Film og serier

De beste norske seriene akkurat nå

I tvil om hva du skal se på for øyeblikket? Her er seks norske serietips du kan fylle vinterkveldene med.

Norske serier

Med Oscar-buzzet rundt Renate Reinsve og «Verdens verste menneske» er det lett å bli oppslukt av norsk filmindustri for tida.

Da kan det være lett å glemme at også den norske seriefronten har vært spesielt sterkt i det siste.

Spennende norske titler dukker stadig opp hos både Netflix, HBO Max, Discovery+ og Viaplay. Under har vi samlet noen av dem vi er mest hektet på akkurat nå.

Skreddersy poengpakken din her

Ida tar ansvar (Viaplay)

Kjersti Halvorsens kritikerroste debutroman er grunnlaget for Viaplays nye mørke ungdomsserie «Ida tar ansvar». 

Elli Rhiannon Müller Osborne, stjerneskuddet kjent fra «Psychobitch» og «Utøya»-filmen, spiller hovedrollen Ida: en ung og engstelig psykologistudent som er besatt av katastrofetanker. Mest av alt frykter hun terror. 

Når hun møter incel-gutten Axel blir hun overbevist om at han er en fremtidig skoleskyter og at det er hennes oppgave å stoppe en katastrofe.

– «Ida tar ansvar» er en morsom, sår, vond og passe snål dramakomedie som tør å være forfriskende annerledes i måten den gyver løs på aktuelle samfunnstraumer med sorthumoristisk situasjonskomikk og en leken form, skriver Filmpolitiet som gir serien terningkast 5.

Rådebank (NRK TV)

Rådebank

Den populære dramaserien om rånerne fra Bø er tilbake med tredje og siste sesong. Mens den første sesongen handlet om kjærlighetssorg, har sesong to blitt hyllet av både publikum, anmeldere og fagpersoner for å ta opp problemstillinger knyttet til psykisk helse.

I sesong tre handler det om personlig utvikling og hva som er viktig i livet. Hovedpersonene GT (Odin Waage) og Hege (Maja Christiansen) fortsetter der de slapp i forrige sesong, i dyp omfavnelse, og det tar ikke lang tid før GT ber Hege pakke ut av bagen hun har med på overnatting.

Men alt er ikke bare idyll. GT sliter med savnet etter kompisen Sivert, og Hege blir sjalu når hun finner en eske med toalettsaker som tilhører GTs ekskjæreste Ine.

Omgitt av fiender (Viaplay)

Denne dokumentarserien byr på en lærerik og tankevekkendekildring av høyreekstremisme miljøer i Norge, Sverige, Finland og Danmark, slik de utvikler seg gjennom organiserte grupperinger, lukkede nettforum og politisk populisme.

Den Oslo-baserte journalisten Henrik Evertsson har møtt og intervjuet en rekke av de ledende skikkelsene i Nordens høyreekstreme miljøer, i tillegg til eksperter og myndighetspersoner som belyser temaet fra sine perspektiver.

Resultatet er seks episoder som gir et skremmende aktuelt bilde av en ideologisk strømning som stadig finner nye uttrykk. Serien er neppe egnet til å gjøre nattesøvnen din bedre. Likevel, eller nettopp derfor, bør du sjekke den ut sporenstreks.

«Omgitt av fiender» er kanskje den viktigste serien du kommer til å se i år, og helt essensiell for den som er det minste opptatt av politikk og samfunn.

Beforeigners (HBO Max)

Det er omsider duket for et gjensyn med Norges mest særegne krimserie, nemlig Eilif Skodvin og Anne Bjørnstads «Beforeigners». 

I seriens univers blandes realisme og science fiction-elementer med en innovativ vri. Her får vi innblikk i samtidens Norge etter at såkalte fremvandrere, mennesker fra steinalderen og vikingtiden, plutselig dukket opp i Oslofjorden. Den nye strømmen av beboere omtales som flertemporale, og mange av dem sliter med å slå seg til ro i deres nye, hypermoderne tidsalder. 

I sesong to må politietterforsker Lars Haaland (Nicolai Cleve Broch) og fremvandreren Alfhildr Enginsdottir (Krista Kosonen) løse det som ser ut til å være en internasjonal drapssak. I tillegg blir vi bedre kjent med Olav Haraldsson, også kjent som Olav den hellige, i Tobias Santelmanns skikkelse. 

Her er det duket for krim og drama med en stor dose komiske elementer.

Lykkeland (NRK TV)

Lykkeland

Første sesong om det norske oljeeventyret ble en skikkelig publikumsvinner da den hadde premiere i 2018. Etter forsinkelser som følge av pandemien er endelig «Lykkeland» tilbake med en ny sesong.

Fem år er gått siden sist, og vi befinner oss i 1977. Anna (Anne Regine Ellingsæter) har blitt siviløkonom og er gift med den amerikanske advokaten Jonathan (Bart Edwards). Broren hennes Rein (Ole Christoffer Ertvaag) jobber på oljeplattform. Bedehusjenta Toril (Malene Wadel) og redersønnen Christian (Paal Herman Ims) har giftet seg og fått barn, mens Torils sønn Marius (Ask Henrik Oftedal) er blitt åtte år. Pia Tjelta bekymrer seg for sin minkende status i rollen som rederfrue Ingrid Nyman.

Pengene flommer inn i oljehovedstaden Stavanger, og i Nordsjøen er det høyt produksjonstempo og intenst arbeidspress. En dag går det skikkelig galt.

Det er duket for en dramatisk sesongavslutning når boligplattformen Alexander Kielland går over ende.

Wisting (Viaplay)

Sven Nordin og en av Nordens største krimsatsinger noensinne er tilbake for en ny runde. 

«Wistings» dramatiske førstesesong tok for seg et grusomt drap i Larvik, som satte etterforsker William Wisting (Nordin) på sporet av en seriemorder som hadde ligget i dvale i 20 år. 

Da vi forlot Wisting hadde morderen akkurat prestert å rømme fra varetekt, og målet er å oppspore ham før han rekker å drepe igjen. Andre del av sesongen tar for seg et nytt grusomt drap hvor et kvinnehode blir funnet på et spyd i Larvik sentrum. 

Historiene er basert på Jørn Lier Horsts glimrende krimromaner. Hvor den første sesongen var basert på handlingen i bøkene «Jakthundene» (2012) og «Hulemannen» (2013), henter oppfølgersesongen inspirasjon fra bøkene «Nattmannen» (2009) og «Illvilje» (2019).

Nervepirrende handling, dypmørk tematikk og en suveren hovedrolle har gjort «Wisting» til en seermagnet, og årets sesong ser ikke ut til å skuffe.