Internett

Slik sikrer du nettet ditt hjemme

Hvorfor er noen nettverk åpne, mens andre trenger kode? Hva gjør jeg for at ikke naboen skal kunne surfe på mitt nett?

En person holder en mobiltelefon i hånden og logger seg inn på nettet til de som bor i huset i bakgrunnen.

Nettopp fått ruter fra Telenor?

Da kan det lønne seg å bruke et par minutter på å sette deg inn i hvordan du sikrer hjemmenettet ditt - enten det er snakk om å hindre naboen i å sniksurfe på nettet ditt eller hvorvidt du bør logge deg på ruteren selv.

Her gir Telenors ruter- og hjemmenett-ekspert Clas Mehus en kjapp gjennomgang av alt du trenger å vite.

SAFE - tjenesten som gjør deg tryggere på nett

Hva gjør jeg når ruteren er ny?

Din trådløse ruter fra Telenor kommer ferdig levert med nødvendige sikkerhetsinnstillinger. Nye kunder blir veiledet gjennom en portal der det er mulig å endre passord og navn på det trådløse nettet.

Her velger du et nettverksnavn og et nettverkspassord som er lettere å huske enn en kryptisk kombinasjon av tall og bokstaver. Samtidig kvalitetssikres passordet i forhold til sikkerhet.

Du kan enkelt gjøre de samme innstillingene på wifi.telenor.no. Sørg for å være tilkoblet ruteren levert av Telenor, åpne en nettleser og gå til adressen wifi.telenor.no.

Hvis du ikke har ruter fra Telenor, sjekk dokumentasjonen for din ruter.

Skriv inn passordet som står under ruteren og logg inn.

Trykk på Trådløst. Du kan nå sette nytt nettverksnavn og passord og deretter trykke lagre.

Nettverksnavnet må gjerne være kreativt – bare husk at naboene også kan se hva nettverket ditt heter. Og et lite sikkerhetstips:

Ikke bruk gateadresse, navn eller andre ting som kan gjøre det lettere for uvedkommende å skjønne hvem nettverket tilhører.

Dette gjelder både for hacking og mer tradisjonelle innbruddstyver – det at «Familien Hansens supernett» har vært avskrudd i flere dager er et godt hint om at noen er på ferie.

Det som er viktig, er passordet du bruker for å logge inn på nettverket. Lag et passord av små og store bokstaver, samt tall, som du selv kan huske. Tolv tegn eller mer er anbefalt, men du kan benytte en sammensetning av ord for at det skal være enklere å huske.

2 gutter sitter i sofaen med faren sin. Han ser at den ene gutten har funnet noe på mobilen som han holder i hånden.

Kan jeg bruke hvilken ruter som helst?

Når du er kunde hos Telenor, er det viktig at du benytter de trådløse ruterne som Telenor tilbyr. Dette er viktig for at vi skal kunne gi deg god service når du trenger det. Kjøper du en ruter som ikke vi kjenner til, kan vi ikke garantere for sikkerheten og heller ikke hjelpe deg om du sliter med noe.

Med en ruter fra Telenor vil de personlige trådløse innstillingene du setter følge deg.

Om du får problemer og ønsker å sette ruteren tilbake til fabrikkinnstillingene, vil altså din trådløse ruter automatisk bli satt opp med de innstillingene som du har definert.

Dette kan vi ikke tilby dersom du kjøper en annen ruter fra en annen leverandør.

Samtidig sørger vi for sikkerheten din ved å oppdatere ruteren jevnlig. Har du problemer, kan vi også sjekke forbindelsen til din trådløse ruter når du ringer oss.

Les og lær om Telenors WiFi Ruter

Er det greit å la gjestene mine surfe på mitt trådløse nett?

Er det venner du stoler på, er det helt naturlig at de får tilgang til det trådløse nettet hjemme hos deg. Men vær klar over at når du deler ut nettverkspassordet, gir du ikke bare bort tilgang til internettet ditt – men også til hele nettverket ditt.

Det er naturlig at venner og barnas venner får tilgang til det trådløse nettet ditt.

Men vær klar over at nettverkspassordet ditt ikke bare gir tilgang til internett, men også til hele nettverket ditt. Du har nødvendigvis ikke kontroll på hvordan de som har passordet bruker ditt nett, håndterer passordet videre eller om de har virus på sine enheter som kan utgjøre en trussel for deg.

Vær derfor kritisk til hvem du gir tilgang til i ditt trådløse nett. Et godt alternativ kan være å sette opp et eget gjestenett på ruteren.

Dette gir tilgang til internett, men ikke resten av nettverket som datamaskinene og de andre dingsene dine er koblet til – en fin mellomløsning, siden du ikke trenger å koble opp alt utstyret ditt på nytt om du bytter passord på gjestenettet. Du finner mer informasjon om gjestenett i denne artikkelen.