Film og serier

De 22 beste seriene i 2022

Avslutningen på 2022 er rett rundt hjørnet, og vi oppsummerer et nydelig TV-år og deler våre favoritter.

Bilde som viser utvalget i T-We.

Avslutningen på 2022 er rett rundt hjørnet, og med det runder vi også av serieåret 2022. Og serieåret 2022 - det har vært intet mindre enn glimrende.

Vi har grått, ledd og sittet som limt fast til kanten av sofaen foran stortitler fra både inn- og utland på tvers av de store strømmetjenestene.

Her kommer 22 av våre favoritter fra året som har gått, i noenlunde tilfeldig rekkefølge.  

Skreddersy din TV- og strømmepakke her

1. Wednesday (Netflix)

Årets store overrasker fra Netflix kommer fra ingen ringere enn skrekkmesteren Tim Burton. 

«Wednesday» er en glimrende komiserie som setter den ikoniske Addams Family-karakteren i en moderne verden. Etter å ha blitt utvist fra skolen for å ha sluppet pirajafisker løs under en svømmetime, blir Wednesday sendt til en ny skole for monstrøse utskudd  – hvor det venter et mordmysterium bare hun kan løse. 

2. A Friend of the Family (SkyShowtime)

«A Friend of the Family» er en gripende serie basert på den sanne, grusomme historien om familien Broberg, som opplever alle foreldres verste mareritt: Noen kidnapper barnet deres. Tvisten? Mannen som har bortført lille Jan er ingen ringere enn familiens nabo, den nære familievennen Robert.

Robert bruker takt og utnytter familiens sårbarhet til å skape en splid blant dem, og forsøker å vende datteren mot dem.

Se serien her

3. House of the Dragon (HBO Max)

«House of the Dragon» er et etterlengtet tilskudd til «Game of Thrones»-universet, basert på George R. R. Martins roman «Fire & Blood» fra 2018. 

Terningkast 6-serien tar for seg historien om den mektige Targaryen-slekten og hvordan den falt sammen i tiden før historiene i «Game of Thrones» fant sted.

Se serien her

4. Kids in Crime (TV 2 Play)

På tampen av året slapp TV 2 Play en av årets store overraskelser blant norske dramaserier. 

«Kids in Crime» tar oss med tilbake til Sarpsborg anno 2001, hvor 17-åringen Tommy – etter å ha gitt opp sin drøm om fotballkarriere – gjenopptar kontakten med barndomskompis, som selger dop for byens narkokonge.

5. Derry Girls (Netflix)

Med sin sylskarpe skrivepenn har irske Lisa McGee skrevet en nesten-biografisk serie om hennes oppvekst i Derry (offisielt Londonderry, avhengig av hvordan man så på den politiske situasjonen på den tiden). 

«Derry Girls» følger en gruppe skoleelever ved en katolsk jenteskole som prøver å leve normale, hormonfylte tenåringsliv under de indre konfliktene som preget nasjonen den siste halvdelen av 1900-tallet.

6. Calles gale verden (discovery+)

Endelig står Calle Hellevang-Larsen i sentrum! 

I komikerens nye hitserie spiller komikeren en karikert versjon av seg selv. Serien blander fiksjon og virkelighet, og blander skjult kamera-segmenter med dramatiserte hendelser. Resultatet? Glimrende humor-TV!

7. Gutta på Skauen (NRK TV)

Bilde fra Gutta på Skauen på NRK TV.

«Gutta på skauen», en dramatisk, mørk komedie, er satt til 2. verdenskrig, og tar for seg Thorvald (Ola G. Furuseth) og hans kompanjonger som på sin helt egne måte prøver å vise tyskerne fingeren. 

Men, i motsetning til Osvald-gruppa og Pelle-gruppa er ikke Thorvald og hans kamerater spesielt dyktige på å drive motstandsarbeid. Det blir det bra humor av.

8. Nede (Viaplay)

I «Nede», en av årets sterkeste nykommere på seriefronten, blir vi kjent med Fanny; en selvforaktende, men vittig Oslo-jente som får livet snudd opp-ned etter at en ulykke etterlater henne i rullestol.

Fannys nye livssituasjon gjør at hun i praksis må bli kjent med seg selv på nytt. Vaner endres, holdninger endres, seksualiteten endres og ikke minst hvordan hun forholder seg til menneskene rundt seg endres.

Se serien her

9. Gutter (Viaplay)

«Gutter» er en rå og ærlig fortelling om et litt kultaktig kirkekor fra Silkeborg, Danmark. 

Guttene følger slavisk ordene til deres manipulative alfahann, rikmannsgutten Nikolaj, som tester guttenes grenser rundt alkohol, vold og sex. Når en av guttene tilsynelatende tar selvmord, begynner lokalsamfunnet å lure: Hva skjer egentlig i denne gutteklubben?

Se serien her

10. This Is Going To Hurt (HBO Max)

En fødeavdeling og det britiske helsevesenet NHS står sentralt i det som kanskje er årets sterkeste serie fra Storbritannia. 

«This Is Going To Hurt» følger helsearbeider Adam Kay («James Bond»-stjernen Ben Whishaw), som er basert på den ekte Adam Kay – forfatter, komiker og tidligere lege. Kay jobber på en travel fødeavdeling og viser den røffe realiteten ved å jobbe i det offentlige helsevesenet. 

Se serien her

11. Made in Oslo (Viaplay)

Pia Tjelta skinner i en karrieretoppende rolleprestasjon i denne Viaplay-suksessen. 

