Film og serier

Derfor er Ryan Murphy kongen av amerikanske serier

Oppdaget tidlig betydningen av mangfold, og skaper TV-øyeblikk du fryser på ryggen av.

Bilde fra 911

Er du litt over gjennomsnittet interessert i TV-serier er muligens Ryan Murphy et navn du allerede kjenner til. 

Produsenten har stått for noen av de største seriesuksessene fra de to siste tiårene, har vunnet uttallige prestisjetunge priser - inkludert seks Emmy - og hylles for arbeidet han gjør for å bringe frem mangfold i TV-seriene sine. 

Spesielt skeiv kultur har fått mye dekning i Murphys serieverden.

Og 54-åringen er ikke iferd med å roe ned ennå. I 2018 signerte amerikaneren en stor Netflix-avtale, men fremdeles finnes mange av seriene hans også på andre tjenester. 

Her er noen av våre klare favoritter fra Murphys serieunivers:

* Skreddersy din TV- og strømmepakke her

1. «9-1-1»

Om du leter etter actionfylt drama, er kanskje «9-1-1» for deg. Den spenstige actionserien tar for seg livene til nødetatene i Los Angeles – vanvittig, intenst og brennhett er stikkord her. 

De hardtarbeidende sjelene ved politistyrkene, brannstasjonene og sykehusene i LA må hver dag streve for å balansere dramaet de møter på i løpet av arbeidsdagen med dramaet de har hjemme. 

I spissen av casten har vi blant andre Murphys tidligere samarbeidspartner og levende TV-legende Angela Bassett som politibetjent Athena, og Peter Krause som brannkonstabel Bobby som risikerer livene sine daglig for å bistå forferdede LA-beboere i nød.

Dagbladets anmelder gav en tommel opp for seriens første sesong, og kalte dens fengede handling og forrykende fart “meget underholdende”. 

Du finner to sesonger av denne hos FOX+.

2. «Hollywood»

En av seriene som kom etter Murphys lukrative Netflix-avtale er fenomenale «Hollywood». Denne serien tar for seg en gruppe håpefulle skuespillere og filmskapere under Hollywoods gullalder i etterkrigstiden, og gir oss det beste Murphy har å by på. Her serveres skarp humor og karakterer med et mangfold av hudfarger, kjønnsidentiteter og legninger, 

Skuespillere som «Glee»-favoritten Darren Criss, David Corenswet («The Politician») og Laura Harrier («Spider-Man: Homecoming») representerer de unge Hollywood-spirene, som må gi alt de eier og har for en suksessfull Hollywood-historie. 

Men, alt er ikke bare sukkersøtt og gyldne historier om hardtarbeidende skuespllere, da serien tar en nærmere titt på bransjens gamle maktdynamikk, fordommer og skjulte overgripere.


Les også: Netflix på boksen: Slik fungerer det

3. «Pose»

«Banebrytende» er et ord som passer særdeles godt for å beskrive dramaserien «Pose», som du finner to sesonger av hos HBO Nordic. 

Serien har sin opprinnelse i ballroom-kulturen i New York på 80-tallet, en arena for hovedsaklig svarte transkvinner og drag queens. Ballene er scenen hvor storslåtte opptredener og dans finner sted – og det hele ser fantastisk ut. 

Samtidig var dette var tunge tider for LHBT-miljøet. HIV og AIDS ble mer og mer utbredt, mens rasisme og homofiendtlighet fremdeles var synlig i samfunnet. Serien følger to såkalte houses, to egenvalgte familier for skeive minoriteter som er blitt kastet ut hjemmefra.

Siden debuten i 2018 har serien vært en kritikerfavoritt. Her til lands trillet VG terningkast fem og gav mye ros for de “mektig imponerende” skuespillerne, hvor MJ Rodriguez og Billy Porter ofte trekkes frem som stjerneskuddene. At «Pose» har det som sies å være det største castet av transkjønnede skuespillere noensinne, som også får velfortjent mye skryt. 

Se serien hos HBO Nordic

4. «Glee»

Om musikk og dans er din greie, har du kanskje allerede tatt turen innom McKinley Highs New Directions i «Glee»

Murphys FOX-flaggskip var en våt drøm for mang en musikalentusiast da den debuterte i 2009. Handlingen var definitivt av typen “overdramatisk”, musikalnumrene urealistisk detaljerte for et beskjedent high school-budsjett i midt-USA og enkelte karakterer mobber til den grad at de ikke kan omtales som annet enn kriminelle - men ingenting av dette betydde noe. 

Musikaler tro tok ikke «Glee» seg selv for seriøst, noe seerne heller ikke gjorde. Dette skapte grunnlaget for mye skamløs musikalunderholdning.

Lea Michele og Cory Monteiths Rachel og Finn ble for mange årets store TV-par i 2009, og Jane Lynchs rolle som den ondskapsfulle, vandrende one-lineren Sue Sylvester er fortsatt ikonisk (dog litt vel politisk ukorrekt) 11 år senere.

Du finner alle seks sesongene av denne på FOX+.

5. «American Horror Story»

Stjernespekkede «American Horror Story» har i løpet av ni sesonger servert oss en rekke gjemme-oss-i-sofa-hjørnet-under-teppet-øyeblikk, og vi kan ennå ikke roe nervene helt: Det er nemlig ytterligere fire sesonger på vei. 

Skrekkseriens uendelige appell bistås i stor grad av antologiformatet den benytter, hvor temaet forblir det samme hver sesong men enkelthistoriene og karakterene byttes ut hver runde. Slik kan serien fornye seg selv jevnlig, og unngår at de skumle triksene føles oppbrukt eller gammelt. 

Dog er «American Horror Story» sin største styrke dens uslåelige skuespillerstab. Med prisvinnere som Dylan McDermott, Sarah Paulson, Zachary Quinto, Emma Roberts, Kathy Bates, Lady Gaga, Jessica Lange og mer har denne serien stjerner nok til å matche Melkeveien. 

Om det er et hjemsøkt mentalinstitutt, en heksesirkel, en intens kult eller et godt gammeldags spøkelseshus - så er «American Horror Story» aldri et dårlig serievalg. Du finner tre sesonger på Netflix!