Film og serier

Best på NRK TV akkurat nå

Den beste strømmetjenesten for norsk underholdning har mye mer enn bare Gullrekka.

Bilde fra utvalget på NRK TV som kan sees i NRK-appen.

NRK TV er en av de mest mangfoldige og spennende strømmetjenestene i Norge. 

Glimrende dokumentarer, fengende drama og koselig reality er bare noe av det du kan se i statskanalens strømmetjeneste. Og det beste av alt? Du finner den på T-We-boksen, slik at du kan kose deg med alt innholdet rett på den store TV-skjermen.

Under finner du noen anbefalinger til det beste innholdet på NRK TV akkurat nå:

Les mer om NRK TV på T-We-boksen

Dopesick

Bilde av Dopesick på NRK TV.

Sjanger: Drama Sesonger: 1

Den kritikerroste og prisvinnende miniserien «Dopesick» har kommet til NRK TV!

Handlingen er basert på virkelige hendelser, og tar for seg det Filmpolitiet omtaler som «den største løgnen i USAs legemiddelhistorie». Smertelindringsmedisinen OxyContin ble først introdusert som en vidunderkur, men blir snart årsaken til utstrakt opioidavhengighet over hele USA.

Samtidig håver selskapet bak medisinen inn milliarder av dollar basert på løgn.

Cowboyen og kongen

Bilde av Cowboyen og Kongen på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar Sesonger: 2

Arvid Mæland er ikke en du bare glemmer – han er rett og slett en du liker eller misliker. Selv ser 54-åringen på seg selv som en cowboy, alfahann og en slags vestnorsk Robin Hood.

Med store ambisjoner og liten skamfølelse, går «Cowboyen» løs på nye, vanvittige prosjekter. Blant annet vil han hugge ut kongens ansikt i fjellet ved gården sin, og selge en trestatue av Erling Braut Haaland for å holde liv i et sykehus i Afrika.

Det er ikke uten grunn at Mæland er blitt bygdas helt – men kan eventyret vare?

Brennpunkt: Instukids

Bilde fra Brennpunkt: Instukids på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar Sesonger: 1

Det som skal være et steg ut av mørket for noen av Norges mest sårbare mennesker, blir for mange en inngang til rusavhengighet.

Gjennom fire episoder møter NRK Sørøst og Brennpunkt barn som blir utsatt for piller og sprøyter på norske barnevernsinstitusjoner – «instukids» som de kaller seg på nett og i sosiale medier.

Serien utforsker hvordan dette er mulig, og hvilke konsekvenser dette medfører.

World on Fire

Bilde av World on Fire på NRK TV.

Sjanger: Krigsdrama Sesonger: 2

Hva skjedde med Harry og Kasia? Så du den nervepirrende første sesongen av «World on Fire», har du nok ventet i spenning på fortsettelsen.

2. verdenskrig har nå nådd den nordafrikanske ørkenen, samtidig som det spisser seg til i det okkuperte Frankrike, på innsiden av Nazi-Tyskland og gatene i (og luftrommet over) Manchester. 

Midt oppi alt dette står vanlige folk – som hele tiden må kjempe for å overleve.

Cammo

Bilde fra Cammo på NRK TV.

Sjanger: Dramakomedie Sesonger: 2

Siden sist vi traff dem har Cammo og Kamilla blitt et suksessfullt influenserpar. Nå rigger de seg til for å ta over verden med selveste David Eriksen som manager, men brått blir vennskapet satt på prøve.

Cammo, som gikk konkurs og måtte ta jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom, vil skape noe nytt, stort og smart. Men Kamilla bryr seg mest om det nye livet som kjendis – med spons, party og dickpics. 

Kan et ekte vennskap overleve i en verden av falske nyheter, retusjerte bilder og nye relasjoner?

Blue Lights

Bilde av Blue Lights på NRK TV.

Sjanger: Krim / Drama IMDB-score: 8.1 Sesong: 1

Miniserien «Blue Lights» omtales som et nærmest perfekt politidrama. 

Den britiske krimserien tar for seg tre ferske politibetjenter i Belfast. På realistisk, nyansert og spennende vis får vi bli med inn i arbeidshverdagen til de tre. 

Samtidig som at serien skildrer jobben som politi fra innsiden, gir den også et portrett av virkeligheten i den nordirske hovedstaden.

I famnen til ein mordar

Bilde av I famnen til ein mordar på NRK TV.

