Film og serier

«Lovecraft Country»: deilig skrekk fra 50-tallets USA

Kritikerne er enige: HBO Nordics nyeste drama er et mesterverk i guffen TV-uhygge, med røtter i viktige sosiale problemer. 

Bilde fra HBO Nordics Lovecraft Country

«Lovecraft Country» har lenge vært blant seriene vi ser mest fram til. Med svære navn som serieskaper Misha Green («Underground»), produsent Jordan Peele («Get Out») og sci-fi-mesteren J.J. Abrams bak kamera, kan man ikke unngå å få høye forventninger. 

Nå er HBO Nordic-serien endelig ute, og kritikerne er henrykte over hva vi har fått sett så langt.

Blant annet forsikrer P3s anmelder at «forventningene våre blir innfridd».  

Lovecraft og segregering

Skrekkserien tar virkelig tidsånden på kornet, til tross for at handlingen i «Lovecraft Country» i utgangspunktet finner sted på 50-tallet under den såkalte «Jim Crowe»-tiden. Segregering og undertrykkelse av svarte er normaltilstand. 

Det er nettopp her unge og svarte Atticus Black må begi seg ut når han skal ut på leting etter sin savnede far. 

– [Serien] en drivende godt skildret road trip gjennom et nostalgisk vakkert og vemmelig rasistisk USA, skriver P3 og triller terningkast fem. 

Likevel er det ikke bare rasister og ekstremister Atticus må hanskes med på sin ferd. 

Som seriens tittel hinter til, møter vi også på overnaturlige monstre som virker å være tatt rett ut av en roman fra H.P. Lovecraft.

Sterk trio-dynamikk

Bilde fra Lovecraft Country på HBO Nordic.

Blant seriens sterkeste sider finner man hovedkarakterene Atticus, Letitia (Jurnee Smollett) og George (Courtney B. Vance). Her bys det på en trio-dynamikk av sjeldent kaliber, til den grad at de alene gjør serien verdt en titt. 

– Mye av [seriens sjarm] kommer fra en helt nydelig kjemi mellom de tre hovedpersonene, skriver P3 som legger frem Atticus’ onkel George som en spesielt viktig rolle.

Spesielt skuespillerprestasjonen til Jonathan Majors, som mange kanskje kjenner fra 2019-filmen «The Last Black Man In America», har fått mye positiv oppmerksomhet hos seerne for rollen som Atticus.

Skarp sosial kommentar

Bilde fra Lovecraft Country på HBO Nordic.

Serieskaper Misha Green er kanskje ikke så godt kjent blant norske TV-tittere ennå, men det er definitivt et navn å legge merke til. Greens forrige serie «Underground» (du ser én sesong på Viaplay) er nemlig blant et av de beste periodedramaene vi har sett i løpet av de siste fem årene, hvor slavehold og rase er i fokus. 

Rasisme og hvitt overherredømme er selvsagt også elementer i «Lovecraft Country», men her kombinert med tradisjonelle skrekkelementer.

Monstrene i serien benyttes for å understreke og vise flere av nyansene av rasismen som finnes rundt hvert hjørne i småbyene Atticus besøker.

Med tanke på det nåværende politiske klimaet i USA, så kan det virke som om serien har truffet blink med lanseringstidspunktet. Green viser frem et komplekst bilde av urettferdighetene i landet, og gjør det på en utrolig dyktig måte som holder oss klistret til skjermen.

En visuelt nydelig verden

For øvrig er «Lovecraft Country» basert på Matt Ruff-romanen fra 2016 ved samme navn. Green og produsentene har tatt historien og brakt den til skjermen på en svært effektiv måte, både historiemessig og rent visuelt. 

– [Det er] et herlig visuelt lekkert univers, der det fargerike 50-tallet kolliderer med mer moderne fantasyverden, skriver Lyd og Bilde, som ble imponert nok av serien til å gi den fem av seks stjerner. 

Dersom du ikke lar deg skremme av blod, gørr og avkappede lemmer, finnes det mye fascinerende historiefortelling i «Lovecraft Country» som er viktig å få med seg. Over 10 episoder får du servert grøss og gru i heftige doser, samt en oppfrisker om Jim Crowe-tiden og hvordan undertrykkelsen foregikk i USA den gang. 

Om du er en av de som elsker å sette seg ned med litt skummel underholdning når høstmørket senker seg og sommervarmen svinner hen, så er «Lovecraft Country» en no-brainer i høst. 

Nye episoder av «Lovecraft Country» strømmes hver mandag på HBO Nordic. Første episode ser du her.