Film og serier

Et siste gjensyn med rånerne i Bø

Den tredje sesongen av «Rådebank» (NRK TV) blir også den siste. Dette sier anmelderne om GT og gjengens aller siste rånerunde.

Rådebank

Rå historier, ekte vennskap, heftige basskasser og svidde dekk – gjengen i «Wunderbaum-universet» er endelig tilbake. 

Sist «Rådebank» rullet over TV-skjermen la omtrent hele Norge sin elsk på gjengen i Bø, og seriens skildring av det til tider litt uglesette ungdomsmiljøet på bygda. De foregående sesongene høstet også gode kritikker fra TV-anmelderne, og serien vant blant annet hele sju priser under Gullruten i 2021. 

I sesong tre prøver GT, Hege, Nilsen og resten av gjengen i Bø som best de kan å finne ut av de store problemene i livet. 

Men der første sesong tok for seg den såre kjærlighetssorgen, og sesong to rettet fokus på gutters mentale helse og selvmord, er tredje sesong litt lettere til sinns. Denne gangen er det romantikk i garasjen – og karakteren Hege som sitter i førersetet. 


Se serien i NRK TV-appen

Høster gode anmeldelser

«Rådebanks» siste kapittel tas også denne gangen godt imot hos anmelderne, og  Aftenpostens Asbjørn Slettemark kaller blant annet «Rådebank 3» for en «rørende hyllest til alminneligheten». 

Morten Ståle Nilsen i VG skriver at det «ikke er like dramatisk som sist», men «likevel verdt å følge, helt til den siste scenen», mens Dagsavisens Reidar Spigseth mener den er «formidla av en serieskaper med stø hånd på rattet». 

rådebank

Av anmeldelsene å tolke er med andre ord siste sesong et fint punktum på det som hele tiden har vært en planlagt trilogi fra serieskaper Linn-Jeanethe Kyed sin side. 

En verdig avslutning

«Det å se reaksjonene på serien har vært overveldende, og at den skulle treffe så mange hadde vi aldri forestilt oss» uttalte Kyed i radioprogrammet «Sommer og vinter i P2» sommeren 2021, der hun forteller at hun i ung alder mistet sin egen far til selvmord, og at opplevelsen som etterlatt har vært inspirasjonen til «Rådebank». 

Tematikken har derfor vært ekstra viktig å formidle for serieskaperen, som nå runder av «Rådebank»-universet. 

rådebank

– Det er naturlig nok både fint og litt leit å runde av «Rådebank», men det har hele tiden vært planen å gjøre det sånn, uttalte Kyed til VG, og trakk samtidig frem et klart mål for tematikken også i siste kapittel: 

– Vi ønsker å vise hva usunne idealer kan gjøre med folk i tillegg til å rokke ved etablerte kjønnsroller. 

Sesong tre starter der sesong to sluttet, med turtelduene Hege og GT som endelig fant sammen. Men det oppstår raskt rusk i motoren når GTs ekskjæreste Ine returnerer til bygda – og et nytt trekantdrama er et faktum. 

De fire første episodene kan allerede ses i NRK TV-appen på T-We-boksen, mens de resterende fire episodene slippes to og to de neste to torsdagene. Serien sendes også lineært på NRK1 lørdager fra 22. januar.