Sjanger: Krim IMDB-score: 7.8 Sesong: 1

Kan dette være årets påskekrim på NRK TV?

I den kritikerroste serien «I famnen til ein mordar» («The Sixth Commandment»), er ikke spørsmålet hvem som gjorde det, men heller hvorfor

Serien i fire deler er basert på en av de mest komplekse kriminalsakene i nyere britisk historie. 

Her ser vi hva som skjer etter at Peter Farquhar og Ann Moore-Martin i den lille landsbyen Maids Moreton i Buckinghamshire, og de absurde årene som fulgte.

Serien har blitt hyllet av kritikerne. Ifølge The Guardian er serien så intens og spennende at det er umulig å se vekk.

Sønner av Norden

Bilde av Sønner av Norden på NRK TV.

P3-dokumentar: Sønner av Norden

Sjanger: Dokumentar Sesonger: 1

Sommer og sol, slåssing og «Sieg Heil». Dette møter journalist Martha Antonette Solli når hun besøker en hemmelig sommerleir for unge, finske nazister.

«Sønner av Norden» utforsker høyreekstremisme blant unge nordiske menn, som definerer seg som nasjonalister, eller rett og slett nazister. Flere av dem forbereder seg til en nært forestående «rasekrig» – andre mener at den allerede er i gang.

Serien er nærmest en spirituell oppfølger til Sollis «Gutter mot verden», som handlet om utenforskap blant unge menn. Blant dem plasserte mange seg langt til høyre i politikken, og det er dette sporet Solli følger i «Sønner av Norden».

Alle fire episodene av «Sønner av Norden» kan sees i NRK TV nå.

Norges tøffeste

Bilde fra Norges tøffeste på NRK TV.

Sjanger: Reality Sesonger: 5

Hvem klarer å kjempe seg gjennom blod, svette og tårer i kampen om få kalle seg landets tøffeste?

Ti nye deltakere – fra Evje i sør til Hammerfest i nord – står klare til dyst på en nedlagt oljeplattform i Nordsjøen. Dette er en hardbarka gjeng, med bakgrunn fra svømming, kampsport, brannsport … og råning.

Bli med på oppturer og nedturer når programleder Jørgine Massa Vasstrand for femte gang skiller klinten fra hveten i seersuksessen «Norges tøffeste».

Vi som ble igjen

Bilde av Vi som ble igjen på NRK TV.

Sjanger: Drama Sesonger: 1

Da Russland invaderte Ukraina, flyktet nesten halvparten av Kyivs befolkning i løpet av de første ukene. «Vi som ble igjen» skildrer skjebnene til noen av de som ble værende.

Gjennom seks enkeltstående episoder møter vi mennesker som må ta tøffe valg. Unge Max ønsker å flykte, men må i stedet levere uten strøm og mat. Hjemløse Yura ønsker å verve seg, men har ikke identitetspapirer. Og moren til lille Egor er kirurg og kan ikke forlate landet – mens sønnen gjemmer seg på badet fra bomberegnet utenfor.

«Vi som ble igjen» ble spilt inn i Kyiv og omegn våren 2023, midt under den pågående krigen.

Kunstnerliv

Kunstnerliv på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar Sesonger: 3

«Kunstnerliv» tar deg tett på et knippe av landets fremste samtidskunstnere – og deres norske forbilder.

Tiril Hasselknippe lager monumental billedkunst, til tross for kroniske muskelsmerter, og drømmer om å møte forbildet og pioneren Siri Anker Aurdal. Nikolai Torgersen har kjempet med rus og opplevd dødsfall i nær relasjon – slik som Edvard Munch. Og både Sandra Mujinga og Tori Wrånes har måtte bevare seg selv i møte med enorm internasjonal suksess.

I tredje sesongen av «Kunstnerliv» får fem nye kunstnere utforske kunsten og livene til de som har gått opp sporet for norsk kunst.

Demenskoret

Bilde av Demenskoret på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar Sesonger: 2

Koret som tok Norge med storm, er tilbake – på godt og vondt! 

På en side er «Demenskoret» nær og vakker, og viser hvordan koristene – som alle har demens – støtter hverandre. Samtidig gir den også et innblikk i hvordan sykdommen deres utvikler seg over tid.

Denne gangen skal de tøffe koristene få bryne seg på en ny, utfordrende oppgave. De skal nemlig prøve en helt ny sjanger: opera. 

Vi følger koret under forberedelsene til en konsert med selveste Kringkastingsorkestret i Store studio. Konserten vises også i sin helhet.

