Test: Samsung Galaxy S21 Ultra 5G er en mobil som kan alt!

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

Samsungs nyeste toppmodell er den lynkjappe mobilen for deg som ikke ønsker noen kompromisser.

info icon

Utgått produkt

Denne mobilen er ikke lenger i vårt sortiment. Er du på jakt etter en ny Galaxy? Her finner du din nye Samsung

Allerede idet du plukker den opp og vekker skjermen, viser Samsung Galaxy S21 Ultra 5G seg frem som kompromissløs. 

Samsung vet hva de holder på med i valget av bakgrunnsanimasjon: En eksplosjon av farger og mikroskopiske detaljer viser frem den oppgraderte, fantastisk lyssterke og behagelige skjermen. 

Opplevelsen av at Samsung vet hva de holder på med, fortsetter langt forbi førsteinntrykket. Fra S Pen-støtte, via det knallgode batteriet, til et kamera som leverer fantastiske bilder og video i alle situasjoner: S21 Ultra er en mobil som signaliserer at den har – og kan – alt. 

Vi har testet mobilen den siste uken. Her er alt du må vite.

En høyere enhet

Galaxy S21 Ultra 5G er den største og kraftigste av S21-mobilene Samsung lanserer denne vinteren. Med det store kamerahuset, som nå rommer fire kameraer og en ny laser-autofokus, er den definitivt et blikkfang. Det som slår deg med designet til S21 Ultra, er likevel hvor helhetlig det er. 

Baksiden er matt – sort, i vår testversjon – med unntak av Samsung-logoen og kanten på kamerahuset. Det gir designet en dempet, elegant kvalitet. Byggekvaliteten er fremragende, med metall og det ekstra sterke Gorilla Glass Victus-glasset. 

Skjermen på Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

Når du vekker skjermen, ligger bakgrunnsanimasjonen over en fullstendig sort bakgrunn, slik at du ikke ser hvor skjermen slutter og rammen begynner. Alt inngår i en større helhet, som føles gjennomtenkt, gjennomført, og gjennomgående solid.

Og det positive inntrykket fortsetter når du tar mobilen i bruk. 

Høydepunktene inkluderer en raskere prosessor som bruker mindre batteri. Et kamera med ny og bedre zoom, ny autofokus med laserteknologi, superstabil 8K-video – og knallbra, naturtro bilder i opptil 108 megapiksler. Og en skjerm som er så fortryllende bra at den kan gjøre seg selv usynlig. 

Skjermen tar daglig bruk til neste nivå

Samsung har alltid vært gode på skjermer. Denne har fått økt kontrast og lysstyrke sammenlignet med fjorårets S20-modeller. Nå er oppdateringshastigheten doblet (120 hertz) også ved maks oppløsning på 3200x1440 piksler. 

Skjermoppdateringsfrekvensen er dynamisk eller «adaptiv» – det vil si at den tilpasser seg det du gjør, og kan reduseres helt ned til 10hz for å spare batteri når du uansett ikke trenger mer. Vi tenker aldri over at det bremser ned, mobilen er smart nok til å skjule det.

Panelet er dessuten i seg selv veldig energigjerrig. Disse og andre smarte løsninger bidrar til at det store 5000 mAh-batteriet varer – og varer. Det er ikke mye tid vår Galaxy S21 Ultra har tilbragt i laderen. 

Skjermen på Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

Men tilbake til skjermen: Denne kan altså briljere med farger, flyt og kontrast. Men vår favoritt-ting med den er – kanskje litt paradoksalt – at den også kan gjøre seg helt ubemerkelig. Fordi det ikke hakker og lugger. Fordi lysstyrken og kontrasten er god nok til å være behagelig og «riktig» i alle lysforhold. 

Vi kan riktignok legge merke til et lite «lugg» de gangene et bilde bruker et millisekund for mye på å laste inn mens vi scroller på nettet. Dette er vanligvis umerkelig; det blir tydelig først når alt annet er så silkemykt. Men her vil det hjelpe at mobilen er klar ikke bare for 5G, men også WiFi 6E, den kommende standarden for trådløse nett. Det åpner for opptil dobbelt så høy hastighet som du kan få i dag. Mens 5G ... vel, du kan si at det også går unna. 

