Med iPhone 12 og iPhone 12 Pro får du alt du ønsker i en mobil – og mer til

Vi har lekt oss med alle de nye iPhone 12-modellene – og er svært imponerte.

iPhone 12 Pro
Kjøp din neste iPhone hos oss

Apple har lansert sine nyeste mobiltelefoner – og da hele fire av dem: iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max.

Med dette utvalget er sjansen stor for at du finner en mobil som passer for deg – fra den lille formstørrelsen til iPhone 12 mini, til det superavanserte og på alle måter grandiose i iPhone 12 Pro Max.

Det alle mobilene imidlertid har til felles, er at de er helt fantastiske – og kan by på noen av de mest avanserte og engasjerende funksjonene vi har sett til dags dato. Samtidig har alle sammen støtte for 5G, og er derfor klare for fremtidens mobilopplevelser.

I denne saken ser vi nærmere på de forskjellige iPhone-modellene – fra den minste iPhone 12 mini til den største iPhone 12 Pro Max.

Et stilrent og klassisk design

Det første vi må nevne om iPhone 12-mobilene, er naturlig nok det «nye» designet. De som har hatt iPhone i noen år, vil sikkert kjenne igjen linjene fra iPhone 4 og 5, med den glatte og rette metallkanten som rammer inn mobilen på stilsikkert vis ... her bare oppgradert til et topp moderne preg for en ny generasjon smarttelefoner.

iPhone 12 og iPhone 12 Pro

Mange har vært begeistret for dette grepet – og vi føyer oss til dem. Med en gang du får mobilen i hånda, merker du også at byggekvaliteten er skyhøy. Samtidig er det også her du merker den første forskjellen på iPhone 12- og iPhone 12 Pro-modellene: Sistnevnte veier litt mer, rett og slett fordi kantene er laget av et speilblankt spesialstål, mens iPhone 12 og iPhone 12 mini er innrammet av noe lettere (og 100% resirkulert) aluminium.

Det nye designet gjør at mobilene er tynnere, og gir mer plass til den spektakulære skjermen (mer om denne senere). Samtidig er det en god grunn til metallkanten: Ikke bare ser den flott ut, men den er i praksis også en svært effektiv antenne for å gi et best mulig mobilsignal.

Hei, hvor det går!

Og her kommer vi inn på den andre store nyheten med årets iPhone-modeller: Endelig har de full støtte for fremtidens mobilnett 5G. Og når vi sier «fremtiden», er det i stadig større grad snakk om i dag, ettersom Telenor nå er i full gang med 5G-utbyggingen – med de første storbyene dekket i starten av 2021, og hele landet forsynt innen 2024.

Om du befinner deg i et område med 5G-dekning, vil iPhone 12 automatisk koble seg til 5G-nettet (du trenger heller ikke et eget abonnement for dette). 

5G-speedtest på iPhone 12 Pro

Vi har hatt gleden av å teste vår iPhone 12 Pro på 5G-nettet både i Oslo sentrum og på Fornebu i Bærum, og dermed opplevd hvor usannsynlig kjapt det går å laste ned filmer, laste inn nettsider, spole i 4K-videoer på YouTube, laste opp filer til skyen … i det hele tatt er det vilt imponerende å oppleve hastigheter på høyde med det vi er vant til fra fiberbredbånd hjemme – bare trådløst i hånden.

Samtidig skal det sies at du ikke alltid vil ha behov for de mest ekstreme hastighetene, og iPhone 12-modellene kan derfor velge 4G-nettet der fart ikke er avgjørende for å spare litt batteri (men dette er naturligvis noe du selv kan overstyre etter eget ønske).

Tar utrolige bilder

For hvert år som går, blir mobilkameraene bare bedre og bedre – til det punktet at det nå nesten ikke er noe vits for mange å eie et større speilreflekskamera. Og med iPhone 12 settes det nå enda en ny toppstandard.

Vi har lekt oss med kameraene på alle modellene i en rekke forskjellige forhold, både innendørs og utendørs, tidlig og sent, og kan lett påstå at dette er helt i tet av hva du kan forvente (og mer til) av et topp moderne mobilkamera. Det er lenge siden det har vært så gøy å knipse bilder, både tidlig og sent – og oppleve at kamerarullen fylles opp med slåede bilder som virkelig fanger øyeblikket.

iPhone 12 Pro tar utrolige bilder

Alle iPhone 12-modellene har vidvinkel- og ultravidvinkel-linser – men Pro-utgavene har også en telefotolinse som gir deg 2x optisk zoom på iPhone 12 Pro og 5x optisk zoom på iPhone 12 Pro Max. Uansett hva du tar bilder av, selv i mørke omgivelser, kan du forvente å bli forbløffet over alle detaljene kameraet klarer å fange opp – ikke minst med tanke på farger, skygger og lys. Nå kan du forøvrig også ta portrett-selfier med nattmodusen, som er perfekt på kveldsturene i vintermørket etter en lang dag på hjemmekontoret.

