Film og serier

«Omgitt av fiender»: Et rystende innblikk i nordisk høyreekstremisme

Viaplays nye dokumentarserie viser hvordan ekstrem og voldelig ideologi fortsetter å vinne fotfeste gjennom organiserte nettverk og online-radikalisering – også i Norge. 

Stillbilde fra Omgitt av fiender

Samme uke som den høyreekstreme terroristen bak 22. juli igjen fører til mange avisoppslag, har Viaplay premiere på den kanskje viktigste serien du kommer til å se i år. 

«Omgitt av fiender» byr på en lærerik og tankevekkende skildring av høyreekstremisme miljøer i Norge, Sverige, Finland og Danmark, slik de utvikler seg gjennom organiserte grupperinger, lukkede nettforum og politisk populisme. 

Resultatet – et skremmende aktuelt bilde av en ideologisk strømning som stadig finner nye uttrykk – er neppe egnet til å gjøre nattesøvnen din bedre. Likevel – eller nettopp derfor – bør du sjekke den ut sporenstreks.     

Fra gateplan til det mørke nettet

Den Oslo-baserte journalisten Henrik Evertsson er tidligere best kjent for dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer alt», som vakte oppsikt med uortodokse fortellergrep og kontroversielle metoder da den kom i 2020 (Evertsson ble blant annet tiltalt, men frikjent for å dykke ved vraket etter den forliste passasjerferja).  

I prosessen med «Omgitt av fiender» har han møtt og intervjuet en rekke av de ledende skikkelsene i Nordens høyreekstreme miljøer, i tillegg til eksperter og myndighetspersoner som belyser temaet fra sine perspektiver. 

Stillbilde fra Omgitt av fiender
Journalist Henrik Evertsson

Gjennom seks episoder møter vi blant annet representanter for den nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen og islamfiendtlige SIAN og den populistiske danske Stram Kurs-partilederen Rasmus Paludan og radikalisert ungdom. 

Og så den tilsynelatende godmodige 93-åringen Vera, da, som primært skiller seg fra andre gamle damer med sin omfattende samling av nazistiske artefakter og ivrig fornektelse av holocaust. 

Stillbilde fra Omgitt av fiender

Sammen danner de et bilde av en sammensatt gruppe mennesker som ikke nødvendigvis deler de samme fiendebildene eller måten å operere på, men som har hatet, mistroen til demokratiet og følelsen av å befinne seg i krig til felles. 

Avdekker holdninger gjennom dialog

Seriens kanskje fremste verdi ligger i dens skarpe blikk på hva som får disse menneskene til å vie livet sitt til ekstrem og voldelig ideologi. Hvor kommer det fra, og – kanskje enda viktigere – hvor går det videre? 

Samtidig har ikke Evertsson noen veldig konfronterende stil, og han angriper oppdraget på en måte som kan minne om Louis Theroux’ dokumentarer fra ulike skyggesider av samfunnet:

Han lar de ulike aktørene vise sitt sanne, stygge ansikt, uten å bruke for mye tid på å moralisere.    

Omgitt av fiender

– Det er viktig å prate med dem, ikke om dem, for å bli klokere på hvorfor de har disse radikale holdningene. Gjennom dialog har vi forsøkt å se hva som ligger bak. Serien inneholder unike deler som ikke har vært portrettert på TV tidligere, og vi skildrer blant annet et avhopp fra en organisasjon mens det skjer, noe som er et sjeldent syn, sier Henrik Evertsson selv i forbindelse med lanseringen av serien.

«Omgitt av fiender» er for øvrig produsert av norske Monster, som også den tidligere nevnte Estonia-dokumentaren var.

Fokus på dokumentarer

«Omgitt av fiender» er bare en av flere dokumentarserier som gjør at Viaplay nå må regnes som en av de viktigste nordiske leverandørene innen sjangeren. 

gifit_1642603431381.gif

Dokumentaråret 2022 er allerede sparket i gang på Viaplay med «Johanna Möller: Sveriges mest forhatte kvinne», som tar for seg den mystiske og fascinerende historien om drapsdømte Johanna Möller, også kjent som «Arbogakvinnen».

Men det spørs om ikke «Omgitt av fiender» må kunne spås å bli den viktigste dokumentar-egenproduksjonen fra Viaplay i år. 

Helt essensiell TV for alle som er det minste opptatt av politikk og samfunn.