Åtte fantastiske serier av kvinnelige serieskapere til 8. mars

Bilde fra Delete Me på Viaplay.

Gratulerer med kvinnedagen! Her er våre tips til titler du kan feire med.

Det er ikke mange år siden vi måtte lete for å finne kvinnelige serieskapere eller showrunners på TV. Skulle man i tillegg finne noen på toppnivå, måtte man gjerne lete grundig. 

Ting er dog i endring, og i dag er det heldigvis ikke lenger noe oppsiktsvekkende med kvinnelige serieskapere. Selv om det nok gjenstår noe før kjønnsfordelingen er helt der den burde være, er flere av de aller beste TV-seriene akkurat nå laget av kvinner. 

I anledning kvinnedagen har vi samlet åtte av dem:

1. «Delete Me» (Viaplay Originals)

Bilde fra Delete Me på Viaplay.

Vennskap, sex og ikke minst hacking står i sentrum av den ferske Viaplay Originals-serien «Delete Me». 

Ungdomsdramaet tar for seg en lekket sexvideo og en hacker med hevn på hjernen, og har noen av landets fremste unge skuespillere i hovedrollene, deriblant «Hjerteslag»-stjernen Thea Sofie Loch Næss og Axel Bøyum fra «Heimebane». 

Det er den kritikerroste regissøren Marie Kristiansen som står bak «Delete Me». Hun har jobbet med musikkvideoer for Karpe og NRK TV-serien «Unge lovende», og forteller at hun er spesielt engasjert i tematikken bak «Delete Me»

­– Serien skildrer presset unge jenter må leve med hver eneste dag. Det er et tema jeg brenner for, og noe jeg mener media ikke setter nok søkelys på. Mer enn noe ønsker jeg å vise hvor vanskelig det er å utfordre normen, og den enorme innflytelseskraften internett har på unge mennesker i dag, sier Kristiansen.

Serien slippes søndag 7. mars.

2. «Mrs. America» (HBO Nordic)

Bilde fra Mrs. America på HBO Nordic.

HBO tar en tur tilbake i tid og serverer oss en viktig oppfriskning i historie i «Mrs. America». 

Miniserien tar for seg 70-tallets USA og kampen for kvinners rettigheter i forbindelse med et grunnlovstillegg som skulle spikre likestilling mellom kjønnene. Kvinner av alle farger og klasser tok kampen, men ikke alle var overbevist om saken. 

Superstjernen Kate Blanchett briljerer i rollen som Phyllis Schlafly – en ildsjel og ikke minst en konservativ kvinne som raser mot frigjøringsforkjemperne.

En rekke kjente kvinner bidrar til å gjøre «Mrs. America» til en virkelig serieperle, deriblant Rose Byrne («Bridesmaids»), Uzo Aduba («Orange is the New Black»), Elizabeth Banks («The Hunger Games»), Sarah Paulson («American Horror Story») og Margo Martindale («The Good Wife»). 

Serien er skapt av canadiske Dahvi Waller, som blant annet har jobbet på «Desperate Housewives» og «Mad Men». Det sier litt om kvalitetsnivået du kan forvente deg av denne.

Se serien her

3. «Insecure» (HBO Nordic)

Bilde fra Insecure på HBO Nordic.

Svarte kvinners sosiale opplevelser står i sentrum av denne glimrende drama-komiserien, skapt av Issa Rae.

«Insecure» forteller historien om karakterene Issa og Molly, som har vært bestevenner helt siden dagene de tilbrakte sammen på universitetet. De er nå i 20-årene, og er klare for å ta fatt på karrierer og romantiske forhold - og er heldigvis ikke alene. 

HBO Nordic-serien, som for tiden har fire sesonger, tar de beste elementene fra Raes råe webserie «Awkward Black Girl» og kjører de kleine, men komiske hverdagssituasjonene deres opp til 11. 

 – Rae har produsert en serie som føles revolusjonær bare ved å tulle med hverdagslivet til en gjennomsnittlig, svart kvinne i tyveårene, skrev NPR om serien. 

Men selv om serien har høstet nydelig kritikk fra kritikere på tvers av kloden, har den en eller annen grunn gått mange hus forbi her til lands. 

Ta oss på ordet: Issa Rae og skrivepennen hennes er vel verdt tiden din.

Se serien her

4. «Elsk Meg» (Viaplay Originals)

Bilde fra Elsk Meg på Viaplay.

At «Elsk Meg» ble en stor suksess i hjemlandet Sverige var ikke akkurat overraskende. 

Serien kommer nemlig fra rådyktige Josephine Bornebusch, kjent som Mickan i «Solsidan», og i «Elsk Meg» både spiller hun, er manusforfatter og regissør. 

Det er kjærlighet og relasjoner som står i fokus i Josephine Bornebuschs hverdagsdrama, der tre generasjoner svensker baler med problemer vi alle kan kjenne oss igjen i – død, vennskap, sorg og romantikk.

Bornebusch stiller som den svært suksessrike, men også veldig ensomme legen Clara, som må bearbeide sine egne skyldfølelser i etterkant av morens død, samtidig som hun må være der for sin umodne lillebror Aron.  

