Film og serier

Fem magiske skjermtips til morsdagen

Du har vel ikke glemt at det er morsdag på søndag? Her får du tips til filmer og serier du kan invitere husets matriark til å se med deg.

alle skuespillerne i Downton Abbey

Enten du lever med din egen eller dine barns mamma er det en selvfølge å bruke den andre søndagen i februar på å overstrømme henne med oppmerksomhet.

Blomster og frokost på senga er en klassiker som sjelden slår feil. Men mange mammaer synes også det er kos å bli invitert til tv-kveld i sofaen.

Da gjelder det å ikke sløse bort tid på endeløs leting etter en film eller serie dere begge kan enes om: Har du både popcornet og tittelen klar maksimerer du hyggen. Og velger du noe som er (vagt) relatert til dagen, trenger du jo ingen ytterligere rettferdiggjøring.

Her er fem tips til gode filmer og serier med mødre i sentrale roller:

Skreddersy din TV- og strømmepakke her

Den populære serien om livet i et staselig, britisk herskapshus bød i sin tid på et fascinerende innblikk i det å være mor i den britiske overklassen i starten av forrige århundre. Film-oppfølgeren som kom i fjor var ikke noe unntak.

Har morsdagens hovedperson hjemme hos deg sansen for periodedrama vil hun garantert sette pris på dette gjensynet med husets lady Cora Crawley (Elizabeth McGovern), svigermor Violet (Maggie Smith) og datteren Mary (Michelle Dockery).

Det er bare å forberede seg på sterke inntrykk i denne serien av seks mini-dokumentarer, der hver episode byr på en mamma som setter seg ned med et av sine barn og blir stilt det ene, vanskelige spørsmålet barnet aldri har klart å ta opp tidligere.

Det handler om oppdragelse, religion, sykdom og dramatiske hendelser fra fortiden – blant annet.

NRK på TV-boksen: Slik fungerer det

Velkommen til det salige kaoset som er livet til Sam (Pamela Adlon) –alenemor i Los Angeles med ansvar for tre døtre og en skuespillerkarriere som ikke akkurat går på skinner. Det er ikke et kaos du kommer til å glemme med det første!

For med masse herlig humor og et digert, bankende hjerte for sine rollefigurer, uansett hvilke prøvelser de utsettes for, er dette et slikt serieunivers man bare forelsker seg i. Til alt overmål blir serien bare bedre og bedre med sesongene, og siden den fjerde skal ha premiere i løpet av våren er det helt perfekt å begynne på den nå.

Så til noe helt annet – og en heller utradisjonell morsfigur. I denne gruoppvekkende, men også morsomme skrekkfilmen er tittelens «ma» en enslig kvinne (spilt av Octavia Spencer) som bygger bånd til en gjeng ungdommer ved å hjelpe dem å kjøpe sprit og la dem feste i kjelleren sin (for hva kan gå galt da, liksom?).

Generøsiteten tilbys imidlertid med et knippe kuriøse forbehold som burde gitt de livsglade tenåringene ett og annet hint om at de ikke befinner seg i noen historie med lykkelig slutt. Etterhvert viser «ma» seg fra nye og svært uhyggelige sider, og det er duket for et hevntokt som bør glede enhver mor med sans for neglebitende spenning.

Alle mødre elsker selvsagt å være nettopp det, og kan ikke tenke seg noe mer meningsfullt enn å dedikere all sin våkne tid til omsorg og oppdragelse av neste generasjon. Men skal vi være heeelt ærlige kan det vel hende noen av dem, i flyktige øyeblikk, dagdrømmer om den dagen da barna flytter ut og det igjen blir anledning til å dyrke sine egne interesser.

I denne sju episoder lange komedien sender hovedpersonen (spilt av Kathryn Hahn) sin eneste sønn ut av redet for å gå på college – og kan dermed oppdage verden på ny.

Festing, sex og kveldskurs i essayistikk venter!