Ivers (16) nettmobbing-film er snart sett én million ganger: – Håper jeg får hjulpet i hvert fall én person

Stygge kommentarer, ingen likes eller uønsket spredning av private bilder. Mobbingen på nett gir en rekke, ubehagelige utfordringer.
Bilde av Iver

En undersøkelse Norstat har utført for NRK viser at over halvparten av dagens barn og unge har opplevd nettmobbing og private bilder på avveie. Problemet er økende. Det ønsker Iver Svenning Brevik, som selv har opplevd å bli mobbet, å gjøre noe med.

I Muustrøparken på Inderøy i Nord-Trøndelag møter vi Iver Svenning Brevik (16) for å snakke om det som har blitt en av hans største fanesaker: Mobbing. En sak han brenner for.

Etter selv å ha opplevd det på kroppen, laget den filminteresserte gutten en video om hvordan og hvor vanskelig det kan være å bli utsatt for mobbing på nett. Der kan vi se en 13 år gammel Iver som blir kontaktet av jevnaldrende på sosiale medier – med vonde utsagn som «ingen liker deg», «idiot», «du har ingen venner» eller «bare ta livet ditt».

Tre år senere er den sett snart én million ganger på Facebook, har fått 630 kommentarer og nærmere 8000 delinger.

– Responsen har vært overveldende. Jeg var litt usikker på om det var så smart å legge den ut, det er jo mange troll der ute, men konklusjonen ble, i samråd med mamma, å gjøre det, sier Iver.

Du kan se filmen til Iver i sin helhet nederst i artikkelen.

Hvorfor videoen har blitt sett så mange ganger tror han handler om at det er mange som kan kjenne seg igjen i det.

– Vi må bli mye flinkere til å følge opp dem som blir utsatt for det. Men også mobberne selv. Mitt inntrykk er at det er dem som sliter aller mest, og at de trenger hjelp til å takle det de sliter med. Nå som vi unge er så mye på nett, blir det bare viktigere. Det at man kan være anonym som mobber gjør det hele bare enda vanskeligere.

Tips til foreldre: – Engasjér dere!

Det er ikke så lett å ha oversikt over hva barna våre gjør på nett. Eller å vite hva man som forelder bør gjøre når man ser noen blir mobbet. Her har Iver i hvert fall et tips:

– Jeg må virkelig få oppfordre alle foreldre til å snakke med barna sine for å finne ut om det er noen i klassen deres, på fotballaget eller i speidergruppa som blir utsatt for noe som kan minne om mobbing eller utfrysning. Det å ikke være en del av fellesskapet, enten det er på nett eller i det virkelige liv, er helt forferdelig.

Iver med foreldre
VIL HJELPE: Iver avbildet sammen med far Geir Ove Brevik og mor Nina Svenning. Foreldrene er stolte av sønnens engasjement for mobbing og håper som ham at folk blir enda mer klar over hvor tøft det kan være for unge å bli utsatt for. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Psykologspesialist om nettmobbing: – Man blir utrygg og redd

Men hvilke følger kan det egentlig få om man blir utsatt for nettmobbing? Det spurte vi psykologspesialist Ingrid Sønstebø om.

INGEN FRISTEDER: Nettmobbing kan skje når som helst, døgnet rundt. Det gjør denne typen mobbing spesielt belastende. Psykologspesialist Ingrid Sønstebø forteller om farene ved det å bli utsatt for slikt. Video: VG PARTNERSTUDIO

– Man har ingen fristeder der en kan føle seg trygg. Det gjør at man aldri kan slappe av og at følelsen av kontroll forsvinner. I tillegg er mobbingen ofte usynlig for de voksne, hvilket gjør at man fort blir engstelig, utrygg og redd. Kanskje så kraftig at man kaller det angst.

Dem som mobbes kan ifølge Sønstebø utvikle panikkangst, sosial angst, generalisert angst og traumesymptomer. Aller verst er det for dem som også mobbes i det virkelige liv. De får det ofte aller vanskeligst. Til dem har hun følgende oppfordring:

– Husk at mobbingen kan stanses! Og har du fått det vanskelig psykisk, så kan du få hjelp. Ikke mist håpet.

Grov nettmobbing og private bilder på avveie er vanskelig å stoppe på egenhånd, og gjør at den som blir utsatt for det føler seg hjelpeløs, utrygg og rådvill. Ingen skal ha det sånn. Derfor har vi inkludert tjenesten Nettslett i våre mobilabonnement for barn og unge – helt uten ekstra kostnad.

Da får dere profesjonell hjelp til å fjerne uønsket innhold og håndtere situasjonen, hvis barnet ditt blir krenket, hetset, trakassert, truet eller misbrukt på nettet. Det gjelder både ting som blir skrevet, og private bilder på avveie.

Se filmen til Iver her.