Film og serier

Åtte fantastiske serier av kvinnelige serieskapere til 8. mars

Gratulerer med kvinnedagen! Her er våre tips til titler du kan feire med.

Bilde fra Delete Me på Viaplay.

Det er ikke mange år siden vi måtte lete for å finne kvinnelige serieskapere eller showrunners på TV. Skulle man i tillegg finne noen på toppnivå, måtte man gjerne lete grundig. 

Ting er dog i endring, og i dag er det heldigvis ikke lenger noe oppsiktsvekkende med kvinnelige serieskapere. Selv om det nok gjenstår noe før kjønnsfordelingen er helt der den burde være, er flere av de aller beste TV-seriene akkurat nå laget av kvinner. 

I anledning kvinnedagen har vi samlet åtte av dem under.

Ønsker du flere tips i anledning kvinnedagen, har vi samlet filmer med sterke kvinneroller på boksen. Sjekk dem ut!

1. «Pørni» (Viaplay Originals)

Henriette Steenstrup er et fascinerende multitalent. Ikke bare er hun en fortreffelig komiker med en evne til å gå inn i vittige og hysteriske karakterer, men hun har også en sylskarp skrivepenn.

Det beviste hun for alvor i 2021, da hun stod bak en av årets største norske seersuksesser,  «Pørni», hvor Steenstrup selv hadde hovedrollen. 

Den hjertevarme drama-komedien tar for seg en travel tobarnsmor og barnevernansatt, som på utrolig vis klarer å spre omsorg og kjærlighet til de mange menneskene i livet hennes  selv om hun selv har hundre baller i luften til enhver tid. 

Seriens andre sesong inntok nylig Viaplay, og dommen fra både fans og kritikere er klar: Steenstrup har skutt gullfuglen med «Pørni».

Se serien her

2. Yellowjackets (Paramount+)

Når en gruppe fotballspillere overlever et flykrasj i den kanadiske villmarken, presses samhold og vennskap til det ytterste. 

I «Yellowjackets» kombinerer serieskaperne Ashley Lyle og Bart Nickerson traumer, tenåringsangst og en dæsj kannibalisme, og resultatet er en glimrende thriller som vil holde deg festet deg til sofakanten fra begynnelse til slutt. 

Et titalls jenter utgjør det uheldige fotballaget, som nå må samarbeide for å overleve langt fra sivilisasjonen. Men, det er lettere sagt enn gjort når man har med hormonfylte tenåringer å gjøre.  

I mangel på mat tyr jentene til drastiske tiltak, og enhver form for allianse de trodde de hadde seg imellom blir fort brutt. Overlevelsesinnstinktet tar over, og en kamp for å overliste hverandre i de mørke skogene følger. 

«Yellowjackets» har vært en av vinterens store snakkiser, noe som kanskje er ekstra stas for Ola og Kari Nordmann da Oslo-regissøren Eva Sørhaug står for regi på flere av seriens episoder.

Se serien her

3. «Killing Eve» (HBO Max)

Phoebe Waller-Bridges katt-og-mus-jakt «Killing Eve» nærmer seg slutten etter å ha sjarmert hele kloden med sitt rike karaktergalleri.

Serien tar for seg Eve Polastri, en kontorarbeider hos den britiske etterretningstjenesten som får dagene til å gå ved å dykke dypt inn i psyken til kvinnelige seriemordere. 

Redningen fra den litt for tamme hverdagen blir Villanelle; en iskald og kalkulert leiemorder som fascinerer like mye som hun skremmer. 

Glamorøse antrekk, flamboyante mord og skjulte politiske spill gjør denne drapsjakten gjennom Europa til noe av det beste som finnes på TV nå.

Waller-Bridge står selv bak manuset for første sesong av serien, men overrekker stafettpinnen videre for hver sesong. I et forsøk på å rette fokus mot de dyktige kvinnelige forfatterne i TV-bransjen, skrives hver sesong av en ny kvinne. Årets utkårede er Laurie Nunn, kjent for å ha skapt Netflix-suksessen «Sex Education».

Se serien her

4. «Ida tar ansvar» (Viaplay Originals)

Katastrofetanker og incel-gutter står sentralt i Rikke Gregersens mørke ungdomsserie, «Ida tar ansvar».

Serien er basert på Kjersti Halvorsens kritikerroste debutroman, og tar for seg Ida: en ung og engstelig psykologistudent som er besatt av katastrofetanker. 

Mest av alt frykter Ida terror, og når hun møter incel-gutten Axel via faddergruppen på universitetet  blir hun overbevist om at han er en fremtidig skoleskyter og at det er hennes oppgave å hindre en krisesituasjon.

Elli Rhiannon Müller Osborne, kjent for hennes sterke opptredener i «Psychobitch» og «Utøya»-filmen, gjør en svært god figur også i rollen som Ida og skinner gjennom hele serien. 

