Test: Nye iPhone SE er en skikkelig kraftkar – med full 5G-støtte!

Om du elsker hjemknappen på iPhone men savner kraftig ytelse, byr iPhone SE på det beste av to verdener – langt inn i fremtiden.

iPhone SE 5G

Vi er kommet til tredje versjon av den populære «folkemobilen» iPhone SE, som for mange kombinerer det beste fra to verdener: Det velkjente og etterhvert årelange iPhone-designet med hjemknapp, kombinert med det aller ypperste av ytelse under panseret.

Og for å toppe det hele: En hyggelig pris, som brått gjør mobilen mer attraktiv for mange.

Faktisk er dette den kjappeste mobilen vi har vært borti i denne prisklassen – med god margin.

Endelig 5G på plass

At nye iPhone SE er såpass kjapp, skyldes at den er utstyrt med samme prosessor som Apples nåværende toppmodeller i iPhone 13-serien.

Enten du skal åpne en app, spille et spill, ta et bilde eller låse opp med Touch ID på hjemknappen, går det lynkjapt.

Men det er ikke bare på disse områdene det går unna: Ettersom iPhone SE endelig har fått 5G, vil alt du gjør over mobilnettet laste inn før du vet ordet av det – enten det er å surfe på nettet, streame en film eller sende en fil.

Det føles faktisk smått utrolig at en iPhone med et så «klassisk» utseende kan måle seg med storebror iPhone 13 Pro i daglig bruk. Det er nesten som når noen putter en langt kraftigere motor inn i en tilsynelatende akterutseilt veteranbil, for deretter å se nyere modeller forsvinne i bakspeilet på motorveien.

iPhone SE med 5G
GÅR UNNA: Takket være full 5G-støtte i tillegg til en chip fra øverste hylle, går alt du gjør på nye iPhone SE superkjapt.

Et kjent – og kjært? – design

For vi kommer ikke utenom designet når vi skal snakke om iPhone SE. Ikke bare ser mobilen ut som iPhone 8, som ble lansert helt tilbake i 2017. Faktisk benytter mobilen seg også av de samme komponentene på mange områder.

Det betyr for det første at du fortsatt har en solid ramme rundt skjermen på 4,7 tommer, noe som også gir plass til den ikoniske hjemknappen nederst. Her er ingen kant-til-kant-skjerm, og ikke noe Face ID som låser opp mobilen ved å skanne fjeset ditt.

iPhone SE med hjemknapp
TOMMEL OPP: Om du ikke kan se for deg en iPhone uten hjemknapp, er iPhone SE mobilen for deg.

For de som i mange år har vært godt vant med (og fornøyd med) å navigere seg rundt i iOS-menyene ved å bruke hjemknappen, er dette gode nyheter. Her er alt som før, inkludert opplåsing med fingeravtrykket på hjemknappen – uten at det går på bekostning av selve mobilopplevelsen. De runde kantene og mobilens tynne og nette størrelse gjør den også god å holde i, med mulighet til å nå over hele skjermen med tommelen.

Det er altså for denne målgruppen at iPhone SE mest sannsynlig representerer det beste fra begge verdener: Klassisk brukervennlighet og topp ytelse, i en lett håndterbar og lommevennlig størrelse.

For alle andre, som er blitt godt vant med de nyere iPhone-modellene men samtidig ønsker en liten og nett mobil, finner du et solid alternativ i iPhone 13 mini  – som da også vil ha en hakket større OLED-skjerm med bedre oppløsning enn iPhone SE, om dette er viktig for deg.

Samme kamera – men bedre bilder

Også på kamerafronten synes mye å være likt, i hvert fall på utsiden. Bakpå mobilen finner du fortsatt bare én linse på 12 megapiksler, med f/1.8 og optisk bildestabilisering (samt LED-flash, som også fungerer som lommelykt).

Selv om det fysiske kameraet er likt, kommer den økte kraften i iPhone SE godt med i form av flere programvarebaserte forbedringer, lik dem man finner i iPhone 13. Du finner derfor funksjoner som Smart HDR 4 og Deep Fusion – altså bruk av maskinlæring for å fange skarpere og bedre bilder med mindre støy.

iPhone SE har en kameralinse på baksiden
SAMME KAMERA, BEDRE BILDER: Takket være den kraftige chipen klarer iPhone SE å ta imponerende bilder på dagtid, godt hjulpet av avansert maskinlæring.

I bruk tar iPhone SE derfor overraskende flotte og skarpe bilder, med klare farger og god detaljgjengivelse. Takket være Deep Fusion tar den nye SE-modellen bedre bilder enn forgjengeren under dårligere lysforhold – men i de mørkeste omgivelsene vil du likevel merke at mobilen ikke har en egen nattmodus.

Her kan se noen eksempelbilder som er tatt med nye iPhone SE:

Eksempelbilde tatt med nye iPhone SE
Eksempelbilde tatt med nye iPhone SE
Eksempelbilde tatt med nye iPhone SE

Vanntett – og bedre batteri

Til tross for at 2022-versjonen av iPhone SE har samme batteri som forgjengeren, vil den ifølge Apple dra nytte av den mer strømgjerrige chipen i form av merkbart bedre batterilevetid.

I daglig bruk har vår testing vist at batteriet definitivt lever opp til det man kan forvente av en moderne mobil – altså at det er godt igjen med batteri etter en aktiv dags bruk. Med lite aktivitet på mobilen, er det på sin side ikke mange prosentene batteriet synker i løpet av en dag.

Når du først skal lade mobilen, kan dette skje med trådløs lading (men uten støtte for MagSafe). Med i boksen følger det en ladekabel, men ikke noe ladekloss – har du ikke en slik liggende fra før, bør du vurdere å kjøpe en hurtiglader med litt kapasitet, som dermed vil kunne gi mobilen en full lading på litt over en times tid.

Med en IP67-sertifisering trenger du heller ikke bekymre deg nevneverdig over litt støv eller vannsprut – det tåler nemlig iPhone SE helt fint.

Vil vare i mange år

Men sin toppmoderne chip og full 5G-støtte, er iPhone SE godt sikret for fremtidens bruk og behov, samtidig som du dra nytte av en årrekke med både nye funksjoner i iOS og sikkerhetsoppdateringer.

Føler du ikke at iPhone SE-designet er utdatert i dag, vil du mest sannsynlig heller ikke synes det i flere år fremover – og vil da rett og slett ha en mobil som du vil kunne ha glede av i mange år fremover.

iPhone SE kommer i tre farger – svart, hvit og rød – og i størrelsene 64, 128 og 256 GB.