I 2020 ble serien tildelt Sveriges mest prestisjefylte TV-pris for «Årets TV-drama», som nærmest ble en hyllest til Bornebuschs flersidige arbeid. 

Denne her er omtrent obligatorisk for fans av «Solsiden». 

Se serien her

5. «I May Destroy You» (HBO Nordic)

Bilde fra I May Destroy You på HBO Nordic.

Mens serieskaperen Michaela Coel jobbet mot en deadline for komiserien «Chewing Gum» i januar 2016, ble hun utsatt for et seksuelt overgrep. 

Følelsene og erfaringene hun satt igjen med i etterkant danner grunnlaget for dramaserien «I May Destroy You» (HBO Nordic), som hylles som et moderne mesterverk. 

Serien er sentrert rundt forfatteren Arabella, spilt av Coel selv, som på samme måte som skuespilleren blir utsatt for et overgrep etter å ha blitt dopet ned på et utested i London.  

Over tolv episoder gjør Arabella et forsøk på å forstå de få glimtene av klarhet hun fortsatt har fra den kvelden. 

Måten Coel tar samtalen om seksuell vold og samtykke på, er intet mindre enn banebrytende TV, noe som bidro til å gjøre  «I May Destroy You» til en av fjorårets mest imponerende serier.

Se serien her

6. «Sex Education» (Netflix)

Bilde fra Sex Education på Netflix.

Kjønnssykdommer og fetisjfantasier. Ingenting er drøyt for «Sex Education», skapt av britiske Laurie Nunn. 

Serien tar for seg Otis (Asa Butterfield), som, ikke ulikt andre tenåringer, usikker på sine første seksuelle opplevelser. Vi får et kjært gjensyn med «X-Files»-stjernen Gillian Anderson som Otis’ mor Jean og byens sertifiserte sexolog – som gjør flausene hakket verre for Otis.

Via Jeans kunnskaper bestemmer Otis og hans medskyldige Maeve og Eric seg for å utnytte skolegårdens seksuelle frykter og usikkerheter for å tjene litt kjappe penger. Elevene ved Moordale High er i ferd med å få en rå og usensurert oppvåkning, og resultatet er hysterisk - ikke minst særdeles viktig.

«Sex Education» har nemlig fått mye skryt for hvordan den bidrar til en sunn og åpen dialog om seksualitet og kjønn, samtidig som den retter søkelyset mot manglende og mangelfull seksualundervisning i skolene. 

Serien er en hyllest til John Hughes’ klassiske tenåringsfilmer som regjerte 80-tallet, som «The Breakfast Club» og «Pretty in Pink», og minner derfor mye om amerikanske high school-opplevelser tross dens geografiske plassering i sørvest-England.

Se trailer her

7. «Derry Girls» (Netflix)

Bilde fra Derry Girls på Netflix.

For fans av britisk humor bør «Derry Girls» være en absolutt fulltreffer.

Historien i denne hysteriske sitcomserien finner sted i Londonderry «Derry» Nord-Irland, hvor vi følger en gruppe skoleelever ved en katolsk jenteskole som prøver å leve normale, hormonfylte tenåringsliv under de indre konfliktene som preget nasjonen den siste halvdelen av 1900-tallet. 

Bombetrusler og konflikter forstyrrer den fine flyten av forelskelser, fester og Take That-idolisering for jentegjengen Erin, Orla, Clare og Michelle. 

Ting blir ikke mindre kompliserte når James - Michelles engelske fetter - blir tvunget til å begynne på jenteskolen av frykt hvor hva de nord-irske guttene ville gjort med en engelskmann. 

Humoren er frekk og nådeløs, og hver episode er tettpakket med gøyale øyeblikk fra den dysfunksjonelle godgjengen.

Det er irske Lisa McGee som står bak den populære serien, som så langt har to sesonger på Netflix. PS: En ny sesong er på vei!

Se trailer her

8. «Rådebank» (NRK TV)

BIlde fra Rådebank på NRK TV.

Da den første sesongen av «Rådebank» først ble vist på NRK TV i 2020, ble den en seersuksess på tvers av befolkningen. Bygdefolk eller bymenneske - historien om rånerne fra Bø fenget alle. 

Serien tar for seg en vennegjeng i Bø, hvor dyre biler, fete spoilere og ikke minst rå kjærlighet er sentrale tema. 

– NRKs «Rådebank» tar kjøreglede på sjeldent alvor, og klarer med det å bli en forfriskende hjertevarm dukkert i det som er for mange et ukjent og utskjelt utkantsmiljø, skrev Dagbladet i en anmeldelse av seriens første sesong

Seriens andre sesong ble nylig sluppet på NRK TV, og stadfestet at historiene om  Glenn-Tore (GT), Sivert, Hege og Ine har truffet spikeren på hodet. De nye episodene ble blant annet beskrevet som noe av det beste som har blitt laget av norsk TV siden «Skam».

Det er Linn-Jeanette Kyed som står bak serien. Tidligere har den dyktige manusforfatteren jobbet på storsuksesser som «Heimebane» og «Børning», samt kortfilmen «Tuba Atlantic» - som var Oscarnominert i et kort øyeblikk.

Se trailer her

Gratulerer med dagen!

Relaterte artikler

Se flere artikler