– Elli er glimrende i hovedrollen, og birollegalleriet sprudler av sultne skuespillere som har lyst til stjele scener, skriver P3 i deres terningkast 5-anmeldelse av serien.

Se serien her

5. «Alt du elsker» (discovery+)

Manusforfatter Marie Hafting står bak en av vårens sterkeste og sannsynligvis mørkeste kjærlighetshistorier. 

I «Alt du elsker» blir vi kjent med de to gamle klassekameratene Sara og Jonas, som plutselig kjenner at det finnes en gnist mellom dem. Følelser oppstår mellom de to, og for Sara og alle rundt henne virker det som om hun virkelig har funnet drømmemannen. 

Jonas er kjekk, han får henne til å le og behandler henne godt. Men, under overflaten skjuler det seg skumle hemmeligheter. Jonas er nemlig involvert i det høyreekstremistiske miljøet og jobber hardt for å få anerkjennelse og aksept av nynazister. 

I «Alt du elsker» spør Hafting tunge, men viktige spørsmål: Hvor viktig er menneskene rundt oss kontra våre egne verdier og tanker? Vil noen som Jonas kunne sette kjærligheten foran ideologiene han følger? Og kan Sara se et menneske bak alt hatet hun føler fra Jonas?

Velg discovery+ her

6. «Sex Education» (Netflix)

Kjønnssykdommer og fetisjfantasier. Ingenting er drøyt for «Sex Education», skapt av britiske Laurie Nunn. 

Serien tar for seg Otis (Asa Butterfield), som, ikke ulikt andre tenåringer, usikker på sine første seksuelle opplevelser. Vi får et kjært gjensyn med «X-Files»-stjernen Gillian Anderson som Otis’ mor Jean og byens sertifiserte sexolog – som gjør flausene hakket verre for Otis.

Via Jeans kunnskaper bestemmer Otis og hans medskyldige Maeve og Eric seg for å utnytte skolegårdens seksuelle frykter og usikkerheter for å tjene litt kjappe penger. Elevene ved Moordale High er i ferd med å få en rå og usensurert oppvåkning, og resultatet er hysterisk - ikke minst særdeles viktig.

«Sex Education» har nemlig fått mye skryt for hvordan den bidrar til en sunn og åpen dialog om seksualitet og kjønn, samtidig som den retter søkelyset mot manglende og mangelfull seksualundervisning i skolene. 

Serien er en hyllest til John Hughes’ klassiske tenåringsfilmer som regjerte 80-tallet, som «The Breakfast Club» og «Pretty in Pink», og minner derfor mye om amerikanske high school-opplevelser tross dens geografiske plassering i sørvest-England.

Se trailer her

7. «Better Things» (HBO Max)

Få serier har skildret det svært kompliserte forholdet mellom mødre og døtre så godt og fint som Pamela Adlon og hennes «Better Things».

Adlon spiller selv hovedrollen Sam Fox, en travel kvinne som balanserer skuespilleroppdrag og ansvaret hun har for de tre døtrene Max, Frankie og Duke. De tre er forskjellige som natt og dag, og hver dag byr på nye utfordringer for den kaotiske husholdningen. 

Til tross for kaoset presterer Adlon å lage en serie fylt med hjertevarme, godstemning og forkjærlighet for hverdagsøyeblikkene. Karakteren Sam er en stødig klippe for alle rundt henne og skaper ro i stormen, ikke så ulikt det Steenstrups karakter gjør i «Pørni». 

I 2020 hyllet NRK «Better Things» for dens ærlige portrettering av mor og datter-forhold, og satte serien på toppen av listen over de beste seriene om familieliv.

Se serien her

8. «Derry Girls» (Netflix)

For fans av britisk humor bør «Derry Girls» være en absolutt fulltreffer.

Historien i denne hysteriske sitcomserien finner sted i Londonderry «Derry» Nord-Irland, hvor vi følger en gruppe skoleelever ved en katolsk jenteskole som prøver å leve normale, hormonfylte tenåringsliv under de indre konfliktene som preget nasjonen den siste halvdelen av 1900-tallet. 

Bombetrusler og konflikter forstyrrer den fine flyten av forelskelser, fester og Take That-idolisering for jentegjengen Erin, Orla, Clare og Michelle. 

Ting blir ikke mindre kompliserte når James - Michelles engelske fetter - blir tvunget til å begynne på jenteskolen av frykt hvor hva de nord-irske guttene ville gjort med en engelskmann. 

Humoren er frekk og nådeløs, og hver episode er tettpakket med gøyale øyeblikk fra den dysfunksjonelle godgjengen.

Det er irske Lisa McGee som står bak den populære serien, som så langt har to sesonger på Netflix. PS: En ny sesong er på vei!

Se trailer her

Gratulerer med dagen!