Best på NRK TV akkurat nå

Bilde fra utvalget på NRK TV som kan sees i NRK-appen.

Den beste strømmetjenesten for norsk underholdning har mye mer enn bare Gullrekka.

NRK-appen er en av de mest mangfoldige og spennende strømmetjenestene i Norge. 

Glimrende dokumentarer, fengende drama og koselig reality er bare noe av det du kan se i statskanalens strømmetjeneste. Og det beste av alt? Du finner den rett på T-We-boksen, slik at du kan kose deg med alt innholdet rett på den store TV-skjermen.

Under finner du noen anbefalinger til det beste innholdet på appen akkurat nå:

Les mer om NRK TV på T-We-boksen

Louis Theroux ser tilbake

Louis Theroux

Sjanger: Dokumentarserie  IMDB Score: 7,5

Hvis du ikke er kjent med Louis Theroux fra før av, så er det altså snakk om han sjarmerende, litt keitete journalisten med et særegent talent for å komme innenfor de mest marginale miljøer. Theroux stiller dypt personlige og ofte konfronterende spørsmål, men gjør det med en oppriktighet og nysgjerrighet som alltid oppleves genuin.

I denne runden er programmet lagt opp som et tilbakeblikk på tidligere reportasjer, hvor Theroux reflekterer rundt historiene deres, og hvor de står i dag. Der tidligere sesonger har vært tettere på et spesifikt miljø eller en person, zoomer de nye episodene ut for å plassere både journalisten og intervjuobjektene i en større samfunnsmessig kontekst.  

Det er en form for resirkulering av tidligere innhold, dette her, men når det opprinnelige materialet er såpass relevant og treffende, så holder det i monn.

Se trailer her.

Do Not Split

Do Not Split

Sjanger: Kortfilm IMDB: 7,5

Da det brøt ut voldsomme demonstrasjoner i Hong Kong i 2019, fikk vi se bilder som rystet en hel verden. Bakgrunnen er tiår med konflikt og uenighet om graden av selvstyre i Hong Kong, helt siden byen ble frigjort fra britene i 1997. Stridens kjerne er hongkongernes ønske om reelle demokratiske prosesser og representasjon, i et politisk landskap der majoriteten av beslutningstakerne er pro-Kina.

Anders Hammer er den norske regissøren som satt seg på flyet med kamerautstyr og mikrofon da opptøyene startet, og har i «Do Not Split» dokumentert protestene på gatenivå. Resultatet er en sitrende skildring av hva som skjer når et folk trosser myndighetene sine, og hvor mye noen mennesker er villige til å risikere for frihet og rettferdighet.

Også må vi jo tilføye: «Do Not Split» er nominert til Oscar i kategorien beste kortdokumentar. Vi krysser fingrene.

Se trailer her.

The Durrells

The Durrells på NRK TV

Sjanger: Drama Sesonger: 4 IMDB: 8,2

Kjenner du på reiselengselen? Denne biografiske dramakomedien følger Louisa Durrell og hennes fire barn, som tar den lange turen fra Bournemouth til den greske øya Korfu på midten av 30-tallet. 

Forviklinger, intriger, romantikk og kulturkollisjoner oppstår, og serien har blitt beskrevet som «en kvalitetssåpe» av The Guardian. I rollen som familiens matriark finner vi Keeley Hawes, kanskje best kjent som innenriksminister Julia Montague i thrilleren «The Bodyguard».

Gamerne

Bilde fra Gamerne på NRK TV

Sjanger: Dokumentarserie Sesonger: 1

På verdensbasis er det over 500 millioner mennesker som følger e-sport – eller profesjonell gaming, på godt norsk. Blant klodens beste finner vi fire nordmenn, deriblant Emil «Nyhrox» Bergquist, regjerende verdensmester i gigantspillet «Fortnite». 

Gjennom tolv episoder av «Gamerne» følger vi firkløveret gjennom skuffelser og triumfer, stjernestatus, forhold som blir satt på prøve og avgjørende veivalg i karrieren. 

Se trailer her

Kokkeliv

Kokkeliv

Sjanger: Dokumentarserie Sesonger: 1

Den inspirerende dokumentarserien «Kokkeliv» lar fire fremragende, men uortodokse norske kokker representere hver sin årstid. 

