Vi tester Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G

Dette råskinnet fra Samsung føles som mer enn en mobil. Galaxy Note20 Ultra er en enhet for å få gjort seriøst arbeid – men også for å slippe kreativiteten løs, spille og ha det gøy.

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G
Utgått produkt

Denne mobilen er ikke lenger i vårt sortiment. På jakt etter en ny Galaxy? Se hele vårt Samsung-utvalg her

«Fanken tute, det der er et seriøst kamera – og for en frekk farge!»

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G er en mobil som gjør inntrykk på deg, fra øyeblikket du ser den. Signaturfargen «Mystic Bronze» lever også opp til navnet. Det er den perfekte fargen for Samsungs nye toppmodell – ikke bare fordi den er stilig, men fordi den symboliserer alt det mobilen står for:

Den er på samme tid både leken og seriøs, modig og tidløs, maskulin og feminin, og utstråler både kreativitet og produktivitet. Her er det mange nyanser, og hva du ser vil avhenge av perspektivet ditt – og hånden som holder mobilen. 

Vi har testet Samsungs nye flaggskip og brukt den som vår egen den siste uken. Her er noe av det du kan se frem til.

Note20 i hånd

Mer enn en mobil

Note-serien til Samsung er for deg som ikke bare vil ha en mobil, men en enhet du også kan bruke til jobb, produktivitet og kreative prosjekter. Eller hvis du bare vil ha det beste av det beste. For det er helt tydelig den posisjoneringen Samsung går for her. 

Det mest unike med mobilen er selvsagt S-pennen, som lar deg skrible ned notater eller tegninger på farten – skriblerier som enkelt kan overføres og videreutvikles i apper enten på mobilen, nettbrettet eller PC-en. 

Men før vi dykker ned i alt Galaxy Note20 Ultra 5G har å by på (frampek: den kan steppe inn både som PC og spillkonsoll): La oss se kjapt på noen «specs», som det heter på godt norsk. 

Kraftig – og klar for 5G

Galaxy Note20 kommer i to versjoner: En standardversjon med 6,7-tommers skjerm, og en større, kraftigere Ultra-versjon med 6,9-tommers skjerm. Telenor selger begge i 5G-versjon, slik at du kan utnytte det lynkjappe mobilnettet som Telenor allerede har åpnet flere steder i landet. Det er Ultra-versjonen vi har testet og omtaler her. 

Foruten pennen pleide det å være størrelsen som skilte Note-mobilene fra Samsungs andre flaggskip, S-serien. Note var mellomtingen mellom en mobil og et nettbrett. Nå er forskjellen helt utjevnet. Skjermen er akkurat like stor på Galaxy S20 Ultra som på nye Galaxy Note20 Ultra. Men det er ikke dermed sagt at du vil forveksle de to mobilene. 

Note20 Ultra har et distinkt design, mer firkantet enn vi er vant med fra Samsung, og faktisk ørlite lavere og tynnere enn S20 Ultra. Det føles mer som å holde en skjerm enn en mobil, for stort mer enn skjermen ser du ikke når du har den i hånden. 

Note20 Ultra med S-pen

Vi er lenge blitt bortskjemt med gode skjermer fra Samsung. De skuffer mildt sagt ikke denne gangen heller. Oppløsningen er på rause 3088 x 1440 piksler, mens lysstyrken, kontrasten, skarpheten og fargegjengivelsen er helt fremragende. Det løfter opplevelsen i den daglige bruken, og ikke minst for spill og underholdning.

Skjermen skiller seg enda mer ut ved å ha en oppdateringsfrekvens på 120Hz, altså dobbelt så fort som standard. Det gir en merkbart bedre opplevelse av å scrolle og navigere på skjermen. Navigasjonen føles umiddelbar og naturlig, uten «hakking» og forsinkelser. 

På baksiden stikker kameraet markant ut fra mobilkroppen, blant annet fordi selve mobilen er blitt enda tynnere (8,1 mm). Kameraet kommer vi tilbake til. Mens aluminiumsrammen rundt telefonen er blankpolert, har baksiden en matt finish i slitesterkt gorilla-glass. Den er litt glatt, men samtidig behagelig å holde. 

