Fra trygg til utrygg – dette kan skje barnet ditt på nett

Stadig flere barn og unge opplever dessverre at netthverdagen blir snudd på hodet på et øyeblikk. Én stygg kommentar eller et privat bilde på avveie, er alt som skal til.
Nettslett

Midt i all sinne og fortvilelse, er det som forelder lett å føle seg totalt hjelpeløs. Hva gjør du? Hvem kontakter du? Er det mulig å fjerne tekst og bilder?

For å hjelpe deg hvis noe skulle skje, har vi inkludert tjenesten Nettslett i alle våre private mobilabonnement.

Nettslett er utviklet i samarbeid med HELP Forsikring, og gir dere profesjonell hjelp til å håndtere den vanskelige situasjonen og fjerne uønsket innhold på nett.

Lær mer
Fire vanlige situasjoner som kan oppstå – hvor dere får hjelp av Nettslett:

Trusler

Trusler kan komme i kommentarfelt på sosiale medier, men som oftest handler det om spredning av bilder eller annen sensitiv informasjon. Det kan være et bilde som er tatt på en fest, eller en hemmelighet man har fortalt en venn.

Noen ganger kan slike trusler komme fra personer man kjenner godt. For barn kan det være en klassekamerat, og for ungdommer kan det være en ekskjæreste. Andre ganger blir man kontaktet av hackere, som en del av et økonomisk motivert utpressingsforsøk.

Grov nettmobbing

«Du er så stygg, din jævel!»

Grov mobbing, og krenkende kommentarer på nett – kan være veldig sårende. Spesielt for barn og unge. 

– Ofte kan det være nok å se an situasjonen, og be om at en kommentar blir slettet, sier Simen Kleveland i HELP-advokatene. Selv om situasjonen ikke kaller for rettslige skritt, kan HELP bistå med støtte og rådgivning i slike situasjoner.

Nettslett

Spredning av bilder

HELP opplever en oppblomstring av henvendelser hvor foreldre ønsker bistand med å fjerne uønskede bilder av barna sine på nett. 

– Det er et større problem enn man kanskje tror, og barn og unge deler ofte bilder ukritisk på nett. Det må ikke nødvendigvis være bilder med seksuelt innhold for at det kan være krenkende å få det delt. 

Av den grunn bør også foreldre være varsomme når de legger ut bilder av egne barn i sosiale medier.

Falske profiler

Falske profiler på sosiale medier er et økende problem. Selv om det er aldersgrenser på sosiale medier, rammer falske profiler også de yngste. 

En falsk profil brukes ofte til å spre manipulerte bilder og sensitiv personinformasjon, og kan føles som et stort overgrep. Den kan også brukes til å legge ut stygge kommentarer om venner, som oppfattes ekstra sårende.

For ungdom, er falske datingprofiler også et økende problem. I slike situasjoner er det som oftest en bitter ekskjæreste som står bak, noe som kan gjøre ekstra vondt. 

Med Nettslett får du profesjonell hjelp til å håndtere en vanskelig situasjon og fjerne uønsket innhold på nett – hvis barnet ditt blir utsatt for grov mobbing, trusler eller privat innhold blir misbrukt. Nettslett inkluderer både advokat- og psykologbistand.