Her møter vi punkeren fra Bergen som snublet tilfeldig inn i bransjen, Norges yngste mester i kokkekunst som dro hjem til nord og gastronomisk lykke på landet. Respekten for råvarer og sesong er en filosofi alle de fire deler, og det serveres selvsagt også saftige appetittvekkere underveis.  

Frontkjempere

Bilde fra Frontkjempere

Sjanger:  Dokumentarserie IMDB Score: 5,6 Sesonger: 1

I skyggen av Max Manus, Gregers Gram og Gunnar «Kjakan» Sønsteby befinner det seg tusenvis av nordmenn som kjempet på tyskernes side under andre verdenskrig – såkalte frontkjempere, som dro ut av landet for å kjempe Adolf Hitler.  

Hva var det som motiverte dem til å verve seg og hva var det de opplevde på Østfronten – tusenvis av kilometer hjemmefra? Deltok et stort antall frontkjemperne i nazistenes grusomheter, eller var de de uvitende om mye av det som ventet og ble kastet inn i en krig de ikke ante konsekvensene av? 

I «Frontkjempere» forteller de involverte sin egen historie, godt hjulpet av dramatiseringer av slagene de befant seg i og historikernes dom over handlingene deres. 

Small Axe

Bilde fra Small Axe på NRK TV

Sjanger: Drama IMDB Score: 7,9  Sesonger: 1

Det siste årets mest kritikerroste TV-produksjon? Den æren tilfaller kjapt «Small Axe», en antologi med fem filmer signert Steve McQueen («Hunger», «12 Years a Slave»). 

Alle filmene tar utgangspunkt i vestindiske miljøer i London på 60-, 70- og 80-tallet, og kampen for rettferdighet i et rasistisk samfunn strekker seg som en rød tråd gjennom hele prosjektet. Men like viktig er hyllesten til karibisk kultur – ikke minst gjennom et hysterisk flott soundtrack. Denne må du få med deg. 

Se trailer her

Det som ikke skulle skje

Bilde fra Det som ikke skulle skje på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar Sesonger: 1

NRKs nye ungdomsserie «Det som ikke skulle skje» beskrives kort og effektivt av kanalen selv: «Ekte historier om overgrep». 

Ved hjelp av programleder Lydia Gieselmanns direkte fortellerstil og ujålete animasjonsstrekk tas vi med inn i situasjoner der grenser har blitt overskridet – fra spredning av nakenbilder til festvoldtekt – og hvilke konsekvenser det får for både offer og overgriper. 

«Det som ikke skulle skje» er skreddersydd for ungdom fra 12 år og oppover, men voksne vil også kunne ha utbytte av å se disse tankevekkende episodene.   

Se trailer her.

«Framing Britney Spears»

Bilde fra Framing Britney Spears på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar IMDB Score: 7,4 Lengde: 74 minutter

I over 13 år har popstjernen Britney Spears ikke kunnet ta egne avgjørelser angående livet sitt. 

Etter et mentalt sammenbrudd som paparazziene slukte og solgte til tabloidaviser på tvers av kloden for millionsummer, ble det bestemt at den da 26 år-gamle kvinnen ikke lenger kunne ta vare på seg selv. Hun ble umyndiggjort og hennes far fikk fullstendig kontroll over hennes økonomi og personlige avgjørelser. 

«Framing Britney Spears» er den svært omtalte dokumentaren som tar en titt bak kulissene rundt den beskyttede popprinsessen, og som ser nærmere på hva slags hensikter menneskene rundt henne egentlig har.

Hvordan kan det ha seg at en voksen kvinne som er sterk nok til å turnére rundt hele kloden, spille inn album og tjene flerfoldige millioner hver kveld på scenen, samtidig blir ansett som så sårbar og skjør at hun ikke kan bil alene i en alder av 39 år? 

TV Guide skryter av dokumentarens evne til å forklare den svært kompliserte posisjonen Spears befinner seg i, men vektlegger også hvordan den viser oss hva som ledet opp til den. 

– Dokumentaren påminner oss også på glimrende vis hva som ledet opp til Spears’ offentlige “sammenbrudd”, og hvor ondskapsfull verden kan være mot en popstjerne, skriver nettsiden. 

Se trailer her.

«The Fall»

Bilde fra The Fall på NRK TV.

Sjanger: Krim IMDB Score: 8,2 Sesonger:

Nå er også tredje og avsluttende sesong av den britiske krimserien «The Fall» kommet til NRK TV, og selv om den er blitt noen år gammel (den ble avsluttet i 2016) er den definitivt verdt å se for fans av britisk krim. 