Bakemesterskapet

Bilde av Bakemesterskapet i NRK TV.

Sjanger: Reality Episoder: 16

Klar, ferdig, bak! Verdens største bakeprogram er tilbake i Norge.

Programleder Ulrikke Brandstorp har morsomme og krevende oppgaver i gjære, som skal sette ferdighetene til 12 av landets beste hobbybakere på prøve. Gjennom 16 episoder må de bakeglade vise at de behersker alt fra luftige boller til vakkert danderte kaker.

Klarer de å imponere Ulrikke, de erfarne dommerne og, ikke minst, det norske folk? Og hvem står igjen når finalen går av stabelen?

Lett å hate

Bilde av Lett på hate på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar Episoder: 3

Hvordan føles det å bli hatet? Og er det mulig å hate mindre? 

I serien «Lett å hate» har programleder Noman Mubashir den kraftige og potensielt destruktive følelsen under lupen. Mubashir tilhører tre minoritetsgrupper – som norsk-pakistaner, muslim og homofil – og er dessverre svært godt kjent med hat.

– Det er så mange skeive muslimer som fortsatt sender meg meldinger og vil ha råd og trøst fordi de ikke kan være åpne om legningen sin, sier han om motivasjonen bak serien.

I «Lett å hate» møter Mubashir blant andre et av ofrene for terrorangrepet under Pride i 2022 og en somalisk transkvinne som daglig får hatmeldinger på TikTok. 

Alle episodene av «Lett å hate» kan sees i NRK TV.

Folkets konge

Bilde fra Folkets konge som du kan se i NRK-appen.

Sjanger: Dokumentar Sesong: 1

Hvordan ble kong Harald kong Harald?

«Folkets Konge» følger Norges statsoverhode fra han ble født, gjennom barneårene som flyktning under andre verdenskrig, til å miste moren som 17-åring og den ni år lange kampen for å få kvinnen han elsket. 

Gjennom arkivklipp og intervjuer med vanlige nordmenn – både de som har møtt kongen og de som kun kjenner han utenfra – forteller dokumentarserien historien om den folkekjære kongen vi i dag. 

Dette er historien om hvordan kongehuset har måtte endre seg i takt med samfunnet, men også hvordan samfunnet er blitt formet av kongehuset.

Gitt bort

Bilde av serien Gitt bort, som du kan se i nrk-appen.

Sjanger: Dokumentar Sesong: 1

– Jeg går fra å fleipe med at jeg er adoptert og tenke at det ikke betyr noe, til å ville finne ut hvem jeg egentlig er.

Mange forbinder programleder Christian Strand med sjarm, varme og godt humør. Men i serien «Gitt bort» møter vi en langt mer sårbar Strand enn det vi er vant med. Han ble adoptert fra Indonesia som baby, og har egentlig aldri sett seg tilbake. Nå utforsker han sin egen adopsjonshistorie for første gang.

Reisen blir langt mer krevende enn det han hadde sett for seg. 

Dummedag

Bilde av Dummedag som du kan se i NRK-appen.

Sjanger: Komedie/drama Sesong: 1

Menneskeheten står på randen av utryddelse. Et smittsomt hjernevirus som gjør folk dummere, truer med å utslette hele verdensbefolkningen – og artens eneste håp hviler i hendene til seks nordmenn.

Problemet? De er helt ubrukelige hele gjengen. Motvillig tar de oppgaven med å den dyrebare vaksinen mot idiotpesten til et trygt sted. Dessverre går ikke det spesielt knirkefritt.

Heldigvis er ikke dette et reelt scenario, men premisset for den postapokalyptiske humorkomedien «Dummedag». Blant idiotene som skal redde verden fra idioti, finner vi blant annet Jakob Schøyen Andersen, Henrik Mestad, Charlotte Frogner og Cengiz Al, med flere.

– Det ligger enormt mye humor i jordens undergang, sier regissør Erlend Westnes («Førstegangstjenesten», «Hit for Hit»).

Makta

Bilde fra Makta, som du kan se i NRK-appen.

Sjanger: Drama Sesonger:

Rikskringkasteren slår på stortromma med denne politiske, biografiske og ganske så aktuelle dramaserien. 

«Makta» tar oss tilbake til 1974 og retter fokus mot et Arbeiderparti i krisemodus. Det er stor splid innad i partiet på grunn av en konflikt mellom statsministeren Odvar Nordli og partilederen Reiulf Steen. 

