Samsung Galaxy Note10 og Note10+ er helt magiske

Samsung Galaxy Note10
Vi har testet mobilene som har alt det du forventer fra et Samsung-flaggskip – og enda litt til.

Årets andre mobilhøytid er over oss. På våren viser gjerne de store mobilprodusentene frem sine ferskeste nyvinninger, men det er først på høsten at de virkelig flekser musklene.

For Samsungs del innebærer dette lansering av det nyeste tilskuddet til Note-serien. Tidligere har de sluppet «kun» én stor og kraftig Note, men i år får vi servert to versjoner av Galaxy Note10 – begge to med en «magisk» S Pen!

Vi har testet både den enorme Galaxy Note10+ og den mindre modellen og vi vil påstå at dette er de aller beste mobilene Samsung har laget til nå.

Stor, størst

Galaxy Note10 og Note10+

Note-mobilene har lenge vært blant de største i klassen, og har gjerne også vært myntet på dem som vil leke seg med den ypperste mobilteknologien på markedet. Både i bokstavelig og billedlig forstand har Note-serien derfor vært forbeholdt de med dype lommer.

Galaxy Note10+ er intet unntak, men for første gang kommer en ny Note også i en «liten» versjon. Dette kan gjøre at flere får øynene opp for Note-universet. Hvis du syns at en mobil med en skjerm på 6,8-tommer er i meste laget, kan den mindre Note10 være for deg. Den er nemlig «bare» 6,3 tommer.

Magiske S Pen

Den medfølgende pennen er nærmest synonymt med Note-serien og årets utgave er mer avansert enn noensinne. Note10-pennen er nemlig utstyrt med gyroskop og akselerometer. Det gjør at du kan utføre handlinger med mobilen ved å veive med pennen – nesten som en tryllestav.

I kamera-appen, for eksempel, kan du bytte mellom bak- og frontkameraet ved å holde penneknappen inne og veive opp eller ned med pennen. Vil du zoome, holder du knappen inne og roterer pennen. Kameraet vil da gradvis zoome inn eller ut til du slipper knappen.

Når du er fornøyd med utsnittet, klikker du én gang på penneknappen for å ta bildet. Du kan også bytte kameramodus ved å veive til høyre eller venstre.

Galaxy Note10 med S Pen

Smarte notater

S Pen-en er svært følsom og behagelig å notere med. Note10 og Note10+ er smarte nok til å forstå det du skribler ned og kan konvertere det til digital tekst i etterkant. Selv da vi noterte så stygt som overhodet mulig, klarte vi ikke lure programvaren. Og det den ikke gjenkjente, klarte heller ikke vi å tyde. Notatene dine kan enkelt deles både som Word-dokumenter, PDF-er eller bildefiler.

Notater på Note10

S Pen kan også være med på å løfte videoene dine. AR Doodle-funksjonen lar deg tegne på motivene dine, selv før du begynner å spille inn. Tegner du for eksempel barter, fregner og horn på barna dine, blir skribleriene værende på ansiktene deres selv om du beveger deg rundt. Her er det bare fantasien – og dine artistiske ferdigheter – som setter grensen for moroa!

Enda bedre mobilkamera

Med Note10+ tar Samsung muligens steget helt til toppen av mobilkamerapallen. Den største nyheten på kamerafronten er at Note10+ har et såkalt Time of Flight-kamera – Samsung kaller dette for DepthVision – som gir enda mer presise dybdemålinger når du tar bilder og video. Dette funker utmerket!

Note10-mobilene har faktisk også en egen videomodus i kamera-appen – kalt Direktefokusvideo – som gjør at du kan filme med uskarp bakgrunn. Dette fungerer overraskende godt, men krever riktignok gode lysforhold. Heldigvis kan du enkelt redusere styrken på effekten slik at den blir mindre fremtredende.

Kamera på Galaxy Note10
i

Spennende kameranyheter

  • Hovedkameraet har vidvinkel- (12MP, F1.5/F2.4), ultravidvinkel- (16MP, F2.2) og telelinse (12MP, F2.1).

  • Note10+ har også et DepthVision-kamera som gir mer nøyaktig dybdemåling, som også gjør det mulig å filme en person mot en uskarp bakgrunn.

  • Funksjonen Zoom-in Mic peiler inn lyden i takt med kamera-zoomen slik at du kan «fokusere» lyden i videoene dine.

  • Forbedret videostabilisering kommer godt med hvis du filmer mens du er i farta.

Elegant gigant

Selv om de er store, er både Note10 og Note10+ svært kompakte mobiltelefoner. Den lynraske ultrasoniske fingeravtrykksleseren er plassert i skjermen, og det lille hullet i skjermen til frontkameraet er videreført fra årets S10-ere (midtstilt på Note10, i stedet for øverst i høyre hjørne). Dette gjør at skjermen dekker hele 95 % av fremsiden.

Skjermen holder kjent Samsung-kvalitet: den har høy oppløsning, er vanvittig lyssterk og gjengir svært naturtro farger. Den er rett og slett deilig å se på og fungerer godt selv når sola skinner.

Samsung har gjort et annet smart designgrep ved å plassere alle de fysiske knappene på venstre siden av telefonen. Dette er fordi Galaxy Note10 skal være enkel å bruke med S Pen-en. Dette gjør at Note10-ene er intuitive i bruk – samtidig som de ligger godt i hånden. Vi glemmer faktisk fort at dette er blant de største mobilene på markedet.

i

Den flotte Note10-skjermen­

Skjermen på Note10 og S10+ måler henholdsvis 6,3 og 6,8 tommer.

  • Støtte for HDR10+, en av de høyeste standardene for bildekvalitet.

  • Programvare som også forbedrer videoer som ikke er laget med HDR, noe som gjør du kan se videoer i så god kvalitet som overhodet mulig.

  • Ny strømteknologi gir skjermen et langt lavere strømforbruk enn tidligere, noe som kommer godt med til hyppig mobilbruk.

  • Blålysfilteret er blitt enda bedre og reduserer det irriterende skjermlyset med rundt 90% – perfekt for lange jobbøkter.