«The Fall» kretser rundt Stella Gibson (Gillian Anderson) og hennes jakt på en seriemorder som brutalt myrder kvinner i Belfast. Morderen spilles av Jamie Dornan (det er ingen spoiler, men avsløres tidlig i serien), som fikk sitt store gjennombrudd her før han sikret seg ytterligere berømmelse i «50 Shades»-filmene. 

Gillian Anderson har fått mye skryt for sin rolle som den sylskarpe og seksuelt frigjorte Stella Gibson, men serien har tidvis også fått noe kritikk for måten den portretterer seksualisert vold. Vi anbefaler at du tar en titt og tar stilling selv. 

Se trailer her.

«Fortell meg hvem jeg er»

Bilde fra Fortell meg hvem jeg er på NRK TV.

Sjanger: Historisk drama IMDB Score: 6,6 Sesonger:

NRK TV satser stadig tung på europeiske serier, og denne gangen har de hentet en spansk storproduksjon basert på en bestselgende roman av Julia Navarro. 

Boken var en gigantisk suksess i Spania (selv om den er 1100 sider lang), og forventningene har derfor vært enorme til TV-adapsjonen. 

«Fortell meg hvem jeg er» er en episk fortelling om Amelia, som bor og lever i en overklassefamilie i Madrid på midten av 30-tallet. Dette er ikke et tilfreddsstillende liv for Amelia, hun vil ha mer, og snart engasjerer hun seg i frivillig arbeid for byens fattige.Der forelsker hun seg i kommunisten Pierre. 

Amelia velger til slutt friheten og kjærligheten framfor en trygg tilværelse med en mann hun ikke elsker, og livshistorien hennes blir også en fortelling om det 20. århundre.  

Se trailer her.

«Maxitaxi Driver»

Bilde fra Maxitaxi Driver på NRK TV.

Sjanger: Komedie / Drama Sesonger: 1

I «Maxitaxi Driver» møter vi en mann som ifølge seriebeskrivelsen «aldri kom seg ut av mors skygge og inn i et eget liv». Steinar Sagen spiller Jan Egil - en 43 år gammel pornoavhengig mann som bor i sokkelleilighet hjemme i morens hus, som på siden jobber som taxisjåfør. 

Komiserien tar for seg Jan Egils store drøm om å treffe den rette - noe han gjør. I en kollisjon med bilen, selvsagt. 

Dagbladets anmelder var svært fornøyd med serien, og skryter mye av dens spesielle blanding av mørke situasjoner og kosesteming med humoristiske undertoner:

 – Den morsomste norske serien jeg har sett på lenge, skriver anmelderen og gir terningkast 5. 

Serien anbefales spesielt for de som er glade i humoren vi har sett fra Sagen i hans eget Radioresepsjonen-program. 

Se trailer her.

«Den tynne blå linjen»

Bilde fra Den tynne blå linjen på NRK TV.

Sjanger: Krim / Drama IMDB Score: 7,7 Sesonger: 1

Dette svenske krimdramaet byr på et intim og ektefølt innblikk i livene til fire politikonstabler i Malmö, hvor kriminaliteten regjerer. Det finnes knapt skille mellom privatliv og jobben, og spenningen er konstant høy for karaktergalleriet. 

Serien utspiller seg som en mer realistisk politiserie, som en skarp kontrast til de høydramatiske liv-og-død-elementene som ofte preger skandinavisk krim. 

Blant hovedkarakterene er Sara, en kristen kvinne for Norrland som ikke klarer å legge fra seg politihatten når hun kommer hjem om kvelden, og Magnus, en mann med lengre erfaring fra jobbet - som vil hjelpe Sara med å vende seg til det røffe yrkeslivet.

VG gav serien terningkast fem, og skrøt av dens evne til å få selv små karakterer til å virke realistiske og godt tegnede. 

– Det er en meget velskrevet og vellaget serie, som evner å si noe det er verdt å få med seg om storbyens kompleksitet. Den er dessuten oppsiktsvekkende godt spilt.  

Serien utkommer ukentlig på NRK TV. 

Se trailer her.

«Rådebank»

Bilde fra Rådebank på NRK TV.

