Ta disse forholdsreglene for at barnet ditt kan spille trygt

Fortnite, Roblox og Among Us – det er ikke alltid enkelt å ha oversikt over spillene som er populære for barn og unge. Lærer du dem spillvett, sikrer du at gamingen blir tryggere.

Vi spør ekspertene hvordan du kan lære barna spillvett.

Sannsynligheten er stor for at barna dine spiller dataspill. Blant barn og unge i alderen 9-18, er det hele 86 prosent dataspill, ifølge Medietilsynet – tre av fire jenter og nesten samtlige norske gutter sier at de spiller.

Som forelder er det lett å bli overrumplet og, ikke minst, engstelig når barna chatter med fremmede, bruker virkelige penger på virtuelle ting og generelt bruker mye tid foran en skjerm.

Vi spør Barnevakten og Forbrukerrådet om hvilke sikkerhetsutfordringer barna møter på nett – og hva du som forelder kan gjøre for at de kan spille trygt.

Se hvordan du kan bli tryggere på nett

Ja, det er trygt, men …

Både Kris Munthe, rådgiver på spill og apper i Barnevakten, og Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, er enige om at det er trygt for barn å spille dataspill.

– Ut fra tallene på hvor mange som spiller, vil jeg jo si at det hovedsakelig går bra, sier Munthe.

– Spill er generelt sett trygt, selv om spilling på nett innebærer en viss risiko. I tillegg kan tidsbruken spillingen medfører være vanskelig å håndtere for foreldrene. Dette dreier seg mer om generell oppdragelse og grensesetting, enn spillet konkret, skyter Iversen inn.

– Spillmiljøet kan ofte få en ganske tøff tone. Åtte prosent sier at de får mange stygge kommentarer når de spiller, legger Munthe til.

Velg spillmaskin med omhu. Noen konsoller har flere barnevennlige spill enn andre.

Pass på med hvem du snakker med

I likhet med andre plattformer der brukeren er koblet til internett, oppstår det utfordringer når man spiller online. Nettmobbing, utestenging og overgrep er her blant de største utfordringene – og barn og unge er spesielt sårbare. Dette kan ta en litt særegen form i spillverdenen.

– Ute i det virkelige liv vet barna at de ikke skal snakke med fremmede voksne. Der er det et naturlig skille, men i spillene kan disse rollene bli blandet. Poenget med spill er jo at man skal leke med andre. Utfordringen er at barna ikke nødvendigvis vet hvem man leker med, sier Munthe.

– Barna bør informeres klart og tydelig om at man ikke må møte ukjente man har truffet på nett. Heller ikke dersom du har sett vedkommende på webcam på forhånd kan du være helt trygg, sier Iversen. 

I teorien kan personer med skumle hensikter bruke deepfake-teknologi til å simulere at barnet snakker med et annet barn.

– Slike ting skjer heldigvis sjelden, men det er likevel viktig at foreldrene gjør barn klar over risikoene ved dette. Tilsvarende gjelder i sosiale medieplattformer som brukes av barn, forklarer Iversen.

Opplever digitalt kjøpepress

Et annet problem foreldre kan støte på når barna har fått spille på nettbrettet eller konsollen, er kjøp av gjenstander og tjenester – såkalte mikrotransaksjoner. I Forbrukerrådet leder Iversen en prosjektgruppe som jobber med forbrukerutfordringer i digitale spill.

– Barn blir fristet til å kjøpe ting når reklamen og butikken dukker opp rett foran øynene deres. Jeg har snakket med foreldre som melder om at barna føler et digitalt kjøpepress, forteller Iversen.

Det er særlig knyttet til kosmetiske produkter som gjør at spillfiguren skiller seg ut i mengden, men kan også være produkter som gjør det enklere å vinne eller stige i nivå. 

– Dersom foreldrene gjør enkeltkjøp for barnet, men lar kortet bli liggende ubeskyttet i spillplattformen, kan barnet gjøre mange kjøp før foreldrene merker det – også uten at de selv er klar over det, advarer Iversen.

Thomas Iversen i Forbrukerrådet forteller at mange barn føler på digitalt kjøpepress i spill.
Mange barn opplever digitalt kjøpepress i spill, forteller Thomas Iversen. Han leder en prosjektgruppe i Forbrukerrådet som jobber med forbrukerutfordringer i digitale spill. Foto: Forbrukerrådet

Tung jobb å få pengene tilbake

For å unngå at barnet «trekker kortet» fritt i spillbutikkene, råder Iversen deg til å legge inn en betalingssperre i form av en PIN-kode eller passord. I noen tilfeller er det også mulig å sette en beløpsgrense for kjøp.

– Det tryggeste er uansett å ikke lagre kortet og kun gjøre enkeltkjøp de gangene du lar barnet kjøpe noe. Jeg ville vært tilbakeholden med å la barna legge inn egne betalingskort i spillbutikker eller plattformer, sier Iversen.

Dersom uhellet inntreffer kan det nemlig være svært vanskelig å få pengene tilbake, forteller juristen. Det aller første du må gjøre er å sperre kortet – barnet kan nemlig ha tegnet abonnementet som løper ukentlig eller månedlig. 

Deretter kan de følge to spor for (se faktaboks lenger ned i saken). Dessverre er det ingen garanti for at pengene blir tilbakebetalt.