På innsiden – foruten en oppgradert prosessor og 12 GB RAM, for å nevne noe – sitter et stort batteri på 4500 mAh. Undertegnede har for lengst vent seg til å sette mobilen i hurtigladeren en halvtime her og der, i stedet for å lade gjennom natten eller arbeidsdagen. Den store batterikapasiteten og hurtigladingen til sammen eliminerer alt av «rekkeviddeangst». Mobilen støtter også trådløs lading og batterideling. 

Et arbeidsjern

Galaxy Note20 er noe så sjeldent som en mobil du kan sitte med på kafé og virkelig gi uttrykk for at du jobber, som om du satt med en PC eller et nettbrett – fremfor at du bare «sitter på mobilen». Størrelsen, pennen, hele imaget utstråler dette, og det er ikke uten grunn. Det er virkelig en enhet der du kan få mye gjort. 

Den store skjermen kan for eksempel enkelt deles opp slik at du kan se på en video eller delta i et videomøte og samtidig ta notater. For å gjøre det enda enklere å jobbe i delt skjerm, kan du sette opp faste «par» med apper som du starter sammen fra hurtigmenyen (den du henter inn ved å dra inn fra siden der det er diskret markert på kanten av den kurvede skjermen). 

Pennen åpner opp for mange muligheter som simpelthen ikke finnes på de fleste andre mobiler – alt fra at du kan bruke den til navigasjon og hurtigkommandoer uten å avbryte det du har på skjermen, til at du kan skisse og bruke apper på en helt annen måte. Pennen er oppgradert siden sist, og har nå kun ni millisekunder forsinkelse. Det er så lite at det føles som om responsen er umiddelbar.

S-pen på Note20 Ultra

Å bruke håndskrift blir mer enn en gimmick, takket være en del fikse verktøy. Sliter du med å skrive pent rett på «arket», kan for eksempel skrive inn alt i et stort felt nederst på skjermen (mye større enn du ville skrevet ellers), mens en liten rød boks viser hvor du er i dokumentet. Du kan også rette opp skriften slik at den står pent på linje. Og du kan få all håndskrift konvertert til ren tekst – noe som fungerer overraskende bra selv med vår tidvis slurvete håndskrift. 

Mobilen har innebygget støtte for å kobles sammen med Windows-PC-er, slik at du kan veksle sømløst mellom å jobbe i dokumentene på mobilen og PC-en, enten det er tekstdokumenter eller bilder og skisser.

Gjør TV-en til en PC – trådløst!

Nettopp hvor sømløst det er å hoppe fra mobilen til andre enheter er noe av det som får Galaxy Note20 Ultra 5G til å føles som mer enn en mobil. 

Det begynner å bli en stund siden Samsung introduserte en skrivebordsmodus, kalt Dex, som lar deg koble mobilen til en større skjerm og få opp et grensesnitt som minner om en PC eller Mac. Men dette er første gang vi virkelig har tatt dette aktivt i bruk i hverdagen, av en enkelt grunn: 

Nå kan du gjøre det trådløst, uten noe masete oppsett eller ekstrautstyr. Alt du trenger er en TV som støtter Miracast-standarden (altså de fleste moderne TV-er). 

I Dex bruker du mobilen som styreflate, akkurat som på en laptop. Du bruker den til å styre musepekeren, samt å bla, zoome, scrolle, klikke og så videre. Det er helt intuitivt, og du trenger ikke å se ned på mobilen. Unntatt når du skal skrive noe, selvfølgelig, da popper tastaturet opp. 

Apper som støtter det – for eksempel nettleseren og Microsoft Office – vil gå over i skrivebordsmodus når du bruker Dex. 

Undertegnede har brukt Dex for eksempel til å surfe på nettet fra sofaen, og å vise frem bilder. Det er lett å se for seg at det også blir praktisk når du skal holde presentasjoner.

Note20 gir deg pc-funksjoner i lomma

Glem «mobilspill» – nå kommer storspillene til mobilen

15. september er en dato å merke seg for alle spillinteresserte. Da får du muligheten til å spille Xbox- og PC-spill på nyere Android-mobiler, gjennom abonnementstjenesten Xbox Game Pass Ultimate. 

