Sikkerhet

Stor svindelbølge: Alt du må vite om Paypal-svindel

Har du fått en telefon fra Paypal i det siste? Da er du ikke alene, Telenor har sett en stor økning av PayPal-svindel den siste tiden, spesielt fra svenske og danske telefonnumre. Her forteller vi deg hva du må passe på.
Mann på benk med mobil hånda

Som alle svindeltrender går Paypal-svindel litt i bølger. Men den siste tiden har denne svindelformen tatt seg veldig opp, i følge sikkerhetsmiljøet i Telenor.

– De siste to ukene har vi registrert en voldsom økning i antall anrop som tilsynelatende kommer fra Sverige og Danmark, med oppimot 100 000 anrop daglig fra disse to landene. Til sammenligning mottar våre kunder om lag 5000–7000 anrop fra Sverige og Danmark på gjennomsnittlige dager, sier Thorbjørn Busch, leder av Fraud, Crime & Abuse-teamet til Telenor.

Mye av dette kan altså kobles opp mot en pågående bølge med forsøk på Paypal-svindel.

Hva er Paypal-svindel?
  • Paypal-svindel er anrop hvor du blir ringt opp av en automatisk melding som forklarer at en bestilling er feilregistrert på deg og at du må trykke «1» for at de skal hjelpe deg.

  • Hvis du trykker «1» blir du satt over til en «saksbehandler» som vil prøve å få tilgang til betalingskortene dine for senere å misbruke eller stjele Bank-IDen din.

  • Får du en slik telefonsamtale, bør du legge på. Husk at du aldri må oppgi sensitiv informasjon på telefon.

  • Telenor ser nå en stor svindelbølge fra svenske og danske numre.

Telenor mistenker at økningen i denne svindelformen skyldes førjulstiden vi er inne i. Kriminelle vet å utnytte folks stress, tidspress og økt kjøpekraft. Med et høyt volum av netthandel og juleforberedelser er folk mer tilbøyelige til å ta raske avgjørelser uten å tenke seg godt om, noe som gjør oss mer sårbare for phishing, falske nettbutikker og svindelanrop.

– Selv om disse anropene kommer fra land vi har tillitt til ser vi at svært få svarer på disse og disse samtalene varer svært kort, så det er grunn til å tro at de fleste legger på med en gang. Hvis du mistenker at du er et offer er det viktig å kontakte banken umiddelbart og anmelde hendelsen til politiet.

— Thorbjørn Busch

Ikke tilfeldig at svindlere ringer fra svenske og danske telefonnummer

Selv om anropene i denne omgang kommer fra Sverige eller Danmark er det neppe der de kriminelle befinner seg.

– Dette er såkalte «spoofede» anrop. Spoofing er når svindlere «kamuflerer seg» bak et falskt telefonnummer. Det betyr at du ikke får se det ekte telefonnummeret svindlerne ringer fra. I stedet får du opp et falskt telefonnummer som svindlerne selv har oppgitt. Dette kan de enkelt gjøre med programvare eller nettbaserte verktøy, sier Busch.

Anropslogg med mange danske numre
Telenor ser nå en stor bølge med Paypal-svindel fra danske og svenske telefonnumre.

Det er heller ikke tilfeldig at det er svenske og danske nummer som misbrukes for å nå nordmenn, da dette er numre vi stoler på – fremfor andre landskoder som fremstår mer fremmede.

– I Norge har vi blitt svært gode på å blokkere «spoofede» anrop fra misbrukte norske nummer. Trafikk fra utlandet er imidlertid vanskeligere å identifisere, spesielt når det kommer fra våre naboland hvor det også er ganske høy legitim trafikk, sier Busch, og legger til:

– Vi blokker svært mye, men fra disse landene er sjansen større for at svindelforsøkene ligner mer på legitim trafikk og dermed kan gå under radaren, avslutter Busch.

— Thorbjørn Busch

Du bør derfor vise varsomhet når det ringer fra et et ukjent nummer fra utlandet, og rett og slett legge på røret hvis stemmen sier at de ringer i fra Paypal. Hvis du er usikker på om det faktisk er Paypal som har ringt, bør du heller gå inn på kontoen din via den lenken du bruker til vanlig enn å dele opplysninger over telefonen.

Hjelp hvis du trenger det

Har uhellet først vært ute? Med SAFE Svindleforsikring får du hjelp av dyktige advokater hvis du skulle oppleve å bli svindlet – og trenger bistand.