Sjanger: Drama  IMDB Score: 7,3 Sesonger: 2

Den populære dramaserien om rånerne fra Bø er tilbake med en ny sesong, og i årets dose er det duket for et virkelig oppgjør mellom GT, resten av gjengen og lokalpolitikerne som ønsker å fjerne dem fra sentrum. 

Kjærligheten er vrien å få til å funke, og spørsmålet om hvordan det vil gå med Hege og GT henger fortsatt i lufta. Samtidig gjør gutta seg klare for å gi Sivert den beste sommeren noensinne før han satser på NTNU og ingeniørstudiet. 

Da den første sesongen av «Rådebank» først ble vist på NRK TV i 2020, ble den en seersuksess på tvers av befolkningen. Bygdefolk eller bymenneske - historien om Bø-rånerne fenget alle. 

– NRKs «Rådebank» tar kjøreglede på sjeldent alvor, og klarer med det å bli en forfriskende hjertevarm dukkert i det som er for mange et ukjent og utskjelt utkantsmiljø, skrev Dagbladet i en anmeldelse av seriens første sesong

Se trailer her

«Stolthet og forfall»

Bilde fra Stolthet og forfall på NRK TV.

Sjanger: Drama / Komedie Sesonger: 1

Hvordan er det egentlig å være en middelaldrende kvinne i det norske samfunnet? Hva fyller man livet med når redet er tomt og man har oppnådd alt det man i utgangspunktet hadde sett for seg? 

NRKs nye dramakomedie «Stolthet og forfall» tar for seg Merethe, som er på vei inn i en ny fase i livet. Den yngste datteren har flyttet hjemmefra, og i det hun og mannen Sigurd blir alene hjemme for første gang på flere tiår får hun beskjed om at hun har nådd overgangsalderen. 

Serien tar for seg tematikk som falmende kjærlighet, en ny jakt på spenning og en trang på å leve uten å kjenne seg som at man er utgått på dato. Hjertevarme og relaterbar humor kombineres i en serie som mange sannsynligvis vil kjenne seg igjen i. 

– Dette er en ujålete produksjon som skildrer hverdagsmennesket - små liv har også stort drama, sier Ingunn Beate Strige Øyen, som spiller hovedkarakteren Merethe. 

Se trailer her

«Elevrådet»

Bilde fra Elevrådet på NRK TV.

Sjanger: Humor / Mockumentary Sesonger: 1

Har du noensinne kjent på behovet for en norsk mockumentary-serie i samme stil som «The Office»?

P3-produserte «Elevrådet» sikter sannsynligvis ikke like høyt som Steve Carrell-klassikeren, men klarer likevel fange den joviale sjarmen og treffsikre humorsansen fra sjangeren. 

Serien følger elevrådet ved fiktive Sauejordet VGS, hvor rådets leder Seda - en ung kvinne med store håp og forventninger til det kommende semesteret - har en tøff åpenbaring: Selv om man er med i elevrådet betyr ikke at man bryr seg om elevrådet. 

Humorserien har satt sammen en gjeng av lett gjenkjennelige og gjennomførte rollefigurer, som weed-enthusiasten Joffe, som er med i rådet for å unngå å stryke i orden, Harald (som kun bryr seg om å få fikset en ny sykkelparkering og Rikke - en førsteklassing på jakt etter en ny personlighet.

Se trailer her.

«Aukrust - Gud velsigne vår herre»

Bilde fra Aukrust - Gud velsigne vår herre på NRK TV.

 Sjanger: Dokuserie Sesonger: 1

Få av vårt lands kunstnere har fanget den norske folkesjelen like godt som Kjell Aukrust har. Tegneren stod bak et figurgalleri og filmunivers som nærmest alle har et forhold til. Solan, Ludvig og Reodor Felgen har faste plasser i manges hjerter, og fortsetter å fenge nye generasjoner den dag i dag. 

«Aukrust - Gud velsigne vår herre» er dokumentaren om den utadvendte kunstneren, som gir et innblikk hvordan han var bak dukkene og kulissene. Over tre avsnitt tar denne dokuserien for seg livet Aukrust hadde med hans livs kjærlighet - Kari - og viser ham på sitt mest naturlige vis - som er så langt unna et A4-menneske man kan komme. 

Se trailer her.

«Guds utvalde»

Bilde fra Guds utvalde på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar  Sesonger: 1

I denne svært omtalte Brennpunkt-dokumentaren tar NRK en titt bak de lukkede dørene i noen av de kristne trossamfunnene vi finner langs det norske land. 

