Tilbehor

Kom i bedre form med en god smartklokke

Er du inne i en god stim med treningen? En smartklokke kan hjelpe deg å nå treningsmålene dine. Her får du noen gode tips på veien.

Dame med god smartklokke

En god smartklokke kan bidra til å holde motivasjonen oppe, enten du foretrekker styrketrening med manualer og kettlebells, yoga på stuegulvet eller en tur i marka. Smartklokker passer til alle treningsformer, også hvis du foretrekker å «bare» gå på tur.

Helsedirektoratet anbefaler minst 150 minutter med moderat aktivitet i uken eller 75 minutter med høy intensitet. Men husk at alt er lov – hvordan du ønsker å trene, er selvfølgelig helt opp til deg.

For å bedre få oversikt over hvor mye du faktisk trener, kan en smartklokke være svært nyttig. Via avanserte sensorer innebygd i alle moderne smartklokker kan du måle alt fra aktivitetsnivå til hvor mange meter du befinner deg under vann – I Apple Watch Ultras tilfelle helt ned til 40 meter!

Og så kan du selvsagt måle mer normale treningsaktiviteter enn 40-metersdykking også – ja, det er en hel verden av treningshjelp der ute med en smartklokke!

Bedre trening med smartklokke

Mange har nok hørt om skrittellerfunksjon på smartklokker, og dette har du da også i de fleste mobiltelefoner. Men de fleste klokker kommer også med en perlerad av avanserte, forhåndsprogrammerte modi for ulike aktiviteter og øvelser. Så uansett om du er langrennsløper eller bedriver intervalltrening – klokka kan nok måle det. 

Du kan også stille inn etter alder, så opplegget tilpasses din livssituasjon. Videre vil du også enkelt kunne måle fremgang, både via direkte data og statistikk på klokken og ved kvalitetsmålinger klokken kan gi deg ved behov. Litt som å spørre den semi-profesjonelle kompisen din om du trener riktig, og få et svar tilbake – klokka er også en kompis, bare en veldig liten og metall- og glassbefengt kompis.

De fleste smartklokker lar deg også sammenligne din egen fremgang med venners, så om du ikke befinner deg i nærheten av treningskameratene kan du altså likevel få i gang en liten, vennlig konkurranse. Slikt kan bygge motivasjon og disiplin! Og om du ikke liker å dele dataene dine med andre, kan klokken også rose og rise deg etter behov, altså.

God smartklokke på armen fjellklatring

Mange foretrekker naturen fremfor treningsmatten. Da er det fint å vite at alle nye modeller kommer med GPS-sporing som registrerer hvor du beveger deg, hvor langt du løper eller går på ski, samt maks- og gjennomsnittshastighet din. Dette er inkludert i treningsappene til Apple og Samsung. I nyere modeller får du også «backtracking»-funksjon med kompass. Så om du er ute på tur og vil gå samme rute tilbake, kan du simpelthen be klokka lede deg i sporene du gikk tilbake til start.

De mest avanserte smartklokkene, som Apple Watch Ultra, har til og med egen GPS-antenne med ulike frekvenser, som gir deg helt presise posisjoner. Det er også høydemåler i de fleste klokker som standard, om du er en fjellvant turgåer. Resultatet er uansett at dataene du får er korrekte, og at du vet du kan stole på dem.

Dette er ikke bare nyttig for «treningsnerder» – de aller fleste vil ha glede av å måle progresjonen sin. Å se at du gjør fremgang kan være en stor motivasjonsfaktor i seg selv og gjøre det lettere å holde nyttårsforsettet.

Apple Watch tar tar vare på helsa

Smartklokker kan også hjelpe deg med å ta enda bedre vare på helsen din. Med en avansert sensor måler Apple Watch 8 oksygenmetningen i blodet ditt, altså hvor mye oksygen som tas opp og sendes rundt i kroppen din. Det kan nemlig være god og viktig indikator for den generelle helsetilstanden din. 

Bare vær obs på at akkurat denne funksjonen ikke er å finne i Apples rimeligste modell, Apple Watch SE. Foruten det har den omtrent alt du kunne ønske deg, dog – og om du virkelig vil slå på stortromma får du både dette og masse andre enda mer avanserte funksjoner i Apple Watch Ultra.

Både Watch 8 og Watch Ultra kan også ta EKG-målinger av hjertet ditt og varsle deg om ujevn og potensielt alvorlig hjerteryme. Det kan bidra til å oppdage tegn til hjerteflimmer. De fleste moderne klokker har i tillegg nødmodus, der klokken selv kan varsle om den tror du har vært utsatt for en fallulykke eller lignende – og den kan i noen tilfeller også sende SOS-signal av ulik art.

Samsung Galaxy Watch måler kroppen din

Også Samsung Galaxy Watch 6 (og den større og Galaxy Watch 6 Classic) måler både puls og oksygenopptaket ditt, og kan måle EKG og blodtrykk. Du kan også overvåke endringer i fettprosent, muskelmasse og BMI. Det gjør du enkelt ved å holde to fingre inntil knappene på siden av klokken i ca. 15 sekunder.

Bruker du klokken om natta, vil du få en god oversikt over søvnmønsteret ditt. Søvn er også noe Apple måler, for øvrig.

samsung galaxy watch 6

Samsung-klokker kan også hjelpe deg å forbedre teknikken din. Gjennom analyser av balanse, steglengde og bakkekontakt, vil den for eksempel gi deg konkrete tilbakemelding for hvordan du får et bedre løpesteg.

I Samsung Health-appen kan du sette deg helsemål, og enkelt holde oversikt over hvordan du ligger an. Appen hjelper deg også å ta vare på den mentale mentale helsen din ved å ta kontinuerlige stressmålinger, og finne bakenforliggende årsaker til at du opplever stress og komme med forslag til løsninger.

Tilpass klokken til dine aktiviteter

Mange som trener er glade i å høre på musikk mens de trener også, og her kan de fleste klokker tilfredsstille behovene. Mange nyere smartklokker lar deg derfor lagre spillelistene dine lokalt på klokken, enten du bruker Spotify, Tidal eller Apple Music – slik at du kan bli helt mobilfri på joggeturen. Simpelthen koble til trådløse ørepropper, og jogg i vei! Ja, det finnes sågar propper laget for svømmere, og de fleste nye klokker er vanntette til mange meters dybde. Så om du virkelig vil er det mulig å lage vei i vellinga også her!

Og om du er bekymret for hva slags «fashion statement» du sender ut, så er det nok beroligende å høre at de fleste smartklokker kommer med et stort utvalg av digitale urskiver. Dermed kan du enkelt tilpasse klokken slik at den viser informasjonen du anser som relevant – på den måten du anser som mest stilig og moteriktig.

Smartklokker er tross alt både treningskompiser, verktøy og motetilbehør – alt i en liten håndleddspakke.

Tren smartere med en smartklokke

En smartklokke kan:

  • Inspirere med ulike treningsprogram og øvelser

  • Motivere deg ved å måle treningsøktene dine – slik at du ser fremgangen i treningen

  • Spille favorittmusikken din

  • Ta vare på helsen din