Utrygg på nett? Dette kan skje!

Nettslett

Mange barn og unge opplever at netthverdagen blir snudd på hodet. Èn stygg kommentar eller et privat bilde på avveie, er alt som skal til.

Krenkende nettpubliseringer er et stort og økende problem, og kan kreve profesjonell hjelp. Vi har derfor inkludert tjenesten Nettslett i alle våre abonnement for barn og unge. Disse er U11, U18 og Yng.

Vanlige situasjoner som kan oppstå på nett:

Trusler

Ufine trusler kan oppstå i kommentarfelt på sosiale medier, men som oftest handler trusler om spredning av bilder eller annen sensitiv informasjon. Det kan være et bilde som er tatt på en fest, eller en hemmelighet man har fortalt en venn.

Noen ganger kan slike trusler komme fra personer man kjenner godt. For barn kan det være en klassekamerat, og for ungdommer kan det være en ekskjæreste. Andre ganger blir man kontaktet av hackere, som en del av et økonomisk motivert utpressingsforsøk. 

Med Nettslett får dere hjelp i slike situasjoner.

Nettmobbing

«Du er så stygg, din jævel!»

Nettmobbing, og krenkende kommentarer på nett – kan være veldig sårende. Spesielt for barn og unge. 

– Ofte kan det være nok å se an situasjonen, og be om at en kommentar blir slettet, sier Simen Kleveland i HELP-advokatene. Selv om situasjonen ikke kaller for rettslige skritt, kan HELP bistå med støtte og rådgivning i slike situasjoner.

Nettslett

Spredning av bilder

HELP opplever en oppblomstring av henvendelser hvor foreldre ønsker bistand med å fjerne uønskede bilder av barna sine på nett. 

– Det er et større problem enn man kanskje tror, og barn og unge deler ofte bilder ukritisk på nett. Det må ikke nødvendigvis være bilder med seksuelt innhold for at det kan være krenkende å få det delt. 

Av den grunn bør også foreldre være varsomme når de legger ut bilder av egne barn i sosiale medier.

Med Nettslett får du hjelp til å fjerne bilder på avveie.

Falske profiler

«Falske profiler på sosiale medier er et økende problem», sier advokat Kleveland. Selv om det er aldersgrenser på sosiale medier, rammer falske profiler også de yngste. 

En falsk profil brukes ofte til å spre manipulerte bilder og sensitiv personinformasjon, og kan føles som et stort overgrep. Den kan også brukes til å legge ut stygge kommentarer om venner, som oppfattes ekstra sårende.

For ungdom, er falske datingprofiler også et økende problem. I slike situasjoner er det som oftest en bitter ekskjæreste som står bak, noe som kan gjøre ekstra vondt. 

Med Nettslett får dere profesjonell hjelp til å fjerne uønsket innhold og håndtere en vanskelig situasjon – hvis barnet ditt blir mobbet, misbrukt eller truet på nettet.