– Men det er det beste foreldre som har opplevd at tusenlappene har flydd ut av vinduet kan gjøre, mener Iversen.

Slik kan du prøve å få gjort om spillkjøpene

Ifølge Thomas Iversen i Forbrukerrådet er det to spor foreldre kan følge for å få gjort om kjøpene barna har gjort i spillbutikker.

1. Kontakt banken og undersøk om det er mulig å gjøre om transaksjonene. Understrek at barna har gjort transaksjonen uten ditt samtykke. Hvis du har lagt inn en betalingssperre som ikke har fungert, er det viktig at du sier ifra om det også, forklarer Iversen.

– Dersom foreldrene ikke har tatt noen grep for å hindre barna i å gjøre uautoriserte kjøp, blir det vanskelig å holde banken ansvarlig.

2. Kontakt selskapet som står for salget, eventuelt plattformen kjøpet er gjort på. Også her må du understreke at et barn har gjort kjøpet uten ditt samtykke. Er det snakk om en betydelig sum, bør du påpeke at det burde være systemer som forhindrer så stor pengebruk uten å kreve passord eller annen bekreftelse fra kontoinnehaver.

– Ofte har foreldrene laget kontoen i sitt navn og med sin alder, noe som ikke gir selskapet eller plattformen noen grunn til å tro at det er et barn som har gjort kjøpene.

Lag en barnekonto

Det er flere praktiske grep foreldre kan ta for at barna får en tryggere spillhverdag. Kris Munthe i Barnevakten råder foreldre til å være bevisste allerede når de plukker ut en spillmaskin.

– En Nintendo Switch har gjerne mer barnevennlige spill en for eksempel en Playstation. Den aller første forholdsregelen du bør ta som forelder, er valget av spillmaskin, mener Munthe.

Det er også et godt grep å ta sette opp en egen barnekonto som ungene kan bruke.

– For to-tre år tilbake i tid, var ikke barnekontoer særlig godt utbygget, men det er det i dag. Nå kan datteren min ha en egen Playstation-konto i tillegg til min, og jeg kan sette begrensninger for kjøp og en aldersgrense for hvilke spill hun kan spille, sier Munthe.

Slike kontoer har ofte mange muligheter for å definere hvem barna kan chatte med, for eksempel at de bare kan være i kontakt med brukere de vet hvem er. Det er spesielt viktig når det er yngre barn som skal spille på konsoll, mobil, nettbrett eller PC.

Barnekontoer har også gjerne begrensninger for mikrotransaksjoner. Eksperttipser er derfor at du setter av litt tid til å barnesikre spillene. 

– Det er som å sette opp en sikkerhetsgrind i trappen eller ta på barnet hjelm og knebeskyttere når de lærer å sykle. Det er en jobb du gjør én gang og da er du oppe å går, sier Munthe.

Kris Munthe i Barnevakten
Kris Munthe i Barnevakten anbefaler at foreldre lager barnekontoer ungene kan bruke når de spiller. Foto: Privat

Lær barna spillvett

Det aller viktigste foreldre kan gjøre er, ifølge Munthe og Iversen, å vise interesser for spillingen til barna. Det kan tross alt være en fin og lærerik hobby.

– Nesten annethvert barn sier at de er uenige med foreldrene om spillingen. Forskningen viser at når foreldrene spiller sammen med barna kan de snu litt på det. Dere trenger ikke nødvendigvis spille Fortnite begge to, men dere kan finne spill som passer dere begge. Gjør det til en positiv familieaktivitet, og våg å la barnet ta ekspertrollen, sier Munthe

Iversen, som selv er en aktiv spiller, er helt enig. Han råder de som opplever at barna spiller for mye til å snakke med barna om spillbruken. Oppfordrer du barna til å ha varierte interesser, vil spillingen ofte regulere seg selv.

– Be barnet ditt lære deg opp i hva spillet går i, og vær interessert selv om du kanskje ikke er det. Du kan enten sitte ved siden av og være tilskuer, eller prøve en runde selv, sier han, og legger til:

– Litt kjennskap til spillene barna spiller gjør det lettere å sette grenser, samt at gjør det lettere å unngå risikoer som finnes i spillene, sier han.

Se hvordan du kan bli tryggere på nett
Kjøreregler for trygg gaming
  1. Chat om chatting: Oppfordre barna, og særlig de yngste, til å chatte med venner. Forklar at det finnes voksne som kan ha uærlige hensikter. Spillplattformene og mange av de populære spillene har innstillinger for å begrense hvem man kan chatte med.

  2. Ta kontroll over pengebruken: Bli enige om barna har lov til å kjøpe gjenstander i spillene – og hvor mye de kan bruke. Her finnes også innstillinger man kan ta i bruk, f. eks. passordlås i spill- eller appbutikkene.

  3. Opprett egne barnebrukere: Spillplattformene gir gjerne mulighet for å opprette egne brukerkontoer for barn som har flere begrensninger. 

  4. Sjekk aldersgrensen: Alle spill skal ha en form for aldersmerking, gjerne etter PEGI-systemet. Kontroller aldersanbefalingen for spillene barna bruker og hvorfor den er som den er.

  5. Involver deg i spillingen: Gjør spillingen til en morsom familieaktivitet! Finn spill som passer både deg og barna, og fokuser på det positive med spillingen.