Gro Harlem Brundtland (spilt av Kathrine Thorborg Johansen), en sosialt engasjert lege, blir med i det politiske spillet og blir etter hvert en av de viktigste medlemmene i partiet. Kun syv år etter blir hun Norges første kvinnelige statsminister. 

«Makta» er en storspiller blant den norske seriehøsten, og har, imponerende nok, allerede vunnet den prestisjetunge prisen for Beste drama under Canneseries.

Helt ramme sporter

Bilde fra Helt ramme sporter, som du kan se i nrk-appen.

Sjanger: Dokumentar/sport Sesong: 2

Der Nicolay Ramm beveger seg, er galskap gjerne hakk i hæl. Eller er det omvendt? Den populære programlederen er igjen på jakt etter ville og rare idretter, og i sesong to av «Helt Ramme sporter» får vi blant annet bli med på osteløp, issvømming og verdens kanskje hardeste halvmaraton – i ørkenheten i De forente arabiske emirater.

Oskar Westerlin, Emilie Voe Nereng, Mads Hansen,  og Christina Vukicevic Demidov er noen av profilene som går «all in» i Ramm-galskapen.

– Med fare for å bli historieløs. Jeg vil tørre å påstå at det er det farligste programmet som er laget på norsk TV. Jeg har vært redd for livet mitt opptil flere ganger, innrømmer Ramm.

Familien Adampour

Bilde av Familien Adampour, som du kan se med nrk-appen.

Sjanger: Dokusåpe Sesonger: 2

Familien Adampour er tilbake, og i andre sesongen om familien fra Grünerløkka blir det familieterapi, Halloween-feiring, bygdefest og bryllupsutfordringer. 

Igjen følger vi søstrene Mina, Lina, Diana og Sophia – som alle snakker rett fra levra – gjennom deres hektiske hverdag. 

Denne gangen handler det om alt fra nytt liv og gamle foreldre, til søskenkjærlighet med en god dose elsk/hat. 

Huset

Bilde fra Huset på NRK TV. Du ser den i NRK-appen.

Sjanger: Drama Sesonger:

Et falleferdig dansk fengsel står på randen til kaos. Kriminalomsorgen truer med å stenge ned «Huset» (som fengselet kalles) med mindre de ansatte kan snu fengselets negative rykte, og få bukt med hierarkiet mellom de mektige fangene og narkotikahandelen mellom husets fire vegger.

Midt i dette står fire fengselsvakter som må bestemme seg om de ønsker å opprettholde tingene slik de er, eller gå hardere ut om de innsatte. 

Samtidig smelter deres trøblete privatliv sammen med livet på den røffe arbeidsplassen.

I hovedrollene finner vi blant andre Sofie Gråbøl («Forbrytelsen») og David Dencik («Kastanjemannen», «Chernobyl»).

Hybris

Bilde fra Hybris på NRK TV.

Sjanger: Humor / Krim Sesonger:

«Hybris» blander krim og humor på et vis som vi ikke vanligvis ser på norsk TV.

Her blir vi kjent med Marius (Sjur Vatne Brean) som prøver å komme til bunns i et mysterium som har oppstått på en klassetur. 

Marius har nemlig blitt anklaget for å ha stappet en Barbiedukke opp i bakenden på en av hans klassekamerater. Jakten på sannheten er knallhard og vanskelig, men vennegjengen er ambisiøs og nådeløs. 

«Hybris» tar for seg sladder og rykter på en måte som ikke føles veldig seriøst, men også ikke for bagatelliserende. 

Vettskremt

Bilde av Vettskremt på NRK TV.

Sjanger: Reality / Konkurranse Sesonger:

Annika Momrak og Erik Solbakken leder NRKs nyeste realitykonkurranse. I «Vettskremt» samles 10 kjente ansikter under skumle omstendigheter. 

Blant andre Linnéa Myhre, Martha Leivestad og Jan Bøhler er med når Annika og Erik inviterer inn til et forlatt sykehus, med kun et formål: Å skremme dem. 

Denne ekstreme leken er et slags sosialt eksperiment som er designet for å se hvem av de 10 kjendisene som klarer å holde pulsen under kontroll når de inntar det som sies å være «Norges skumleste hus».

«Vettskremt» er lettslukt, gøyalt og ikke minst originalt. Er du på utkikk etter noe å fylle mørke høstkvelder med, kan du trygt sette på dette programmet. 

