Film og serier

Strømmetipsene som inspirerer norgesferien

Tom Cruise på Preikestolen, roboter som tar over norsk hotell og råmorsom skjærgårdsidyll.

Tom Cruise på prekestolen

Glem øylivet på Maldivene, byvandring i Barcelona og guttetur til «Granca». I 2020 er det norgesferie som gjelder. 

 Skal du være hjemme og har behov for å drømme deg bort, eller ønsker du deg inspirasjon til vakre steder å dra til i ferien? Her er et knippe film- og serietips som helt eller delvis foregår på billedskjønne steder i landet vårt: 

For deg som drømmer om hotellferie: «Ex Machina»

Scifi-thrilleren «Ex Machina» stiller store spørsmål knyttet til kunstig intelligens og hva det vil si å være menneskelig – og  den gjør det i usannsynlig vakre omgivelser. 

 Filmen foregår i det luksuriøse hjemmet til en IT-milliardær (spilt av Oscar Isaac), hvor en programmerer (Domhnall Gleeson) ankommer for å vurdere om en robot er i stand til å ha menneskelige tanker og følelser eller ikke. 

 Juvet Landskapshotell i nydelige Valldalen på Sunnmøre er åsted for dramaet,  og dette er virkelig en formidabel destinasjon for folk på tur i det ville landskapet på Vestlandet. 

For deg som drømmer om skjærgårdsidyll: «Neste sommer»

Janne Formoe og Trond Fausa Aurvågs hytteliv er blitt en ikonisk norsk humorserie som virkelig gir lengsel etter ferie. 

 For selv om Eva og Per Ivar Nilsen sliter med plagsomme naboer og brysomme slektninger, er også omgivelsene på Hvitsten i Vestby nok til å få enhver seer til å ville pakke kofferten og sette kurs mot Oslofjorden. 

 «Neste sommer» byr på kleine misforståelser, ergerlige nabokonflikter og dysfunksjonelle par, og er norsk kvalitetshumor av den beste sort.

For deg som drømmer om fjordene: «Downsizing»

Kan klimakrisen løses ved å gjøre problemene mindre – bokstavelig talt? I scifi-komedien «Downsizing» spiller Matt Damon karakteren Paul, som sier seg villig til å bli med på et eksperiment hvor mennesker krympes ned til miniatyrstørrelse for å minske klimaavtrykket og forbruket. 

 Den fiktive teknologien som benyttes for «downsizing»-prosessen er laget av nordmannen Jørgen Asbjørnsen (spilt av svenske Rolf Lassgård), og i løpet av filmens handling blir Paul og menneskene rundt ham invitert til det første eksperimentelle samfunnet for minimennesker - som finnes i Norge. 

 Damons karakter reiser på en idyllisk reise gjennom en gigantversjon av Trollfjorden i Nordland, og om ikke det originale konseptet i filmen tar pusten fra deg vil garantert naturen gjøre det.

For deg som drømmer om hvite strender: «Twin»

Kristofer Hivju har to hovedroller i denne serien – som de eneggede tvillingene Erik og Adam. 

 De to har levd vidt forskjellige liv, som blir veldig tydelig når den blakke surfebomsen Erik besøker den suksessfulle familiemannen Adam i Lofoten. De har en krangel, og Adam ender opp med å bli drept. Dermed må Erik innta tvillingbrorens plass og stjele identiteten hans for å unngå å bli tatt.

 Seriens plott er definitivt av den mer fengende sorten, men det er kanskje bruken av Lofoten som plassering som får mest skryt og oppmerksomhet blant kritikerne - både i inn- og utland. Nettstedet Cinema Sentries er blant de mest begeistrede, og poengterer at Lofotens «slående landskap» ikke bare er bakgrunnen dramaet er satt til, men også en «essensiell del av historien».

For deg som drømmer om utsikt: Mission Impossible Fallout

Vanligvis er det mye trafikk til Preikestolen i sommermånedene, men sommeren 2017 ble turistattraksjonen stengt i flere dager. Da var nemlig selveste Tom Cruise der for å spille inn et knippe vanvittig spektakulære scener til «Mission Impossible: Fallout», den sjette og hittil beste filmen i serien. 

 Dette regnes faktisk som en av tidenes råeste actionfilmer, med en drøss av toppkarakterer slengt etter seg fra både norsk og internasjonal presse.

Vi ønsker deg en god sommer!