Sikkerhet

Da Vilde mistet kontrollen over kredittkortet sitt

I fjor fikk Vilde (24) en uventet telefon fra banken sin. Dette er hennes historie.

Bilde av Vilde

– Jeg trodde jeg var flink nok til å passe på kortinformasjonen min, men tydeligvis så var jeg ikke flink nok.

Vilde er 25 år. Hun studerer kommunikasjon og markedsføring, og bor i Trondheim sammen med kjæresten. På fritiden elsker hun å reise.

Vi reiser alle mer enn før. Og akkurat som Vilde, handler vi mer på nett enn tidligere.

Men globale og kontantløse samfunn har en bakside:

150 000 nordmenn har blitt utsatt for ID-tyveri de siste årene. Svindlernes hovedmål? Å tjene penger på informasjonen din.

I 2018 handlet nordmenn for 60 milliarder kroner i utenlandske nettbutikker. Det er nesten fem ganger så mye som i 2010.

– På nett pleier jeg å handle mest klær, og kanskje noen hudpleieprodukter. Og løpesko og treningstightser og i det hele tatt.

Hvordan kom Vildes kortinformasjon på avveie?

– Jeg vet ikke helt hvordan kortinformasjonen min kan ha blitt fanget opp. Jeg er veldig glad i å reise, så jeg hadde reist mye i perioden før dette skjedde. Både i Monte negro, Kapp Verde, Paris og New York. Så det er mange muligheter.

Ifølge Telenors sikkerhetssenter har kriminelle profesjonalisert seg på å misbruke store mengder innloggings- og kredittinfo.

Kredittkortinformasjonen til Vilde er blant informasjonen disse svindlerne klarte å få tak i.

– Jeg fikk en melding av banken om at mastercardet mitt var sperret, for de hadde oppdaget unormal trafikk på det. Også gikk jeg inn i banken og sjekket, og da så jeg at det var trukket flere småsummer fra mastercardet mitt fra nettsider som jeg ikke ante hva var.

Banken til Vilde så at trekkene kom fra blant annet England og USA. Men hverken de eller politiet klarte å finne ut hvem som sto bak, eller hvordan de hadde fått tak i kortinformasjonen hennes.

Jan Ove Sævik er produktsjef i Telenor. Han jobber for å begrense mulighetene for at slike hendelser kan skje.

– Dette kan dessverre skje alle. Kredittkortinformasjon på avveie kan skape veldig mye krøll for folk, sier han.

Sævik anbefaler SAFE. Det er en sikkerhetspakke som blant annet varsler deg dersom kortinformasjon eller e-postadressen din kommer på avveie.

– Jeg tror at Telenor SAFE kan være veldig nyttig for veldig mange. Både for eldre folk, som ikke er så inne i det digitale. Og også for de helt unge, som er helt nye med telefonen som bare leker litt rundt på nettsider og ikke tenker over hva de gjør. Også for meg, som tydeligvis ikke har god nok kontroll på hvilke nettsider som er OK å gå inn på og ikke, avslutter Vilde med.

Nettvern+ er en annen sikkerhetsløsning fra Telenor som stopper deg fra å gå inn på nettsider med virus eller svindelforsøk.

Hvis du vil lære mer om hvordan du kan bli tryggere på nett, har vi laget et sikkerhetsunivers med alt du trenger å vite om din nettsikkerhet.