En av de kontroversielle timeslange episodene gjør et dypdykk inn i Smiths venner-gruppen og deres styrtrike åndelige leder, Kåre Smith. Blant det som avdekkes er ulike former for sosial kontroll og økonomisk samrøre. 

– Brennpunkt har sett på hvordan [trossamfunnene] forholder seg til temaer som demokrati, likestilling, rettssikkerhet og økonomi, skriver NRK selv om serien. 

Materialet og emnet er kontroversielt, og denne dokuserien er både nådeløs og opplysende i metodikken deres.  

«Exit Nordpolen»

Bilde fra Exit Nordpolen på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar Sesonger: 1

– Jeg har drømt om å gjøre en klassisk polarekspedisjon lenge, forteller Børge Ousland i traileren til hans nye dokuserie. 

I fjor bega han seg omsider ut for å krysse Polhavet på ski, noe som absolutt ikke er barnemat - selv når det er erfarne polfarere det er snakk om.

Alt gikk ikke som planlagt, og når ting går galt på polferd står gjerne livet på spill.

«Exit Nordpolen» tar oss med gjennom hele den utrolige ekspedisjonen, og byr på glimrende underholdning i nydelige naturlandskap. 

Se trailer her.

«Stjernestøv»

Bilde fra Stjernestøv på NRK TV.

Sjanger: Eventyr / Julekalender Sesonger: 1

Det siste tilskuddet blant NRKs julekalendere er her, og det er intet mindre enn glimrende familieunderholdning. «Stjernestøv» er sentrert rundt unge Jo, som opplever at foreldrene skal skilles og han må flytte til et nytt sted. Livet hans er i endring, og han må forsøke å få nye vennskap. Den første vennen han får finner han dog på et uventet sted - på loftet.

Jo oppdager at det bor en jente med magiske krefter oppe på loftet, som kommer fra det mystiske «nord». Det hele er på et vis knyttet til at Nordstjernen har slukket. Men hvordan? 

– «Stjernestøv» skal ha honnør for å prøve å fortelle en litt mer «vanskelig» fortelling om julen. Og ikke bare fokusere på overnaturlig spenning og god stemning, skriver VGs anmelder og skryter blant annet av seriens skuespillerne - både unge og eldre. 

«Stjernestøv» byr på magisk underholdning i adventstiden, og passer hele familien.

Se trailer her.

«Diego Maradona»

Bilde fra Diego Maradona på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar Lengde: 124 minutter 

Om du kjenner på tørsten etter Maradona-materiale, trenger du ikke lete lengre enn NRK TV-utvalget. 

Den glimrende dokumentaren «Diego Maradona» tar for seg fotballspillerens overgang fra FC Barcelona til S.S.C. Napoli i 1984, og er vel verdt en titt. 

Ved første øyekast kan det virke som en tradisjonell sportsdokumentar om en legendarisk fotballspiller, men den Asif Kapadia-regisserte hyllesten manøvrerer seg gjennom materialet med en sylskarp forståelse og dybde. 

– Filmen er sår, vond, strålende og en knyttneve av et fotballportrett med en lærballartist som verden aldri noensinne kommer til å se maken til igjen, skriver Dagbladets anmelder og triller terningkast fem

Se trailer her.

«Maskorama»

Bilde fra Maskorama på NRK TV.

Sjanger: Underholdning / Konkurranse Sesonger:

Her er en gladnyheter for alle som kjenner seg litt lei av hverdagslige sangkonkurranser: NRK TVs nye «Maskorama» er helt spinnvilt og alt annet enn hverdagslig. 

Konseptet, som er basert på det sørkoreanske «King of Mask Singer»-fenomenet, er latterlig enkelt og svært effektivt: 

Hver uke inntar en gruppe kjendiser - sangere eller ei - en scene. De opptrer i fjonge og bizarre kostymer slik at ingen får vite identiteten til den som synger. Deretter stemmer publikum på sine favoritter, og prøver å gjette hvem som skjuler seg bak de ulike maskene ut i fra en rekke hint som oppgis.

På slutten av episoden må den med minst stemmer forlate programmet, og vi får se hvem som gjemte seg bak masken. «Maskorama» er ukomplisert moro som bare skaper godstemning. 