Tjelta spiller fertilitetslegen Elin, som daglig hjelper kvinner med å oppnå deres drømmer, samtidig som hun selv sliter med å bli gravid.

Se serien her

12. Irma Vep (HBO Max)

Særegne dramathrillere som ikke er redd for å leke med sjangerform og publikums forventninger? Ja takk!

«Irma Vep» tar for seg den amerikanske filmstjernen Mira, som etter et samlivsbrudd og en liten nedtur i karrieren, drar til Frankrike for å ta en spennende filmrolle. Med en uhyggelig thriller som bakteppe, begynner mystiske ting å skje og skillet mellom Mira og karakteren hun spiller begynner å viskes ut.

Se serien her

13. Evil (TV 2 Play)

Se for deg «X-Files» satt til 2020-tallet, hvor romvesener og UFOer er erstattet med demoner. Dette er grunnlaget for den glimrende thrillerserien «Evil».

Her følger vi psykolog og ikke-troende Kristen Bouchard, som blir ansatt av den katolske kirken for å bidra med sin ekspertise. Kirken etterforsker nemlig påståtte demoniske besettelser, og ønsker Bouchards hjelp med å stadfeste om besettelsene er ekte eller om plagene disse menneskene har bare er psykiske. 

14. The White Lotus (HBO Max)

I fjor var «The White Lotus» årets store nykommer og prisvinner med hele 10 Emmy-priser. I oktober kom serien tilbake med en ny runde mørk satire, og forfatter / regissør Mike White er virkelig i storform.

Her følger vi en ny gruppe hotellansatte som sliter med rike turister som tar turen til Sicilia, bortskjemte, privilegerte turister uten innsikt og uten forståelse for hvordan verden rundt dem fungerer. Det blir det mye bra humor av.

Se serien her

15. Halo (SkyShowtime)

Den populære videospillserien «Halo» tar steget over til TV-formatet via Paramount+. Enten du har spilt videospillene eller ei: Har du en forkjærlighet for actionfylt science-fiction, vil «Halo» være midt i blinken for deg.  

Serien finner sted i det 26. århundret, hvor det oppstår en konflikt mellom menneskeheten og en utenomjordisk trussel kalt «the Covenant». Da blir det opp til den supermenneskelige actionhelten Master Chief å beskytte menneskene mot fiendene fra det ytre rom.

Se serien her

16. We Own this City (HBO Max)

«We own this City» forteller historien om hvordan den katastrofale «Gun Trace Task Force»-underavdelingeni Baltimores politidistrikt, som opprinnelig skulle fjerne våpen og kriminelle fra gatene, tok imot bestikkelser og benyttet brutal vold til å styre gatene. 

Er du glad i mørk krim med grunnlag i virkeligheten, så bør «We own this City» stå på listen din.

Se serien her

17. Russian Doll (Netflix)

Er du glad i eksistensielle sci-fi serier som ikke er redd for å bli litt vel sære, bør «Russian Doll» absolutt være på listen din.

Årets oppfølgersesong er et ytterligere bevis på at Natasha Lyonnes tidsløkke-drama er blant de mest innovative seriene vi har sett på årevis. 

18. Pørni (Viaplay)

Henriette Steenstrup har imponert både kritikere og seere med den hjertevarme hverdagshelten Pørni. I år har vi ikke bare fått én ny sesong av suksessen, men to! 

I den tredje og nyeste sesongen står juletiden for døren, og Pørni ønsker helst å holde på familietradisjonene. Men, det er ikke så lett når resten av familien har helt andre planer for hvor de vil feire høytiden og hvem de vil feire med.

Se serien her

19. Mørkt hjerte (discovery+)

Det stilsikre svenske dramaet «Mörkt hjärta» er basert på den sanne forsvinningshistorien fra 2012 om millionæren Göran Lundblad. 

Saken gikk sin gang i mediene, og mangelen på informasjon gjorde sitt for å pirre den kollektive nysgjerrigheten: Hvorfor fantes det ingen spor?

20. 1883 (SkyShowtime)

Med «1883» presterer serieskaper Taylor Sheridan det umulige: Å følge opp en gigantsuksess som «Yellowstone» med en fullverdig oppfølger som når opp til nivået til originalen. 

Paramount-serien følger Dutton-familien i fortiden under det actionfylte hendelsesforløpet som leder opp til etableringen av den beryktede Montana-gården deres. 

Se serien her

21. Heartstopper (Netflix)

Netflix begynner å bli en solid leverandør av tenåringsromantikk, noe de for alvor beviste i år da de slapp perlen «Heartstopper» basert på den populære bokserien ved samme navn. 

Den britiske serien tar for seg den unge romansen mellom guttene Nick og Charlie, som begynner i samme klasse. Gnister oppstår fort i gangene, men det er langt fra knirkefritt å innlede en romanse med noen du ikke vet er skeiv eller ikke.

22. Dark Winds (TV 2 Play)

Fra «Game of Thrones»-skaperen George R. R. Martin kommer «Dark Winds»; en krimserie utenom det vanlige. Seren tar for seg to politibetjenter fra Navaho-stammen som etterforsker kriminelle hendelser på utkanten av Navaho-området. 

Duoen, som består av den erfarne konstabelen Leaphorn og ferskingen Chee, etterforsker et grusomt dobbeltdrap i området når de oppdager at hendelsen tilsynelatende er knyttet til en rekke andre kriminalsaker i området.