En mobil kan fortsatt ikke måle seg med en spill-PC eller konsoll når det kommer til maskinkraft, men dette er ikke lenger noen hindring om du vil spille fullverdige spill på mobilen. Spillene vil strømmes til smarttelefonen; selve prosesseringen skjer i skyen. 

Det betyr at «mobilspill» slik vi kjenner dem snart er historie – med Xbox Game Pass kan du spille flere enn 100 spill for Xbox og PC på Android-mobilen, inkludert mange av de nyeste og største titlene. 

Samsung har inngått et samarbeid med Microsoft, med en egen versjon av Game Pass-appen som kun er tilgjengelig i Galaxy Store. Denne skal gi flere funksjoner og fordeler enn den «vanlige» Game Pass-appen i Google Play. 

Det du fremfor alt vil trenge fra mobilen din for å få en god spillopplevelse, er en lynrask internettilkobling. Med 5G-støtte og avansert WiFi-optimalisering er det få, om noen mobiler som er bedre egnet til denne oppgaven enn Galaxy Note20 Ultra. Legg til den store, knallgode skjermen og muligheten for å koble til en Xbox-kontroller, så har du brått en skikkelig spillmaskin mellom hendene.

Et utrolig kamera

Så var det kameraet, da. Vi har sett utrolige fremskritt innen kamerateknologi de siste årene. Men selv med avansert programvare og kunstig intelligens, er det vanskelig å komme utenom at større linser enkelt og greit kan ta inn mer lys enn små linser. Eller at en linse ikke kan være helt flat og samtidig tilby optisk zoom. Skal bildene bli enda bedre, må derfor objektivene bli større og dypere. Det er bakgrunnen for dette ikke akkurat diskrete kameraet. 

Galaxy Note20 Ultra prøver ikke å gjemme bort det store kameraet, men uthever det og viser det stolt frem. Det er en telefon som roper ut at den kan ta seriøse bilder og video. 

Du legger merke til kameraet på Note20 Ultra

Bildekvaliteten er meget god over hele fjøla. Lysfølsomheten er som vanlig utrolig; du kan ta bilder midt på natten som omtrent ser ut som de er tatt i dagslys (riktignok har fargene en tendens til å være litt overdrevne i noen slike bilder). 

Spesielt liker vi å ta portretter og andre bilder med 2x optisk zoom (opptil 5x optisk zoom er mulig), som gir en nydelig dybde og krystallklare bilder med et profesjonelt uttrykk. 

Samsung viderefører også «Ett opptak»-funksjonen. Her skrus alle kameraene på samtidig, mens du «filmer» i opptil ti sekunder. Så vil mobilen automatisk velge ut et knippe bilder og klipp fra opptaket. Bruk det for eksempel når lysene på kaken skal blåses ut, fang øyeblikket på en bedre måte enn bare å knipse et bilde. 

Også om du lar tallene tale for seg selv er dette kameraet ganske spinnvilt, med 108 megapiksler, 8K video og 50 ganger zoom. Dette er noe de færreste vil ha bruk for i praksis, men bare det at kameraet har så mye å gå på, gjør at du kan ta bedre bilder og filmer i alle situasjoner. Må du zoome 10 eller 20 ganger for å fange motivet, er du ikke i nærheten av å utfordre grensene til hva kameraet er i stand til. 

Nå som vi først snakker om zoomen, må vi nevne at Samsung har gjort noen geniale, små grep som gjør dette til en vesentlig bedre opplevelse enn før. For det første: En helt ellevill bildestabilisering gjør at du faktisk kan holde bildet mer eller mindre stødig, selv i full zoom. For det andre: En liten «navigatør» oppe i hjørnet viser et stort utsnitt med en liten firkant i, som viser hvor du er i det større bildet – bokstavelig talt. Det er dermed slutt på at du roter deg bort og ikke finner igjen motivet du siktet på. 

Kameraet i Note20 Ultra imponerer

Oppsummering

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G kommer i fagene «Mystic Bronze» og «Mystic Black». Den leveres med hurtiglader og kablede AKG-ørepropper (USB-C).