Serien har allerede gjort det stort hos NRK med over 800.000 seere, og selv om vi kanskje ikke har sett noen like ikoniske øyeblikk som da talkshow-verten Wendy Williams gryntet seg gjennom sin opptreden på det amerikanske programmet, så vil nok «Maskorama» by på noen av vinterens mest uforglemmelige TV-øyeblikk.

«White Wall»

Bilde fra White Wall på NRK TV.

Sjanger: Thriller  IMDB Score: 5,9 Sesonger: 1

Vår egen Aksel Hennie spiller i en av høstens mest spennende thrillere, nemlig den svensk-finske produksjonen «White Wall».

Serien starter i det tre arbeidere omkommer i det som bare kan beskrives som en mystisk sprengningsulykke i en gruvesjakt. I etterkant mørklegges hendelsen, og ingen kan forklare hva slags hvit flate det er som har blitt avdekket av eksplosjonen.

Hennie har rollen som ingeniøren Lars Ruud, som leder arbeidet med å lage det som skal bli et av verdens største depoter for atomavfall. Lars er under press da prosjektet hans ikke bare er meget forsinket, men også fordi miljøaktivister gjør alt de kan for å stoppe ham i å gjøre jobben sin. 

Over åtte episoder dykker vi ned i både gruven og mysteriet sammen med Lars og crewet. Hva slags betydning har det merkelige funnet for arbeiderne? Og vil de egentlig vite svaret? 

Se trailer her

«Therese - jenta som forsvant»

Bilde fra Therese - jenta som forsvant på NRK TV.

Sjanger: True crime / Dokumentar Sesonger: 1

Saken om den savnede niåringen Therese fra Fjell i Drammen i 1988 sies å være den mest omtalte forsvinningssaken i norsk historie. Jenta forsvant så og si uten spor, og ble aldri funnet. Familien sitter fortsatt uten svar, og de ledetrådene som den gang fantes er for lengst borte.  

Over fem episoder dykker denne true crime-serien ned i saken, og prøver å få et svar på det store spørsmålet: Hva skjedde egentlig med Therese? Får vi noensinne svar?

– Gripende virkelighetskrim, skriver VGs anmelder og triller terningkast 5

Se trailer her

«Sommaren 85»

Bilde fra Sommaren 85 på NRK TV.

Sjanger: Drama / Komedie IMDB Score: 7,3 Sesonger:

Nostalgien står i høysetet når svenske SVT tar oss tilbake til 80-tallet i «Sommaren 85». Lysthus, høye hårfrisyrer og sylskarpe neonfarger så langt øyet kan se. 

Seriens handling er satt til en liten familie med en enda mindre lommebok. 15 år gamle Lena, hvis liv er basert på serieskaper Emma Hambergs egen oppvekst, drømmer om å ha den beste sommeren noensinne. Hun lengter etter å dra på språkreise til England, men pengene strekker ikke helt til for mammaen Åsa og bestemoren Barbro. 

Dynamikken mellom de tre kvinnene sitter som støpt, og vitsene treffer umiddelbart. Svenske Aftonbladet kaller det for en feelgood-serie, og skryter: 

– Sjarmerende og velspilte «Sommaren 85» tar oss med tilbake til et mer uskyldig og mindre komplisert Sverige.

Se trailer her.

«Atlantic Crossing»

Bilde fra Atlantic Crossing på NRK TV.

Sjanger: Historisk drama IMDB Score: 7,5 Sesonger: 1

Med tidenes største budsjett for en norsk serie og et spennende internasjonalt cast (Sofia Helin, Tobias Santelmann og «Twin Peaks»-legenden Kyle MacLachlan), var det alltid tydelig at dramaserien om Kronprinsesse Märthas flukt til USA under andre verdenskrig kom til å bli en massiv affære - til tross for en varierende mottakelse blant kritikerne. 

Over syv episoder dekker serien Märthas politiske oppvåkning og hennes forsøk på å overtale hennes nære - potensielt intime - venn President Roosevelt til å hjelpe de allierte i kampen mot Hitlers regime. 

Selv om deler av historien er oppdiktet for underholdningsverdi (godt illustrert av NRKs ukentlige artikler om seriens faktagrunnlag), byr «Atlantic Crossing» med stort sett korrekte historiske rammer på et fascinerende innblikk i hvordan nazistenes invasjon av Norge påvirket Märtha og kongefamilien. 

Se trailer her.

«Muldvarpen - Nord-Korea avslørt»

Bilde fra Muldvarpen - Nord-Korea avslørt på NRK TV.

