Familiefavoritter i høstferien: Seriene du ser sammen med barna

Bilder fra Belle på SF Anytime.

Skolebarn? Her er knall underholdning til høstferien, for både store og små. 

Høstferien byr på en etterlengtet anledning for å tilbringe litt avslappende kvalitetstid sammen med familien, og mange samles foran TV-skjermen i søk etter underholdning. 

Det er likevel ikke til å stikke under stol at filmene og seriene som fenger barna ikke alltid fenger resten av huset,  spesielt når man innser at det bare finnes et gitt antall Pixar-filmer her i verden.

Men frykt ikke. Det finnes faktisk tegnefilmserier som er perfekte å se sammen, og om du skulle være litt nerdete anlagt er de ekstra gøyale.

Her er noen knallgode film- og serieperler som byr på mange gode TV-timer for både foreldre og barn.

Familiehygge i T-We

«Mummidalen» (Ukesarkivet, TV 2 Play, NRK TV)

Mummitrollet er tilbake i moderne drakt, med den samme sjarmen han hadde da han først dukket opp på norske skjermer på 90-tallet. My, Sniff og alle vennene vi kjenner begir seg ut på nye eventyr basert på Tove Janssons elskede barnebøker. 

Janssons historier passer for hele familien - enten man er 8 eller 80. Mens barna gjerne koser seg glugg ihjel med Mummitrollets sprell, finnes det andre karakterer som den febrilske og fjollete Filifjonka som trigger lattermusklene hos de voksne.

Figurgalleriet er koselig og universet er fengende - enten det er familiært og nostalgisk eller noe du møter for første gang. 

To sesonger av denne ligger nå i TV 2 Play, mens NRK TV har den nyeste sesongen av serien.

Se serien her

«Bluey» (Disney Junior-arkivet i T-We, Ukesarkivet)

Denne blå, australske hunden har kjapt blitt en av klodens mest populære tegneseriefigurer, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. 

«Bluey» tar for seg en sjarmerende familie på fire bestående av pappa Bandit, mamma Chilli, og de to barna Bluey og Bingo. 

Serien har fått mye skryt fra foreldre og seere for å vise frem en helt ordinær familie i en vanlig hverdag. 

I «Bluey» er det nemlig ingen som plutselig blir en popstjerne, det er ingen skurker som skal ødelegge dagen for noen, og det skjer ikke hektiske eventyr på tvers av dimensjoner. 

Her skildres hverdagshistorier om en familie som leker med hverandre, og som finner det vakre i de små øyeblikkene. Og det, skulle det vise seg, fungerer veldig bra for både små og store. 

Denne passer godt for de yngre barna, men har nok hjertevarme til at de voksne lett kan bli sittende for å se på selv. 

Se serien her

«Sauen Shaun» (C More, TV 2 Play)

Fra Thomas Toget til Teletubbiene: Britene vet hvordan de lager tidløse barneserier. 

Blant det britiske utvalget er det kanskje «Sauen Shaun» som fungerer best på tvers av generasjonene. 

Med mye personlighet, skarp komedie og en del slapstick-humor, er nemlig Aardman Animations-maskoten, kjent fra «Wallace & Gromit»-universet, ganske treffende og underholdende å følge med på. 

Se serien her

«Katteprinsen» (Netflix, SF Anytime)

En særegen tegnestil og sjarmerende historier som «Det levande slottet» og Oscar-vinneren «Chihiro og heksene» har skaffet japanske Studio Ghibli fans i alle aldersgrupper. 

På Netflix og SF Anytime kan du se mange av disse filmene (ofte kan du velge mellom norsk, japansk og engelsk tale), deriblant den glimrende «Katteprinsen». 

Her følger vi en ung jente, som etter å ha reddet en fremmed katt blir tatt med til et fantastisk kongerike for katter. 

Denne har mye sjel og hjertevarme, og passer for de som er unge og de som er unge til sinns. 

Lei filmen i SF Anytime

«Belle» (SF Anytime)

En klassisk animasjonsfilm får nytt liv og en ny hypermoderne form i den glimrende dramafilmen «Belle». 

Delvis basert på «Skjønnheten og Udyret», skildrer denne japanske filmen en fremtid hvor menneskene tilbringer store deler av fritiden sin i det digitale metauniverset «U». Her lager de seg en figur og et kallenavn, og utforsker en verden hvor alt kan skje. 

Filmen følger den sjenerte tenåringen Suzu (med U-kallenavnet «Belle»), som bygger opp mot til å synge foran mennesker i U-verdenen. Hun får øynene opp for muligheten for at hun faktisk er dyktig, men blir fort distrahert av en mørk og mystisk fremmed som kalles «Dragen». 

Er det sant, som alle sier, at han bare er en slemming som ødelegger for alle andre på U? Eller ligger det noe mer sympatisk bak?  

Lei fllmen her

«She-Ra and the Princesses of Power» (Netflix)

På 80-tallet ble She-Ra introdusert som et jentefokusert alternativ til He-Man (hun var søsteren til muskelberget). 

I 2018 ble serien gjenskapt av stortalentet Noelle Stevenson, kjent for de prisvinnende tegneseriene «Lumberjanes» og «Nimona», og fikk fem fabelaktige sesonger å fortelle historien på. Dem brukte hun godt.

Den unge Horde-soldaten Adora finner et magisk sverd i en skog og blir forvandlet til den legendariske krigerprinsessen She-Ra. Når hun oppdager at invasjonshæren hun har blitt oppdratt av egentlig er veldig, veldig ond (at de kaller seg Horden burde strengt tatt vært et hint) bytter hun side til de gode prinsessene.

Resultatet bobler over av fantasi, framdrift og elskelige rollefigurer på en måte som treffer perfekt både som underholdning og avspark til å snakke om alvorlige emner med de yngste.

For flere varme anbefalinger, sjekk ut seksjonen for «Familiehygge i høstferien» i T-We.

Ha en nydelig høstferie!

Skreddersy din TV- og strømmepakke her

Relaterte artikler

Se flere artikler