Film og serier

Slik blir julen på TV

Like så viktig for julestemningen som juletreet er underholdningen som ruller på skjermen. Dette er det viktigste du ser på TV-kanalene i julen, samt et par gyldne strømmetips. 
Bilde fra Kvelden før kvelden på NRK, som er en del av julen på TV.

I all nostalgien som hører jula til må TV-sendingene i jula være selve nonstoppene på pepperkakehuset.

Vi gleder oss til å krølle oss under pleddet og zappe på TV, mens vi hiver i oss rester av ribbe og pinnekjøtt som om det sto om livet, og tenker på alle de andre som ser på akkurat det samme samtidig. Det siste gir en helt egen ro.

Her er kommer noen av julas høydepunkter på de største TV-kanalene.

Lille julaften: Klassisk oppvarming og norsk jul på engelsk

Hvor mange ganger snubler hovmesteren over tigerteppet til grevinnen igjen, sa du? 

Lille julaften byr på en rekke klassikere på NRK1. deriblant det populære juleprogrammet «Kvelden før kvelden» klokken 19:35.

I år ledes herlighetene av Ingrid Gjessing Linhave, Robert Stoltenberg og kokk Christopher Haatuft, som presenterer mye god julemoro, deriblant «Grevinnen og hovmesteren».

Videre i programmet får du både tradisjonelle og utradisjonelle ribbe-tips, live-opptredener fra blant andre verdensstjernen Lise Davidsen, og muntert besøk fra gutta i Gauteshow.

Bilde fra My Norwegian Holiday, som er en del av julen på TV.

Klokken 22:15 kan du vugges i søvn med julekonserten «Falle til ro», der Eva Weel Skram og koret Safari sørger for fredelig julestemning med egne og klassiske sanger.

Og hvis du ikke klarer å bestemme deg for om du vil holde deg i Norge eller bevege deg utenfor landegrensene, så er kanskje den amerikanske Hallmark-filmen «My Norwegian Holiday» noe for deg, som sendes på TV 2 Direkte klokken 21:55.

Her finner du både irske, nederlandske og kanadisk-australske skuespillere, som delvis befinner seg i Minnesota og Bergen under juleforberedelsene. 

Ps: Det er elleve ganger. At hovmesteren snubler over tigerteppet, altså.

Jul til frokost, lunsj, middag og kvelds

Julemorgen og TV-titting er for mange som ribbe og surkål, nemlig uatskillelige. 

Kjekt da, at NRK1 og NRK Super stiller med julestemning i form av serier, sang, leker, filmer og gjester gjennom hele formiddagen fra 07:30 til 14:00, ledet av Morten og Mathilde. 

Her får du de gode gamle travere, som «Disneykavalkaden», «Tre nøtter til Askepott» og «Reisen til julestjernen», og ikke minst et gjensyn med «Snøbarnas juletime», en time med kjente, nordiske juleeventyr i flott animasjon.

Bilde fra Tre nøtter til Askepott på julen på TV.

På TV 2 Direkte sendes «God Jul Norge» fra 08:10, der Desta, Peter, Wenche og Isabella byr på en rekke gjester, historier, musikk, julemat og alt om juleværet. 

Det blir også besøk av blomsterkongen Finn Schjøll.

Selveste Sølvguttene synger julen inn kl 17:00, denne gangen fra Uranienborg kirke i Oslo, og utover kvelden får du et gledelig gjensyn med Solan og Ludvig i «Jul i Flåklypa» på klokken 19:40.

Romjulen: Fra hurtigsjakk til et makabert skogsfunn

Romjulen er fin ute, men kanskje aller hyggeligst inne? 

Her kommer et bonustips fra strømmetjenestene: På TV 2 Play kan du se den splitter nye krimserien «Sannheten» av Camilla Ahlgren, skaperen av «Broen» også denne gangen med Sofia Helin i hovedrollen som politietterforsker Iris Broman.

Et makabert skogsfunn setter fart på en uløst sak, og jakten på morderen er i gang. Denne slippes kun på TV 2 Play og kan sees fra 1. juledag.

Bilde fra Sannheten på TV 2, som er en del av julen på TV.

Hvis du foretrekker engelsk jul med ekstra sukker på, kan du tradisjonen tro se «Love Actually» på TV 2 Direkte 1. juledag klokken 21:25 (og i reprise den 30. desember klokken 15:40).

I år er det til og med 20 år siden denne elskede romantiske komedien hadde premiere, tro det eller ei!

Hos NRK kan du se det norsk-tyske thrillerdramaet «The Seed», der Ingrid Bolsø Berdal har en av hovedrollene. 

Her utvikler et helt rutinemessig søk seg fort til å bli en internasjonal konspirasjon med internasjonale følger.

Denne kan du se fra 1. juledag i NRK TV, eller du kan vente til NRK1-premieren 1. januar klokken 22:00.

Hvis du er lysten på noe litt mer åndelig (og er oppe tidlig om morgenen), kan du allerede fra første juledag se dokumentaren «Tro kan flytte fjell» på NRK1 klokken 06:50.

Denne prisvinnende dokumentarfilmen handler om de gresk-ortodokse nonnene som kommer til den lille bygda Valldal på Sunnmøre.

Nonnene skal bygge et majestetisk kloster ytterst på en utilgjengelig fjellhylle til ære for Olav den hellige, men det dristige prosjektet setter flere sinn i kok.

Bilde fra The Seed på NRK TV, som er en del av julen på TV.

For mange har sjakk på NRK blitt en romjulstradisjon, og Heidi Rønneid, Ole Rolfsrud og Torstein Bae tar deg gjennom VM i lyn og hurtigsjakk også i år. 

Videre kan du se både «Alene hjemme»-filmene, «Julenissen» og «Avatar» på TV 2 Direkte, mens TVNorge blant annet viser «Trollmannen fra Oz», «Harry Potter»-filmer og «101 Dalmatinere».

Are Sendes standup-show «Kongerekka på 90 minutter» på NRK2 29. desember klokken 12:50, gir deg dessuten en (artig) påminnelse om hvorfor vi egentlig feirer jul her til lands.

Festen er ikke over….

På nyttårsaften kan du som alltid se Hans Majestet Kong Harald tale til folket i «Kongens tale», som sendes kl. 19:30 på NRK1.

Bilde fra Kongens nyttårstale, som er en del av julen på TV.

I forkant er det «Barnas nyttårstale» klokken 18:40 og «Kvensk nyttårstale» kl. 17:00.

Vi ønsker deg en god jul og et riktig godt nyttår!