Sjanger: Dokumentar IMDB Score: 8,8 Sesonger:

Over en periode på 10 år infiltrerte den uføretrygdede kokken Ulrich Larsen regimet i Nord-Korea. Han avslørte hemmeligheter, har samlet sjelden informasjon og bevis som viser at landet begår grusomme akter mot egen befolkning - på et nivå som CIA og andre etterretningstjenester bare kan drømme om. 

Dette er grunnlaget for den tredelte Brennpunkt-dokumentaren «Muldvarpen - Nord-Korea avslørt». Med skjult kamera og skjult identitet har Larsen og en annen person jobbet i det skjulte for å gi offentligheten innblikk i hvordan dette landet går frem for å omgå verdenssamfunnets sanksjoner.

Kontroversiell som få, og svært unikt i sin sjanger. Dette kan være høstens, om ikke årets, største dokumentarserie.

«Helvete - historien om norsk black metal»

Bilde fra Helvete-dokumentaren på NRK TV-appen.

Sjanger: Dokumentar / Musikk  IMDB Score: 8,1 Sesonger:

Black metal er en essensiell del av norsk musikkultur, men hvor mye kan du egentlig om den musikalske nisjen? 

«Helvete» er en dyktig musikkdokumentar for både sjangereksperter og ferskinger innenfor black metal. Kritiker Asbjørn Slettemark poengterer at serien varierer litt i kvalitet, men at de to første episodene er spesielt solide.

– Det er noe av de beste jeg har sett av norsk musikkdokumentar. Der fortelles historien om Mayhem og tiden før og etter Deathcrush i fascinerende detalj. Intervjuene er gode. Nye kilder snakker. Klippen er elegant og handlingen flyter perfekt gjennom episodene, skriver Slettemark.

Se trailer her.

«Førstegangstjenesten»

Bilde fra Førstegangstjenesten.

Sjanger: Komedie IMDB Score: 8,3 Sesonger: 1

Da Herman Flesvig først debuterte militærparodien «Førstegangstjenesten» i 2019, var tanken egentlig å bare ha to korte episoder. Etter at episodene ble sett av flere hundretusen, bestilte NRK mer av serien. Høstens nye episoder har nå blitt sett av over 1,3 millioner (!) nordmenn. 

I serien spiller Flesvig en rekke militærrekrutter med forskjellige forventninger og holdninger til førstegangstjenesten, blant annet en bortskjemt pappagutt, en hardbarka blondine og en som tror han allerede er i krig. Parodiene er morsomme, overraskende og tar norske stereotyper på kornet. 

«Førstegangstjenesten» holder på å etablere naturtalentet Herman Flesvig som en av landets største komikere, på lik linje med det som «Borettslaget» gjorde for Robert Stoltenberg for snart to tiår siden.

Se trailer her.

«Norsk-ish»

Bilde fra Norsk-ish som du kan se på NRK-appen.

Sjanger: Drama IMDB Score: 7,6 Sesonger: 1

«Norsk-ish» har blitt møtt med jubel fra anmelderne: Serien har hanket inn femøyde terninger fra VG og Dagsavisen, mens Dagbladet smeller til med en sekser og beskriver den som «sylskarp» og «glimrende».

Vi følger tre unge nordmenn med innvandrerforeldre, som må manøvrere seg gjennom samfunnet med ett bein i hver kulturelle leir – med medrivende, morsomt og tankevekkende resultat.

Se trailer her.

«Mummidalen»

Bilde fra Mummidalen på NRK TV.

Sjanger: Eventyr / Familiedrama IMDB Score: 7,1 Sesonger: 1

Mummitrollet er tilbake i moderne drakt, med den samme sjarmen han hadde da han først dukket opp på norske skjermer på 90-tallet. My, Sniff og alle vennene vi kjenner begir seg ut på nye eventyr basert på Tove Janssons elskede barnebøker. 

Per standarden for Janssons historier passer serien for hele familien - enten man er 8 eller 80. Figurgalleriet er koselig, universet er fengende - enten det er familiært og nostalgisk eller noe du møter for første gang.

Se trailer her.

NB: Titlenes IMDB-score er basert på poengsummen serien/filmen har i skrivende stund. Vi tar forbehold om at det reelle tallet kan endres på IMDB i etterkant.

Relaterte artikler

Se flere artikler