Jakten på monsterkveita

Bilde fra Jakten på Monsterkveita på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar Sesong: 1

Bård og Lars er tilbake! Svært mange fulgte de to – altså komiker og programleder Bård Tufte Johansen og forfatter Lars Lenth – i serien «På fisketur med Bård og Lars» som gikk på NRK fra 1997 til 2004. 

Denne gangen er det en romantisk idé som skal settes på prøve: Å flytte til en øde fjord i Øst-Finnmark, leve av det de fanger i havet og på land – og dra opp en monsterkveite på 100 kg med stang.

– Storbyguttene fikk seg en skikkelig lærepenge, innrømmer Johansen. 

Side om side

Bilde fra Side om side på NRK TV.

Sjanger: Komedie IMDB-score: 7.8 Sesonger: 10

Er du klar for et siste gjensyn med Pernille Sørensen, Sagen-brødrene, Vidar Magnussen, Charlotte Frogner og resten av gjengen fra Granli.

I et tiår (!) har denne gøyale gjengen underholdt med fargete komikk til en grad vi aldri før har sett fra en norsk situasjonskomedie.

Fra singelklubben med Gullestad til Jernia-eventyr til mordforsøk (ja, det også skjedde) til hverdagslige utvekslinger over gjerdet: For en reise det har vært!

Du ser alle sesongene i NRK TV nå.

Hva skjedde med Solveig?

Bilde fra Hva skjedde med Solveig? på NRK TV.

Sjanger: Komedie / Parodi Sesonger:

Merker du på savnet av Kevin Vågenes etter «Parterapi»? Da har NRK gode nyheter til deg!

Den kreative og allsidige bergenseren er tilbake på statskanalen med en rykende fersk parodiserie, hvor Kevin spiller hele 17 forskjellige roller. 

«Hva skjedde med Solveig?» er, kanskje ikke så overraskende, en parodi på true crime-sjangeren. I 2013 blir bloggerjenta Solveig drept, men ingen vet hvem som har gjort det. 

Serien følger blant annet journalistene som graver i saken, den lokale lensmannen, stedets notoriske kriminelle og mistenkte, og flere av menneskene rundt Solveig. 

The Bay

Bilde fra The Bay på NRK TV.dw

Sjanger: Krim IMDB-score: 7.1 Sesonger: 4

Denne sommeren er det gjensyn med den britiske krimserien «The Bay», igjen med Marsha Thomason som detektiv Jenn Townsend i front.

Serien, som tidligere har blitt beskrevet som nord-vest-versjonen av «Broadchurch», følger etterforskningene satt til sjøbygda Morecambe.

De nye avsnittene er sentrert rundt en familie i Morecambe, etter at en tragisk hendelse vender livene deres på hodet.

Mens lokalamfunnet prøver å bidra med støtte, dukker mørke familiehemmeligheter opp.

«The Bay» er nok ingen banebrytende krimtittel, men den leverer likevel et solid mysterium og passer godt som en tittel man kan sluke i løpet av en sensommerkveld.

Ekstase – historia om nordisk elektronika

Bilde fra Ekstase på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar Sesong: 1

Röyksopp, Björk, Aqua og E-Type er navn som gir gjenklang hos mange «eldre» danseløver. Litt yngre generasjoner latt seg innhylle i svette i takt med låter fra Kygo, Todd Terje, Avicii og Swedish House Mafia. 

Fellesnevneren? Alle er del av Nordens rike og suksessfulle elektronika-arv. Men hvordan har det seg at kalde og lange nordiske vintre har fostret en musikkscene som virkelig kommer til sin rett på strandfester i varmere strøk?

Det spørsmålet prøver «Ekstase – historia om nordisk elektronika» å svare på gjennom intervjuer med Nordens største og viktigste stjerner og unikt arkivmateriale fra alle de nordiske kringkasterne. I løpet av seks episoder tar serien deg med på banebrytende techno, megapopulær eurodance og trendsettende fjorddisco.

Happy Valley

Bilde fra Happy Valley på NRK TV.

Sjanger: Krim IMDB-score: 8.5 Sesonger: 3

Over det siste tiåret har den britiske krimserien «Happy Valley» fått en svært stor følgerskare over dammen. 

Serien følger Catherine Cawood; en politikonstabel som bærer på en stor sorg etter å at datteren begikk selvmord. I første sesong får vi se hvordan Catherine blir besatt av tanken på at datterens voldtektsmann, mannen som Catherine klandrer for datterens død, nå skal slippes ut av fengsel.  

