Gi de yngste barna en trygg mobilstart

Gutt med sin første mobil

Når barnet får sin første mobil er det noen ting det er greit å ha tenkt gjennom først. Her gir vi deg noen tips.

For hva gjør du når familiens minste hardnakket påstår at «alle de andre» har fått mobil? I bakhodet surrer alt du har lest om netthets, mobbing i sosiale medier og spillavhengighet, så mange vil i det lengste skåne dem.

Mange syns det er tryggere å la barnet arve en gammel mobil, andre syns det er greit at det får en helt ny.

Kontantkort eller abonnement?

Mange velger kontantkort for barnas første mobiltelefon, men lader du for mer enn 99 kroner i måneden, lønner det seg faktisk å velge et abonnement.

Da får du også mange fordeler som gir både barna og deg ekstra trygghet.

U11 gir trygghet for de yngste

Som sagt lønner det seg med et abonnement hvis du lader kontantkortet for mer enn 99 kroner i måneden, og et riktig mobilabonnement gir et trygt rammeverk for barnas mobilbruk. Vårt abonnementet U11 er pekt ut av Barnevakten som det beste for barn og unge. Abonnementet er skreddersydd for de yngste med mange fordeler som gjør barnas mobilbruk tryggere:

  • Nettslett gir profesjonell hjelp hvis barnet blir utsatt for netthets, og dere får advokatbistand dersom privat innhold kommer på avveie. Dere får en dedikert advokat og kontaktperson gjennom HELP forsikring, som tar på seg oppgaven med å stoppe mobbingen og fjerne uønsket innhold på nett.

  • U11 har også Datakontroll Norge som stopper all databruk når den inkluderte mengden i abonnementet er brukt opp. Barnet får en forståelse for hvordan mobildata brukes, uten at du som betaler regningen trenger å være redd for at kostnadene løper løpsk.

  • I tillegg får dere også Sikker Bruk – en tjeneste som sperrer for uønskede samtaler og SMS. Det gjelder tjenester for nedlasting av ringetoner og spill, teletorg. Anrop til utlandet sperres og brukeren er reservert mot opplysningstjenester.

Med andre ord: U11 gir både barnet og deg nødvendige verktøy for en trygg mobilhverdag.

En trygg mobilstart med U11
Det er viktig å gjøre barn trygge på sin første mobil.

Ta mobilpraten med barna

Når barnet har fått sin første mobil er det lurt å gi dem noen enkle regler. Prat med dem om det de opplever på nettet og i spill – delta i deres «netthverdag». Her er noen forslag til hva en slik mobilprat kan inneholde:

  • De reglene som gjelder i den virkelige verden, gjelder også for mobilbruk.

  • Mobbing og trakassering via mobil er forbudt.

  • Det er ikke lov å få bilder av andre og publiserer eller vise disse uten samtykke.

  • Får barnet «mobbemeldinger», bør disse lagres og vises til foresatte.

  • Bli enige om hvor mye som kan bruke på apper, avstemninger, etc.

Ved å ta Mobillappen sammen, kan dere se om minstemannen er moden nok til å få sin første mobil. Senere kan det også være lurt å flere samtaler om hva barnet gjør på nettet. Her finner du flere inngangsspørsmål du kan bruke for å få en bedre forståelse av netthverdagen til ungen din.

Bruker barna mer data enn det som er inkludert i abonnementet?

Har dere tre abonnementer eller avtaler med Telenor, kan dere få familiebonus! Da får dere 0,5 GB data i måneden per avtale dere har – helt kostnadsfritt. Datapotten kan dere fordele fritt mellom dere, eller bare til minstemann for eksempel.

Lær mer om Familiebonus ›

Velg en startpakke

Nå som du vet litt om ting det er lurt å ha i bakhodet når barnet får sin første mobil, gjenstår det å velge mobilen. Vi har tre startpakker med mobil, abonnement, deksel og skjermbeskyttelse til en fast lav månedspris – så både du og barna får en smidig og trygg mobilstart.

Se våre startpakker