buffy og gjengen. Dette var et virkelig stort øyeblikk i moderne TV-historie.

Dersom du ennå ikke har fått med Buffys forsøk på å balansere matteprøver, spidding av monstre og udødelig kjærlighet, venter syv sesonger på deg hos FOX+:

The Magicians

Liker du «Buffy» er også «The Magicians» et godt tips. Vi befinner oss på en magisk skole kun for utvalgte, der en trussel mot menneskeheten og en kamp mellom det onde og det gode venter. Intet mindre.

Samtidig som Quentin Coldwater (Jason Ralph) består opptaksprøven til prestisjeskolen Brakebills University for Magical Pedagogy, stryker bestevenninnen Julia (Stella Maeve) og de to må skille lag. Julia nekter å akseptere fakta, og fortsetter jakten på drømmen om å praktisere magi med mindre tradisjonelle - og uhyggelige - metoder.

Serien er basert på den populære Lev Grossman-romanen fra 2009, og seriens fem sesonger finnes hos HBO Nordic.

Kongen av Gulset

«Kongen av Gulset» er en skjult skatt blant NRK TVs seriebibliotek. Serien er sentrert rundt Jonis, som begynner på ungdomsskolen og kjapt bestemmer seg for at dette skal bli kongeriket han skal regjere over. Alt han mangler er krona, og når hans bestekamerat Charky begynner i sosseklassen, ser Jonis drømmen glippe.

Serieskaper Jonis Josef har lykkes i å skape en living og underholdende fremstilling av oppveksten han hadde i Skien. Dagbladets anmelder trillet terningkast 5 for serien da den debuterte, og skriver om Jonis:

- Han er den friske fortellerstemmen som gøyalt, ærlig og sjarmerende binder dette sammen.

At serien mottok prisen «Årets nyskapning» under Gullruten 2019 burde være alt du trenger av bevis for at denne er verdt din tid.

SKAM

Det er vel ingen overdrivelse å si at «Skam» er den største viralsuksessen vi noensinne har sett komme ut av norsk TV. Eva, Noora, Isak, Sana og resten av gjengen trollbandt ikke bare sin egen generasjon, men mennesker i alle aldre verden rundt.

Med fire sesonger rekker NRK TV-serien å ta opp essensielle tema for samtidshverdagen som seksualitet, religion, legning og sosiale problemer på en dyktig, nyskapende og fascinerende måte – samtidig som dramaet er knallsterkt.

Via innovativ bruk av karakterers egne sosiale medie-kontoer, en blanding av vanlig manusskriving og improv fra ungdommenes side, oppnår serieskaper Julie Andem et helt nytt nivå av realisme og skaper en verden man virkelig kan synke inn i.

Om du ennå ikke har begitt deg ut på «SKAM»-eventyret, eller du er en gammel fan, så er skoletørken kanskje den perfekte anledningen til å ta en tur til Hartvig Nissen VGS?

Elite

Dersom «SKAM» blir for realistisk og seriøs for deg, har kanskje «Elite» den riktige dosen galskap og dramatikk som trengs. Den spanske tenåringsthrilleren har blitt en stor suksess for Netflix, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor.

Tre arbeiderklasse-elever ender opp med å få plasser ved Las Encinas – Spanias mest eksklusive privatskole. Klasseskille, et mangfold av seksualiteter, rikdom og brennende hat er faktorer som gjør «Elite» til et saftig stykke tenåringsdrama, men skandalene ender selvsagt ikke der.

Gjennom små blikk inn i fremtiden blir det tydelig at skolegårdsproblemer og dytting mellom skapene kan gå langt, og en av studentene ender opp med å bli drept. Hvem står bak og hvordan ender historien der?

Tre sesonger av «Elite» finnes på Netflix.

Sex Education

Kjønnssykdommer og fetisjfantasier. Ingenting er drøyt for «Sex Education», et av de ferskeste tilskuddene blant Netflix’ digitale gullrekke.

Otis (Asa Butterfield) er som tenåringer flest usikker på sine første seksuelle opplevelser. Vi får et kjært gjensyn med «X-Files»-stjernen Gillian Anderson som Otis’ mor Jean og byens sertifiserte sexolog – som gjør flausene hakket verre for Otis.

Via Jeans kunnskaper bestemmer Otis og hans medskyldige Maeve og Eric seg for å utnytte skolegårdens seksuelle frykter og usikkerheter for å tjene litt kjappe penger. Elevene ved Moordale High er i ferd med å få en rå og usensurert oppvåkning, og resultatet er hysterisk og særdeles viktig.

Serien er en hyllest til John Hughes’ klassiske tenåringsfilmer som regjerte 80-tallet, som «The Breakfast Club» og «Pretty in Pink», og minner derfor mye om amerikanske high school-opplevelser tross dens geografiske plassering i sørvest-England.

To sesonger er tilgjengelig, og en tredje er heldigvis på vei!