Da dette bildet ble tatt, var det for eksempel knapt mulig å se tegningen på veggen med det blotte øyet i kveldsmørket – mens det kom tydelig frem i bildet som ble tatt med iPhone 12 Pro Max:

Kveldsbilde tatt med iPhone 12 Pro Max

Kraft som kommer godt med

Mye av grunnen til at bildene blir så godt balansert, skyldes hjelpen bildebehandlingen får fra de massive mengdene med kraft som ligger under panseret – også i den delen av den nye og kraftige A14-chipen som er tilegnet maskinlæring (du kan forøvrig regne med nok kraft til alt du vil gjøre på mobilen ellers også).

Den innebygde Smart HDR 3-funksjonen bruker nemlig maskinlæring til å gjenkjenne ansikter og motiver, og kan deretter automatisk justere skarpheten, fargene og hvitbalansen for best mulig resultat … på brøkdelen av et sekund.

iPhone 12 Pro har også en LiDAR-scanner

Om du ser nærmere på «kamerablokken» bakpå iPhone 12 Pro-modellene, legger du merke til en liten sensor nederst til høyre. Dette er en såkalt LiDAR-skanner, som enkelt forklart benytter seg av radarteknologi for å fange opp dybde og detaljer i rommet – selv i mørket.

Det denne skanneren gjør, er å legge til rette for bedre AR-opplevelser (altså utvidet virkelighet). Men skanneren gjør det også mulig å ta slående portrettbilder også i mørke omgivelser på iPhone 12 Pro, samtidig som mobilen også fokuserer kjappere og mer presist selv når øynene dine sliter med å få med seg alle detaljer. I praksis betyr dette at du med en av iPhone 12 Pro-modellene kan ta bilder like kjapt i mørket som i dagslys – og stort sett hver gang ende opp med et skarpt og godt foto.

En skjerm til begjær

Mobilene våre er med oss hele dagen, fra tidlig til sent. Da er det betryggende at batteriet holder til alt du ønsker å gjøre – og mer til.

Samtidig er det deilig å kunne hvile øynene på den store, flotte skjermen som dekker nesten hele fronten (men fortsatt med en «busslomme» til kamera og diverse sensorer i toppen). 

iPhone 12 Pro og iPhone 12 har utrolige skjermer

Alle iPhone 12-modellene kan by på svært imponerende OLED-skjermer – Apple kaller selv disse for Super Retina XDR. At mobilene bruker OLED i stedet for LED innebærer blant annet svært god kontrast, der det lyse blir lysere og det mørke mørkere. Det er lett å la seg forbløffe over hvor skarpt og detaljert alt blir på skjermen, enten du leser tekst eller ser på film. Spesielt imponerende er det å se på bilder tatt med HDR – eller 4K-videoen du selv har filmet med Dolby Vision (som også er en HDR-funksjon som gir mer fargesterke filmopptak – her er Apple virkelig helt i tet).

På iPhone 12 og iPhone 12 Pro er skjermene jevnstore med sine 6,1 tommer, mens du på iPhone 12 mini får 5,4 tommer og på iPhone 12 Pro Max 6,7 tommer.

Med dette utvalget har du full frihet til å velge: Uansett om du ønsker en nett mobil som ligger svært godt i én hånd, eller trenger en større skjerm som gir deg et imponerende og omfattende skjermbilde, kan du forvente en knallgod mobilopplevelse med mobilen du velger.

Her kan du se forskjellen mellom iPhone 12 Pro Max og iPhone 12 mini, to kraftkarer i hver sin ende av størrelsesskalaen. Den større skjermen på Max-modellen åpner for flere muligheter (blant annet en tøff bilde-i-bilde-funksjon), men krever samtidig at du ofte må bruke to hender for å rekke over alt på skjermen. På iPhone 12 mini er det imidlertid ingen problem å nå alt med tommelen – og du merker knapt at du har mobilen i lomma.

iPhone 12 Pro Max og iPhone 12 mini

Med en såpass sofistikert skjermteknologi, hadde det vært for dumt om det hele gikk i tusen knas om grepet rundt mobilen skulle glippe. Takket være et egenutviklet keramisk skjermmateriale, Ceramic Shield, påstår Apple at skjermene (også takket være metallinnfatningen) er fire ganger mer beskyttet mot fall. I tillegg skal de være mer ripebestandige enn tidligere – vi har i hvert fall ikke oppdaget noen riper etter et par ukers bruk.

Trådløs lading med et klikk

Trådløs lading av mobilen er ikke noe nytt, men på iPhone 12 har Apple tatt også dette et steg videre med sin støtte for MagSafe. Dette er en rund magnetskive (kjøpt separat) som lett kan «klikkes» på plass bakpå mobilen – den fester seg alltid på rett plass, der sitter den godt under hele ladingen. Du kan også bruke forskjellige typer MagSafe-tilbehør, som tillater magneten å feste seg utenpå både deksler og kortholdere. Etterhvert vil vi også se mye annet spennende tilbehør som bruker denne magnetfunksjonen, enten det er eksternt kamerautstyr eller smarte bilholdere.

iPhone 12 Pro og iPhone 12 har utrolige skjermer

Det er også verdt å nevne at Apple med iPhone 12 ikke lenger legger ved ladeklosser eller hørepropper når du kjøper en ny mobil (med i esken følger en USB-C til Lightning-kabel). Om du ikke har en ladekloss fra før, finner du flere i nettbutikken – og om du ønsker et trådløst headsett, har vi også noe for alle ører.