Dette fører henne på sporet av mannens nye kriminelle planer, og hun blir fast bestemt på å hevne sin datter. 

Nå er den tredje og siste sesongen her, og på anmeldernettstedet Metacritic troner «Happy Valley» helt øverst, over årets storserier som «The Last of Us» og «Succession». 

P3 er også i ekstase, og triller en sekser på terningen for den nye sesongen, som de kaller en «fenomenal finale». 

Om du så kun har et fnugg av interesse for krim, bør du gi denne en sjanse.  Du ser alle tre sesongene på NRK TV nå.

Brennpunkt: Cyberkriger

Bilde fra Brennpunkt: Cyberkriger på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar

Krigen mot Russland utkjempes på mange fronter – ikke bare fysiske.

Brennpunkt-dokumentaren «Cyberkriger» følger dem som gjør alt de kan for å hjelpe Ukraina.

Noen deltar i såkalte DDoS-angrep der målet er å overbelaste russiske nettsider slik at de ikke virker. Andre skal ha bidratt til etterretning, hacking av kritisk russisk infrastruktur og datalekkasjer til fordel for Ukraina. 

Vortex

Bilde fra Vortex på NRK TV.

Sjanger: Sci-Fi/thriller Sesong: 1

Syns du det er spennende å leke med tanken om hvordan teknologi kan forme fremtiden? Da kan den franske storsuksessen «Vortex» være midt i blinken for deg.

Serien er satt til en nær fremtid – i 2025 – hvor politiet kan rekonstruere kriminalsaker i virtuell virkelighet. Politimannen Ludovic får uventet besøk når han bruker teknologien til å analysere et åsted – hans ungdomskjæreste som døde på samme sted, 27 år tidligere.

Ludovic forsøker desperat å redde sin tidligere flamme, men setter samtidig det virkelige livet med kone og barn på spill.

6899 til eg dør

Bilde fra 6899 til eg dør på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar/reality Sesonger: 1

6899 til eg dør, Balestrand er for all tid det eg blør.

Slik går refrenget i en av rapper Kjartan Lauritzens låter. Om artisten (hvis egentlig navn er Per Áki S. Kvikne) drømte å bli hotelleier i hjembygda Balestrand allerede da han gikk på SFO, vites ikke – men det har han nå altså gjort, på impuls.

Visjonen er å bidra til å gjøre bygda til en samlingsplass for kreative sjeler. Hotellet trenger riktignok mye kjærlighet, noe Kvikne, broren Teddy og kjæresten Randin – som også var med på oppkjøpet – har i fleng … men det skorter på kunnskap om oppussing og hotelldrift. Samtidig skal rapperen ut på karrierens største turné, styre med andre prosjekter og oppdra en ny valp.

«6899 til eg dør» følger trioen gjennom hele prosessen, og er samtidig et portrett av en driftig og folkekjær artist – som fremfor alt vil at livet skal være GØY.

Beist

Bilde fra Beist på NRK TV.

Sjanger: Drama Sesonger: 1

– Du er en god fotballspiller, Elias. Jeg bare vet ikke om du er den spilleren vi trenger på topp i en sånn kamp.

Den beskjeden får det 16 år gamle fotballtalentet Elias fra Rosenberg-treneren i oppladingen til NM-finalen. Konkurrenten om spissplassen? Den talentfulle bestekameraten David. 

Også på hjemmebane går det ikke etter planen. Faren, som er aleneforsørger, har mistet jobben og skal flytte fra Trondheim – med sønnen motvillig med på slep. Elias’ eneste mulighet til å fortsette på elitenivået og holde liv i fotballdrømmen, er å prestere som et beist i finalen.

«Beist» handler om enkeltindividets plass i fellesskapet i en idrett som handler mer og mer om penger – der ungdom må opptre som profesjonelle for å nå drømmen.

Helene sjekker ut russere i Norge

Bilde fra Helene sjekker ut russere i Norge på NRK.

Sjanger: Dokumentar

Helene Sandvig syns det er skummelt at et av våre naboland fører krig i Ukraina. Hvordan er det for dem som har en fot på hver side av grensen mellom Norge og Russland?

Programlederen tar nok en gang tempen på dagsaktuell samfunnsproblematikk, og denne gangen tar hun en innsjekk med russere som i Kirkenes – et steinkast unna russergrensen.

