Nettslett

Nettmobbing: Psykologens seks beste råd

Det er lett å føle seg maktesløs hvis noen som står deg nær blir utsatt for nettmobbing. Men det finnes hjelp.

Psykologspesialist Ingrid Sønstebø

Nettmobbing er et utbredt problem blant barn og unge. Bare i 2018 oppga 27 000 elever at de blir mobbet på nett. Trusler, utestenging og hetsing foregår ofte uten at voksne plukker det opp.

Ingrid Sønstebø er psykologspesialist. Hun har lang erfaring med å møte og hjelpe ungdommer i vanskelige situasjoner. Her er hennes råd om du, eller noen du kjenner, blir utsatt for hets på nett.

1. Be om hjelp – selv om det er vanskelig

Ofte er det å be om hjelp første skritt på veien mot en bedre hverdag. Hvis du opplever at barnet ditt eller noen du kjenner blir mobbet på nett, kan du tilby deg

– Snakk gjerne med en du stoler på, slik at noen vet hvordan du har det. For mange kan det være en venn, kjæreste eller en i familien. Kanskje har du en kollega, en lærer, helsesykepleier, fastlege eller psykolog du heller tyr til.

Gutt på rommet sitt

2. Vær obs på negative tanker

Ofte lurer man på hvorfor dette skjer med akkurat meg. Kanskje er det sant at ingen liker meg, at jeg ikke er noe verdt?

– Slike tanker skader selvfølelsen, selve tryggheten i at du er et ok menneske som andre kan like og bli glad i. Da er det viktig at du ikke isolerer deg, men fortsetter å leve livet ditt.

3. Ikke la mobberne vinne

Mobbingen er så synlig for jevnaldrende. Alle ser hva de skriver om deg, bildene av deg, og at du nesten ikke får noen oppmerksomhet på innleggene dine.

– Men ikke la mobberne vinne. De som sprer negative ting om deg skal ikke kunne ta kontroll over livet ditt. Fortsett med de tingene som gir deg glede.

person i mørkt rom på mobil

4. Problemer med å møte hverdagen? Hopp i det!

Veldig mange som blir mobbet eller hetset på nett gruer seg veldig til morgendagen, og tenker mye på alt som skjer. Mange opplever også søvnproblemer.

– Fortsett på skole eller jobb, selv om det kan føles vanskelig. Det å gjennomføre daglige aktiviteter er best for deg i de aller fleste tilfeller.

5. Få profesjonell hjelp

Det er ikke lett å forhindre at vonde ting skjer på nett. Men husk at du kan få hjelp.

– Det aller viktigste er å stoppe det som skjer, så langt det er mulig. Med Telenors nye tjeneste, Nettslett, kan du få hjelp av både psykolog og advokat til å håndtere situasjonen.

Med Nettslett kan du blant annet få hjelp til å fjerne uønsket innhold på nett. Les mer her.

to gutter som trøster hverandre

6. Se disse videoene om du sliter med angst

Selv om du kan få hjelp med å fjerne krenkende innhold på nett, kan situasjonen være svært slitsom og utfordrende. Det er ikke uvanlig å utvikle angst og traumesymptomer.

– Er dette noe du kjenner deg igjen i vil jeg anbefale selvhjelpsvideoene laget av psykolog Magnus Nordmo. Du kan også benytte deg av Telenors tjeneste med psykologhjelp eller snakke med fastlegen.

Se videoen til Magnus Nordmo

Du kan også ringe hjelpetelefoner som Mental Helse for voksen (116 123) og Kors På Halsen for barn (800 333 21).

Du kan få hjelp med Nettslett

Hvis du opplever nettmobbing, netthets eller private bilder på avveie, kan du få hjelp med tjenesten Nettslett. Tjenesten er inkludert i våre Yng-abonnementet, og kan gi deg profesjonell hjelp til å fjerne uønsket innhold på nett. Du kan også få advokatbistand og psykolog, som hjelper og støtter deg i en vanskelig situasjon.

Les mer om Nettslett her