Da er dette en mobil som kan gjøre alt av hakking og venting nærmest til historie.

Samsungs beste kamera noensinne

Det er totalt fem kameraer på Galaxy S21 Ultra 5G, inkludert front-/selfiekameraet på 40 megapiksler, som er gjemt øverst i den heldekkende skjermen. 

På baksiden er det to telelinser – på henholdsvis 3x og 10x zoom – og en helt ny laser-autofokus. Det kommer i tillegg til hovedkameraet, med en sensor på 108 megapiksler, og en ultra-vidvinkellinse. 

Dessuten er maskin- og programvaren oppgradert for å bedre takle de heftige filene fra 108MP-bilder, 8K video og «ett opptak»-funksjonen. Det sørger for at lagring, behandling og lasting av filer blir kjapt ekspedert. 

Viktigere enn tallene på de tekniske spesifikasjonene, er følelsen av hva det har å si i praksis. Hvor flotte og levende bildene er. Følelsen av å ha verktøyene du trenger til å fange de viktige øyeblikkene. Og her leverer S21 Ultra virkelig. 

Kameraet på Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

Samsung skriver i sin markedsføring at «hvert bilde er et helt fotoalbum» – fordi du kan hente ut utsnitt, detaljer og så videre fra 108MP-bilder og 8K video. Og det er det sannhet i. Bildene er sylskarpe. Og når du filmer, kan du ikke bare hente ut stillbilder etterpå, men du har en egen knapp for å knipse stillbilder underveis – i topp kvalitet. 

Legg til «Ett opptak»-funksjonen – som aktiverer alle kameraer og gir deg et helt utvalg av klipp og bilder av dette øyeblikket – og andre muligheter som «Regissørens visning» – som gir deg full kontroll over alle tilgjengelige kameraer og utsnitt mens du filmer ... så sitter du igjen med en mobil som gir deg svært mange gode alternativer både for å være kreativ og for å forevige de viktigste øyeblikkene i hverdagen din på en svært god måte. 

Zoom på Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
UTROLIG ZOOM: Her 0,6x vidvinkel
Zoom på Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
... 1x zoom ...
Zoom på Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
... 3x zoom ...
Zoom på Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
... 10x zoom ...
Zoom på Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
... 30x zoom ...
Zoom på Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
... og 100x zoom!

De to telelinsene, hver med en sensor på 10MP, spiller selvsagt også inn her. Zoomen er ikke bare imponerende, men nå meget brukervennlig. Bildet holdes helt stabilt selv når du zoomer langt inn, og du kan se et lite vindu med et større utsnitt for å hjelpe deg med å navigere. Mens 100x zoom sjelden er nødvendig (og selvsagt fortsatt har sine begrensninger, hvor hårreisende bra det nå enn er), er det på lavere zoom at mobilen virkelig briljerer. 

Bildene har naturlig lys, god kontrast og balanserte farger. Og som vanlig er kameraet helt rått i mørket.

Nattbilde tatt med Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

S Pen og flere funksjoner

Galaxy S21 Ultra 5G er mobilen som skal – og kan – gjøre alt. Den er ikke spisset inn mot enten produktivitet eller selfies, for å sette det på spissen. Og selv om kameraet, designet og skjermen er det mest åpenbare å trekke frem, må vi også huske alt det andre den kan. 

For eksempel er dette en råbra mobil for nettopp produktivitet. Her har S21 Ultra på flere vis nærmet seg Note-serien, ikke minst gjennom at den som første mobil i S-serien støtter Samsungs smarte S Pen.

Med S-pennen kan du skrive og tegne på skjermen – og takket være en responstid på bare ni millisekunder er du nærme penn-til-papir-følelsen. Mye av funksjonaliteten til S Pen er videreført fra Note-serien – og den vil etterhvert også finnes i flere utgaver som kan la deg fjernstyre hele mobilen. S Pen selges separat.

Er du opptatt av produktivitet, eller for den saks skyld alt fra spill til kreative prosjekter, kan du legge merke til at Galaxy S21 Ultra kommer med opptil hele 16 GB RAM og 512 GB intern lagring. Mobilen har dessuten Samsungs raskeste prosessor, og smart programvare som både forbedrer ytelsen og forlenger batterilevetiden.