Georgi er journalist og og flyktet fra hjemlandet til sikkerhet i Norge, men Luidmila demonstrerer mot krigen utenfor det russiske konsulatet – selv om det kan bety at hun aldri igjen kan reise hjem. Natalia er stolt av å være russer og vet ikke lenger hva hun skal tro.

Hvem er venn og hvem er fiende? Og hvordan påvirkes vanlige russere av hjemlandets krigføring?

De siste dødsdømte

Bilde fra De siste dødsdømte på NRK.

Sjanger: Dokumentar Sesonger: 1

Jeg har et håp om at det må bli til det gode – at jeg kanskje kan bli den siste som må gå i døden på denne måten. Så har det ikke vært forgjeves.

Dette skriver Ragnar Skancke, norsk undervisningsminister under andre verdenskrig, i et brev fra cellen der han satt å ventet på å dø. Skancke er den siste som er blitt henrettet i Norge.

Dokumentarserien «De siste dødsdømte» retter søkelyset mot et mørklagt kapittel i norgeshistorien: i tre år etter krigen – fra 1945 til 1948 – gjeninnføres dødstraff og 25 nordmenn henrettes. Hvem var disse menneskene? Og hvorfor valgte staten å åpne for at de kunne dømmes til døden?

Gjennom unge og gamle med personlige og faglige bånd, utforskes en lite omtalt del av rettsoppgjøret etter krigen. Og blir det slik Skancke håpet – at ingen andre dømmes til døden på norsk jord?

Jens & Isak på tynn is

Bilde fra NRK TV.

Sjanger: Dokumentar Sesonger: 1

Se det for deg: Alene med kameraten din i et vinterlandskap med svært tynn is – og så kommer dere bort fra hverandre. En av dere har nesten ikke mat eller utstyr på sleden, den andre har ingen mulighet for å få kontakt med den andre.

Da eventyrlystne Jens Kvernmo og Isak Dreyer ble kjent for knappe to år siden, så de neppe for seg at de skulle havne i en slik situasjon. I «Jens og Isak på tynn is» blir vi med de to kompisene til Grønland, der lever blant inuitter, jakter hvalross og navigerer farlig havis.

Og i villmarksserien er det ikke bare de ugjestmilde omgivelsene i Arktis som byr på utfordringer – også vennskapet blir satt på prøve.

Exit

Bilde fra Exit på NRK TV.

Sjanger: Drama / Krim IMDB-score: 8,2 Sesonger:

Med grove portretteringer av dop, sex og pengeskandaler basert på virkelige hendelser bak kulissene i norsk finansliv, har «Exit» sjokkert norske seere og fått mye omtale i media.

I den tredje, og dessverre siste, sesongen av denne dramaserien om den norske finanseliten begynner gutta i dress å merke på at de faktisk ikke er udødelige.

Samtidig vil de også øke de allerede latterlige store formuene sine. Dette ønsker de å gjøre ved å utnytte skatteparadis, grønne investeringer og kryptovaluta. Likevel er det ikke alle som støtter dem i dette, og det virker som om karma kanskje venter på gutta ved enden av veien. 

Hodet i klemme

Bilde fra Hodet i klemme på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar. Sesonger:

Det var intet mindre enn blod, svette, tårer og løse tenner da landslagstrener Fritz Aanes og Norges beste brytere sleit seg gjennom den ene utfordringen etter den andre i første sesong av «Hodet i klemme». 

Serien gir oss et unikt innblikk i brytermiljøet, med tunge treningsøkter, store forhåpninger og følelsesmessige utbrudd. Bryting er utvilsomt en heftig sport, og det er ikke mindre strevsomt for bryterne utenfor matta. 

I sesong 2 blir vi bedre kjent med Felix Baldauf, Morten Thoresen og Oskar Marvik, i tillegg stifter bekjentskap med stortalentet Exauce «Exo» Mukubu. Det blir neppe mindre kjefting fra trener Aanes i denne sesongen, siden alt handler om å ta medalje i VM og EM. 

Første sesong av «Hodet i klemme» ble hedret med to priser under fjorårets Gullruten for «Beste karakterdrevne dokumentarserie» og «Årets deltaker» til Fritz Aanes. 

Hvordan takler gutta treningsregimet hans denne sesongen?

Orion

Bilde fra Orion på NRK TV.

Sjanger: Humor / Sci-Fi Sesonger: 1

Hva får du når du spleiser voksenanimasjon à la «Rick and Morty» og «Final Space» med gutta fra podkasten «Dynga»? Sci-fi-komedien «ORION», vel. 

Året er 2089. Et norsk sikkerhetsteam bestående av vanærede politibetjenter tar over ansvaret for å beskytte solsystemet mot farer fra det ytre rom. Samtidig må de beskytte seg selv mot absurde trusler om bord romstasjonen ORION.

Serieskaper Henrik Farley spiller hovedrollen som Kristoffer – en politiversjon av Batman, hvis Batman hadde hjernen til en 13-åring som tror han er med i en actionfilm, og som har falt av sykkelen uten hjelm et par ganger for mye.

Vi møter også Martin Lepperød som en alkoholisert og deprimert kommandør og Jonis Josef i rollen som «Lovebot», ORIONs selvhøytidelige robotpsykolog som ble sendt til romstasjonen for å ha medvirket i en væpnet robotrevolusjon. Og som tidligere var Elon Musks sexrobot …

På tykk is

Bilde fra På tykk is på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar Sesonger:

Kan Kronprinsens gamle kite-kunstner få ham helskinnet over Grønlandsisen?

Til tross for at Grønland er verdens største øy, er den et sjeldent reisemål for de fleste av oss. Nå har du imidlertid mulighet til å oppleve Grønlandsisen når NRKs nye dokumentarserie «På tykk is» tar deg med på ekspedisjon, og det ifølge med selveste Kronprins Haakon.

Det er vindstyrken som rår når Kronprinsen og hans reisefølge – blant dem Vegard Ulvang og ekskursjonsleder Harald Dag Jølle – spenner på seg kite-utstyret med over 700 kilo utstyr i bagasjen. 

Halvveis over isødet stopper ekskursjonsfølget innom forskningsstasjonen EastGRIP, og får et innblikk i isforskernes arbeid på den opptil 2500 meter tykke isen. 

Kronprinsen har kitet siden 90-tallet, men kiting på Arktis er noe ganske annet. Her blir det sterke vindkast, 30 kuldegrader og en prins i stor boblejakke.

Vi lover et helvete

Bilde fra Vi lover et helvete på NRK TV.

Sjanger: Drama IMDB: 8.1 Sesonger:

Fra folkene bak supersuksessen «Rådebank» kommer nå en flunkende ny dramaserie. 

«Vi lover et helvete» er et kjærlighetsdrama om to unge fra Utfjord i Finnmark som befinner seg på vidt forskjellige sider av en gjeldende konflikt i lokalsamfunnet. 

Mens Reindriftssamen Elin jobber for å bevare familiens beitemarker, tar klimanekteren Daniel jobb i den lokale gruven for å tjene penger til å ta vare på familien. Kan de finne en fellesgrunn hvor kjærligheten kan blomstre? 

Klar til strid

Bilde fra Klar til strid på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar Sesonger:

Denne norske dokumentarserien tar tempen på noe som de aller fleste av oss må ta stilling til på et tidspunkt i livet: Førstegangstjenesten.

I «Klar til strid» går vi tett på ungdommene på Setermoen, Norges største militærleir. Her blir vi kjent med noen av rekruttene som flytter hjemmefra og for første gang opplever militærdisiplin. 

Det er absolutt ikke noe som går like lett for alle sammen. Her er det duket for oppturer og mestring, men også nedturer og lange, slitsomme dager. 

Flus

Bilde fra Flus på NRK TV.

Sjanger: Krim / Komedie Sesonger:

Kategorien «norske krimserier» opplever en oppsving om dagen, delvis takket være denne NRK TV-komedien.

Gangsterserien «Flus» skildrer gjengkriminaliteten i Oslo mot slutten av 90-tallet. Med blant andre Herman Flesvig i spissen. 

Her følger vi blant andre vennene Even og Bæbs. Bæbs tenker ikke på seg selv som en gangster, og mener at han ikke blir preget av konsekvensene av å leve i et kriminelt miljø. Dette endrer seg dog kjapt når han blir involvert i en krangel mellom to rivaliserende pakistanergjenger. 

Serieskapere Mikael Samuelsen og Yosef Woldemariam (fra Madcon) har jobbet hardt for å skape et unikt og underholdende univers – noe de har fått til.

Dagbladet trillet en femmer på terningen og kalte serien «forbasket morsom».

NB: Titlenes IMDB-score er basert på poengsummen serien/filmen har i skrivende stund. Vi tar forbehold om at det reelle tallet kan endres på IMDB i etterkant.